BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Leidinggeven aan werknemers: leiding geven, leiding houden en gemotiveerd houden is een complexe taak. Als ondernemer, leidinggevende of manager staat je aan het roer van het team. Je bent de initiator en moet het goede voorbeeld geven. Maar waar gaat het vaak mis? 

Ineffectief leiderschap is vaak debet aan ontevredenheid onder werknemers en een lage productiviteit. Lees ons artikel met de 11 meest gemaakte fouten door leidinggevende, en leer hoe je ze kunt vermijden!

Wat moet je vooral niet doen?

1. Micromanagen van je werknemers: Geef hen de vrijheid om hun werk te doen en vertrouw erop dat ze het werk gedaan krijgen

Als leidinggevende is het belangrijk om je werknemers te vertrouwen en ze de vrijheid te geven om hun werk te doen. Je werknemers micromanagen zal alleen maar leiden tot frustratie en wrok. Als je competente mensen hebt aangenomen, vertrouw er dan op dat ze het werk gedaan krijgen en weersta de drang om te micromanagen!

Wat je in plaats daarvan moet doen: Stel duidelijke verwachtingen en deadlines, neem dan een stap terug en laat je werknemers het werk doen. Als je jezelf zorgen maakt over een bepaalde werknemer of een bepaald project, controleer dan regelmatig of alles op schema ligt.

Het managen van werknemers is een complexe taak, maar er zijn een paar veelgemaakte fouten die je kunt vermijden om effectiever te zijn. Als je niet oppast, kan het zijn dat je een of meer van deze fouten maakt:

Werknemers te veel vrijheid geven en geen duidelijke verwachtingen stellen is een recept voor een ramp. Als je wilt dat je werknemers productief zijn, moet je hen richtlijnen geven om te volgen. Wees specifiek over wat je van hen verwacht, en stel deadlines voor wanneer je verwacht dat taken voltooid zijn. Zo houdt je jouw werknemers op het juiste spoor en weet je zeker dat ze aan je normen voldoen.

Wat je in plaats daarvan moet doen: Stel duidelijke verwachtingen en zorg voor begeleiding, maar ga je werknemers niet micromanagen. Vertrouw erop dat ze het werk afkrijgen, en controleer regelmatig of alles op schema ligt.

 • Wanneer je instructies of verwachtingen aan je werknemers geeft, is het belangrijk om duidelijk en beknopt te zijn. Dit zal helpen om verwarring of frustratie van hun kant te voorkomen.
 • Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je realistische verwachtingen stelt aan je werknemers. Als je van hen verwacht dat ze een taak uitvoeren die te moeilijk of te tijdrovend is, zullen ze waarschijnlijk gefrustreerd raken.
 • Als je merkt dat je werknemers vaak verward of gefrustreerd zijn, kan dat een teken zijn dat je aan je communicatievaardigheden moet werken. Of het kan een teken zijn dat de taken die je van hen vraagt te complex of te tijdrovend zijn.
 • Om verwarring en frustratie bij je werknemers te vermijden, moet je ervoor zorgen dat je duidelijk en beknopt bent wanneer je instructies of verwachtingen geeft. Zorg er bovendien voor dat je realistische verwachtingen stelt voor de taken die je hen vraagt te voltooien.

2. Proberen alles te controleren en een perfectionist te zijn

Wanneer je alles probeert te controleren en te perfectionistisch bent is het belangrijk om te onthouden dat je niet alles zelf kunt doen, en dat het goed is om taken aan je werknemers te delegeren. Alles proberen te controleren zal alleen maar leiden tot een burn-out.

Wat je in plaats daarvan moet doen: Delegeer taken aan je werknemers en vertrouw erop dat ze de klus klaren. Als je hulp nodig hebt bij een bepaalde taak, vraag dan iemand in je team om je te helpen.

3. Niet aanspreekbaar zijn

Het is belangrijk voor leidinggevende om aanspreekbaar te zijn, zodat werknemers zich op hun gemak voelen om naar hen toe te komen met vragen of zorgen. Als je niet aanspreekbaar bent, zullen je werknemers aarzelen om naar je toe te komen met problemen, wat kan leiden tot communicatiestoornissen.

Wat je in plaats daarvan kunt doen: Doe moeite om benaderbaar en toegankelijk te zijn voor je werknemers. Moedig ze aan om naar je toe te komen met vragen of zorgen, en neem de tijd om te luisteren naar wat ze te zeggen hebben.

 • Beschikbaar en aanspreekbaar zijn voor je werknemers is een belangrijk onderdeel van het leider zijn. Als je onbereikbaar of onbenaderbaar bent, zal dit alleen maar leiden tot frustratie en wrok van hun kant. 
 • Om ervoor te zorgen dat je medewerkers zich op hun gemak voelen om naar u toe te komen met vragen of zorgen, moet je ervoor zorgen dat je toegankelijk bent voor hen. Dit kan betekenen dat je elke dag tijd vrijmaakt om met hen te praten of dat je beschikbaar bent via e-mail of telefoon. 
 • Als je merkt dat je werknemers gefrustreerd of haatdragend zijn, kan dat een teken zijn dat je moet werken aan je beschikbaarheid en aanspreekbaarheid. Probeer elke dag tijd vrij te maken om met hen te praten en zorg ervoor dat ze zich comfortabel voelen om naar je toe te komen met vragen of zorgen.
 • Leider zijn houdt in dat je beschikbaar en aanspreekbaar bent voor je werknemers. Als je niet beschikbaar of niet aanspreekbaar bent, zal dit alleen maar leiden tot frustratie en wrok van hun kant. Zorg ervoor dat je toegankelijk bent voor je medewerkers en dat zij zich comfortabel voelen om naar je toe te komen met vragen of zorgen!

4. Geen goede communicator zijn

medewerkers sturen als goed leider

leidinggevende moeten duidelijk en beknopt zijn in de communicatie met hun werknemers. Als u niet goed kunt communiceren, begrijpen je werknemers de visie of doelstellingen misschien niet, wat tot verwarring en frustratie kan leiden.

Wat je in plaats daarvan moet doen: Oefen actief luisteren, en doe moeite om je visie en doelstellingen duidelijk over te brengen aan het team. Moedig feedback van je werknemers aan en neem de tijd om op hun zorgen in te gaan.

5. Geen waardering geven waar dat nodig is

Het is belangrijk om waardering te geven aan je werknemers wanneer ze goed werk leveren. Als je dat niet doet, kan dat leiden tot gevoelens van devaluatie en wrok.

Wat je in plaats daarvan kunt doen: Erken de prestaties van je werknemers en laat hen weten dat je hun harde werk waardeert. Geef specifieke lof wanneer ze iets goed doen, en doe moeite om je waardering voor hun bijdragen te tonen.

6. Niet consequent zijn

Werknemers hebben consistentie nodig van hun leidinggevende om zich zeker te voelen in hun job. Als je niet consequent bent in je acties of verwachtingen, zullen je werknemers waarschijnlijk verward en gefrustreerd raken.

Wat in de plaats te doen: Wees consistent in je acties en verwachtingen, en zorg ervoor dat je werknemers op de hoogte zijn van alle veranderingen die je aanbrengt. Communiceer duidelijk en regelmatig met je team, en laat hen weten wat je van hen verwacht.

7. Geen doelen stellen

Het is belangrijk voor leidinggevende om doelen te stellen voor hun teams, zodat iedereen weet waar ze naartoe werken. Zonder doelen zullen werknemers waarschijnlijk niet betrokken raken en hun motivatie verliezen.

Wat je in plaats daarvan kunt doen: Stel duidelijke en haalbare doelen voor je team, en zorg voor de middelen en ondersteuning die ze nodig hebben om die doelen te bereiken. Controleer regelmatig of iedereen op schema ligt en pas de doelstellingen indien nodig aan.

8. Geen feedback geven 

leidinggevende moeten hun werknemers feedback geven, zodat ze hun prestaties kunnen verbeteren. Als je geen feedback geeft, zullen je werknemers waarschijnlijk gefrustreerd raken en niet begrijpen wat je van hen verwacht.

Wat je in plaats daarvan moet doen: Geef regelmatig feedback, en zorg ervoor dat je zowel positieve als constructieve feedback geeft. Wees specifiek in je feedback, en moedig je werknemers aan om vragen te stellen als ze ergens niet zeker over zijn.

9. Te negatief zijn

Het is belangrijk voor leidinggevende om een positieve houding te behouden, zelfs als het moeilijk is. Als je voortdurend negatief bent, zullen je werknemers waarschijnlijk ontmoedigd raken en hun motivatie verliezen.

Wat je in plaats daarvan moet doen: Focus op het positieve, en zoek naar manieren om je team te motiveren als het moeilijk is. Moedig open communicatie aan en luister naar de zorgen van je werknemers.

10. Niet delegeren

Een van de meest gemaakte fouten door leidinggevende is het niet delegeren van taken. Door niet te delegeren, maak je jezelf alleen maar klaar voor frustratie en overbelasting. Leer om taken te delegeren aan je medewerkers en vertrouw erop dat zij de klus zullen klaren!

Leidinggevende moeten taken en verantwoordelijkheden delegeren aan hun werknemers om hen te helpen groeien en ontwikkelen. Als je niet delegeert, zullen je werknemers zich waarschijnlijk gaan vervelen en zich niet uitgedaagd voelen.

Wat in plaats daarvan te doen: Delegeer taken en verantwoordelijkheden aan je werknemers, en geef ze de kans om te laten zien wat ze kunnen. Zorg voor ondersteuning en begeleiding wanneer dat nodig is, maar laat je teamleden zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk.

 • Taken delegeren aan je werknemers is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het werk efficiënt en effectief wordt gedaan. Als delegeren goed gebeurt, kan het ook helpen om vertrouwen op te bouwen tussen jou en je werknemers.
 • Het is echter belangrijk op te merken dat delegeren niet moet worden gebruikt als een manier om zelf geen werk te hoeven doen. Delegeren mag alleen als het zinvol is en als je erop vertrouwt dat de persoon aan wie je de taak delegeert, in staat is om die taak tot een goed einde te brengen.
 • Als je merkt dat je vaker taken delegeert dan niet, kan dat een teken zijn dat je te veel werk op je neemt of dat je meer werknemers moet aannemen!
 • Als delegeren goed wordt gedaan, kan het een geweldig hulpmiddel zijn voor leidinggevende. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te veel delegeert of zelf werk uit de weg gaat. Als je merkt dat je een van deze dingen doet, is het misschien tijd om je werklast opnieuw te evalueren of meer werknemers aan te werven.

11. Niet voor jezelf zorgen

Leidinggevende moeten zowel fysiek als mentaal voor zichzelf zorgen om effectief te zijn. Als je niet voor jezelf zorgt, raak je waarschijnlijk overweldigd en kun je fouten maken.

Wat je in plaats daarvan moet doen: Zorg ervoor dat je zowel lichamelijk als geestelijk goed voor jezelf zorgt. Eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Neem pauzes wanneer dat nodig is en zoek manieren om te ontspannen en te ontstressen.

Conclusie

Waar het op neerkomt is dat leiderschap geen eenduidig voorstel is. Wat voor de ene leidinggevende werkt, werkt misschien niet voor de andere, en wat vandaag werkt, werkt morgen misschien niet meer. De sleutel tot effectief leiderschap is jezelf kennen – je sterktes en zwaktes – en je kunnen aanpassen. Je moet ook in staat zijn om vertrouwen te ontwikkelen bij je medewerkers, zodat ze zich comfortabel voelen om je leiding te volgen. Ben je klaar om een effectievere leidinggevende te worden? Zo ja, probeer dan een aantal van de principes die we in dit bericht hebben uiteengezet toe te passen.

Bert Knot
Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.