BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Stress & Burn-out coaching Amsterdam

Een kwestie van gezond kijken, denken en doen:

‘Tijd voor Kwali-tijd’

Jaar ervaring

Coaches

Interventies

%

Stories

Feit: Burn-out coaching Amsterdam: Een nieuwe recessie?

Maar liefst 1 miljoen Nederlandse medewerkers lopen het risico dat zij door (werk)stress in een burn-out terecht komen. De mensen die zich in de gevarenzone bevinden, zenden onbewust signalen uit die men kan leren herkennen. Door adequaat op deze signalen te reageren, kan een langdurige uitval van medewerkers en een probleem binnen elke organisatie voorkomen worden.

Burn-out coaching is een mindset om (werk)stress te signaleren, te voorkomen en/of te verlagen. Wij zien deze maatregel terug bij bedrijven die zich in een hoge mate verantwoordelijk voelen als het gaat om het welzijn van medewerkers. Deze organisaties nemen het signaleren van stress en het nemen van preventieve maatregelen serieus en hebben deze zelfs in hun arbeidsvoorwaarden opgenomen. Vaak laat zich dat vertalen naar het aanbieden van interventies in de vorm van Burnout coaching en/of (maatwerk)training in de regio Amsterdam.

Voorkomen is beter dan genezen: de harde cijfers

Volgens het CBS is werkstress beroepsziekte nummer 1 in Nederland. En het aantal burn-outs neemt nog steeds toe. De gevolgen voor zowel werknemer als werkgever zijn desastreus:

 

  • Ruim 14% van de werknemers, dat is 1 op de 7 medewerkers, meldt zich jaarlijks ziek met burn-out klachten.
  • Van dit percentage valt 5% langdurig uit.
  • Een medewerker met een burn-out blijft gemiddeld 242 dagen thuis.
  • De kosten per zieke medewerker bedragen gemiddeld € 60.000, –.
Bedrijven in Nederland zijn verplicht hun medewerkers door te betalen bij ziekte; een kostenpost van maar liefst 1,8 miljard euro op jaarbasis. Maar daarmee is het leed nog niet geleden. Bedrijven lopen op allerlei vlakken schade op door uitvallende medewerkers:  
  • Er ontstaat onderbezetting aan personeel
  • Bij herverdelen van taken raken collega’s van de zieke medewerker overbelast.
  • Wordt de oplossing gezocht in het aannemen van tijdelijk personeel, dan brengt dit extra kosten met zich mee.
  • Doelen worden niet gehaald of uitgesteld.
  • Door een relatief hoog ziekteverzuim en alsmaar wisselend personeel kan uw bedrijf imagoschade oplopen.

De invloed van zieke werknemers op zowel het rendement als uw doelen kan ervoor zorgen dat uw bedrijf, of een onderdeel daarvan, in een negatieve spiraal belandt. Wees dus preventief en laat een Burn-out coach voor de regio Amsterdam de risico’s inventariseren.

Proces: de ware sluipmoordenaar!!

Ondanks dat iedereen een burn-out anders ervaart lijkt er toch een behoorlijke lijn te zitten in waarin een ieder zich kan vinden. De volgende fasen lijken bij iedereen die (werk)stress ervaart in meer of mindere mate voor te komen. Deze fasen zijn bij iedereen verschillend en kunnen allemaal van een paar weken tot een paar maanden en soms wel een jaar duren. Een burn-out is een proces met heel veel impact.

Ontspannen
“Alles loopt lekker, zowel op het werk als privé. Je pakt elke uitdaging met plezier aan en krijgt energie van je dagelijkse activiteiten. Je voelt je ook ontspannen en relaxed en gaat fluitend naar het werk om vervolgens ook weer fluitend naar huis te gaan. Met andere woorden: alles klopt.”
Druk

“Het loopt niet elke minuut van de dag lekker. Maar over het algemeen kun je prima overweg met je caseload. Aan het einde van de werkdag ga je wel moe naar huis en thuis moeten ze je eerst even met rust laten. Gelukkig is het een incident en hervind je je snel weer.”

Spanning
“Je had al veel te doen, maar daar komt bij dat de sfeer echt onder de maat is. Dat is al dagen zo. Je voelt je moe na elke werkdag en hoopt dat deze situatie snel wordt opgelost. Bovendien ben je niet alleen moe, maar heb je eigenlijk elke dag wel hoofdpijn. Je voelt je gewoon niet lekker zo, maar houdt vol.”
Stress
“Je staat met tegenzin op en ziet echt tegen de dag op. Je voelt je moe en hebt echt last van hoofdpijn. Gelukkig heb je zo een paar dagen vrij om weer op te laden. Je denkt dat dat zeker gaat helpen, maar een klein stemmetje in je hoofd zegt dat het misschien wel niet zo zal zijn”
Overspannen
“De energie in je lichaam is op. Je kunt niet meer. Er komt geen werk meer uit je vingers. Bovendien krijg je allemaal lichamelijke en psychische klachten. Je weet gewoon niet waar je het zoeken moet en gaat toch door (met jezelf uithollen en uitputten). Je moet nu toch echt gaan ingrijpen.”
Burn-out
“Het is gelukt ………… je zit thuis. Je hebt alle lichamelijke en psychische signalen maanden of zelf jaren genegeerd. Het lichaam is geestelijk en lichamelijk uitgeput. Er is nu geen keuze meer. Je geest en lichaam functioneren niet meer. De klachten zijn niet meer te negeren en gaan je leven steeds meer beheersen.”

Burn-out: En nu ………?

Het fenomeen burn-out is een verzamelnaam voor verschillende uitingen.  Afzonderlijk zijn ze al vervelend, maar als je ze alle drie hebt en ook nog tegelijk dan is het hek van de dam. Om een duidelijk beeld te krijgen hoe hiermee om te gaan, lichten we deze kort toe.

Bore out

Er is sprake van:
  • Verveling
  • Onderbelasting
  • Te veel bezig zijn met routineklussen
  • Onvoldoende uitdaging
  • Van mening zijn dat het erbij hoort
Gevolg: men raakt de weg kwijt, gaat met tegenzin aan de slag met het werk, men raakt de energie erg snel kwijt en weet niet meer waar men het zoeken moet. Met andere woorden: er is geen uitweg zichtbaar en men voelt zich een roepende in de woestijn!

Burst out

Er is sprake van:
  • Ontevredenheid
  • Frustratie
  • Onderwaardering
  • Het opkroppen van alles waar men mee bezig is
  • Een volgepropt gevoel en het loopt over de schoenen
Gevolg: de druk op de ketel wordt steeds hoger, men raakt steeds sneller geïrriteerd, niets is meer goed en een uitbarsting dreigt. En die komt er ook in de vorm van een explosie of een implosie die niemand heeft zien aankomen!

Burn-out

Er is sprake van:
  • Overbelasting
  • Veel te hoge (werk)druk
  • Een gevoel van falen
  • Disbalans tussen werk-privé
  • Overgevoeligheid voor stress
Gevolg: men ziet geen licht meer aan het eind van de tunnel, men is altijd vermoeid, de nachten worden voor het gevoel steeds korter (slapeloosheid), er is een continue gevoel van spanning (zowel lichamelijk als geestelijk) en men voelt zich niet meer gewaardeerd. Er is letterlijk en figuurlijk sprake van opgebrand zijn. Deze uitingen kunnen wisselend en in willekeurige volgorde optreden. De mate waarin deze verschijnselen zich voordoen, maken het ook nog eens extra complex voor je. Dat vraagt dus om een brede en tegelijkertijd heldere aanpak.

Stressreductie: win-win situatie voor werknemer én werkgever

Vrijwel elke medewerker in Nederland heeft in meer of mindere mate last van werkstress. Stress hoeft normaal gesproken geen probleem te vormen en hoort bij het leven. Wanneer er sprake is van een situatie waarbij er te veel en te lang stress wordt ervaren, ligt de weg naar een burn-out open.

De fase tussen stress naar overspannenheid en uiteindelijk een burn-out verloopt echter zo geleidelijk, dat het effect vaak te laat wordt ingezien. Omdat we tegenwoordig stress als een vanzelfsprekendheid zijn gaan zien, komt een burn-out daarom eigenlijk altijd als een verrassing.

Bent u zich echter bewust van de kenmerken van stress, dan kan erger worden voorkomen. Tailor You heeft coachingstrajecten en trainingen die zowel leidinggevenden als werknemers snel en doeltreffend helpen bij het verminderen van stress en het voorkomen van een burn-out. Maar ook het ondersteunen bij het terugkeren vanuit een burn-out en weer balans aanbrengen behoort tot de mogelijkheden. Daarbij is er in elk traject sprake van maatwerk.

Omgaan met: Voorkomen en herstellen!

Om managers en ook medewerkers te ondersteunen bij het omgaan met stress en burn-out, is het volgen van een drietal stappen erg belangrijk:

 

  1. Nagaan wat er aan de hand is?!
    Zoek intern en juist extern hulp bij het onderzoeken van de situatie van dit moment.
  1. Kijk naar hoe het zover heeft kunnen komen?!
    Zoek naar oorzaken en denk na over maatregelen die nu genomen kunnen worden.
  1. Ga proactief op zoek naar het toekomstbeeld?!
    Benoem stappen en acties die u met hulp van anderen kunt nemen om de balans weer terug te vinden.

Het resultaat van deze 3 stappen is een persoonlijk plan van aanpak om enerzijds het herstelproces te managen en anderzijds onderdeel te zijn van dit proces. Met andere woorden: door de aanpak gezond kijken – denken – doen komt er nieuwe beweging in de ontwikkeling van een medewerker en ook van de werkomgeving. Wij noemen dat ‘Tijd voor Kwali-tijd’.

Vraag direct meer informatie aan!

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

11 + 4 =