BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Persoonlijke ontwikkeling is als het ware een manier om vaardigheden te ontwikkelen, op persoonlijk en professioneel vlak. Het is hierbij belangrijk om je bewust te worden van jouw goede en slechte eigenschappen. Wanneer je hier een goed beeld van hebt, kan je bepaalde punten verbeteren en jezelf ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat jouw persoonlijke ontwikkeling een groei zal doormaken, kan je doelen stellen. Door het stellen van doelen, bijvoorbeeld het ontwikkelen van een eigenschap of vaardigheid, heb je iets om naartoe te werken. Als jij persoonlijke groei wilt doormaken, zijn er meerdere aspecten waar je aan kunt werken.

Het belang van persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk op verschillende vlakken. Op persoonlijk vlak zal je ontdekken wat jouw behoeftes en wensen zijn. Wat wil je nu echt in het leven en waar zie je jezelf over een paar jaar? Doordat je hier veel over na gaat denken zal je nieuwe inzichten opdoen, over jezelf. Oude patronen en slechte gewoontes kom je tegen en je merkt dat je hier iets mee wilt gaan doen. Verandering is mogelijk als je dit zelf graag wilt.

Als jij merkt dat je daadwerkelijk groei op persoonlijk vlak kan doormaken, krijg je alleen maar meer zelfvertrouwen. Je beseft dat heel veel mogelijk is, zolang je er zelf maar in gelooft. Je begrijpt jezelf beter en snapt waar je naar toe wilt in het leven. Dit zal zorgen voor innerlijke rust. Hierdoor kan je gevoel van onzekerheid makkelijk loslaten en zal je minder snel bang zijn voor de onbekende weg. Je komt op voor jezelf en je gaat werken aan wat jij wilt in het leven, niet wat een ander van je verwacht.

Naast de ontwikkelingen op persoonlijk vlak, zal je op het sociale vlak ook veranderingen zien. Door de rust en de energie die je hebt gekregen, zal je mensen aantrekken die op dezelfde manier in het leven staan. Mensen om je heen waarderen je om wie je bent en de relaties verbeteren. Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste: jij bent blij met wie je bent en geniet van alles wat je doet in het leven.

Hoe ga je te werk?

Wanneer je wilt gaan werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling, is het belangrijk om in te zien dat het doormaken van groei tijd kost. Neem de tijd en probeer op regelmatige basis aan jezelf te werken. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden of het verbeteren van eigenschappen waar je jezelf in herkent. Persoonlijke groei kan je het beste doormaken als je uit je comfort zone stapt. Ga elke uitdaging aan die op jouw pad komt!

Op wat voor manier kan je nu het beste werken aan persoonlijke groei? Ten eerste is het belangrijk dat je bewustzijn rondom jezelf creëert. Denk na over wat jouw goede en slechte eigenschappen zijn en of je hier iets aan wilt veranderen. Wat voor doelen wil je bereiken in het leven en hoe zorg je ervoor dat je deze doelen ook daadwerkelijk bereikt? Wanneer je na gaat denken over jouw doelen in het leven, is het belangrijk dat deze specifiek en realistisch zijn. Zo kan je gemakkelijk aan het einde van het traject nagaan of je de door jou gestelde doelen hebt bereikt.

Op het moment dat je weet welke doelen je wilt gaan nastreven, is het tijd om actie te ondernemen. Dit is misschien wel de moeilijkste stap. Ga meteen aan de slag met jouw doelen en wacht niet tot dat ene juiste moment. Als je er eenmaal mee bezig bent zal je merken dat je hierdoor alleen maar meer motivatie krijgt, wat een positief effect heeft op jouw persoonlijke groei. Er zullen momenten zijn dat het ietwat confronterend kan zijn, zeker als je aan jouw karaktereigenschappen werkt. Geef dan niet op, je zal snel genoeg merken dat dit gevoel een bijdrage levert aan groei op persoonlijk vlak.

Aan het einde van het traject is het belangrijk om te reflecteren. Dit is een groot onderdeel van persoonlijke ontwikkeling, aangezien je zonder zelfreflectie stilstaat. Je kijkt terug op jouw gedrag, maar ook vraag je jezelf af of je jouw doelen hebt gehaald. Hieruit kan je een hoop leren en het kan je helpen bij het stellen van nieuwe doelen. Wellicht zijn er dingen die je moeilijk vond of die je in het vervolg anders zou doen. Probeer overal van te leren, of het nu goed of slecht ging.

Groei op persoonlijk vlak brengt voordelen met zich mee

Het proces van persoonlijke groei kan ongemak veroorzaken en zal niet altijd even makkelijk zijn. Toch zijn er veel voordelen die hierbij komen kijken. Zo sta je open voor het ontwikkelen van jezelf door middel van het leren van nieuwe vaardigheden. Dit zorgt voor een betere en positieve mindset, waar je op meerdere vlakken profijt van kan hebben. Daarnaast zal je wellicht tegen dingen aanlopen die je niet kan veranderen. Je leert hier mee om te gaan en vindt tevredenheid in de dingen die niet veranderd kunnen worden.

Wanneer je terugkijkt op het hele proces, zal je trots en hoop voelen. Trots op de ontwikkelingen die je hebt doorgemaakt en hoop dat je jouw nieuwe doelen wederom kan waarmaken. Op het moment dat je doelen stelt en er meteen mee aan de slag gaat, overwin je uitstelgedrag. Je leert dat het belangrijk is om meteen aan jezelf te gaan werken en niet eerst af te wachten. Tot slot zal je merken dat je op het gebied van (liefdes)relaties en werk betere resultaten zal boeken. De groei die je met jezelf hebt doorgemaakt zal een positieve invloed hebben op de rest van jouw leven.

Wat is er nodig om groei door te maken

De drie belangrijkste dingen die je nodig hebt om jezelf op een positieve manier te kunnen ontwikkelen zijn: energie, tijd en discipline. Groei doormaken is een proces wat gedurende jouw hele leven een rol zal blijven spelen. Wanneer je op een bepaald vlak groei hebt doorgemaakt, zijn er weer andere punten die je aan jezelf kan verbeteren. Je stelt continu jouw doelen bij, waardoor het proces veel tijd en energie zal kosten. Ook is discipline belangrijk, zodat je niet opgeeft wanneer het op een bepaald punt lastig of confronterend wordt. Naast deze drie dingen zijn er nog verschillende eigenschappen die goed van pas zullen komen als jij jezelf wilt ontwikkelen.

Ten eerste zal vastberadenheid en zelfvertrouwen jou helpen bij het proces om groei op persoonlijk vlak door te kunnen maken. Toewijding en vastberadenheid zorgt ervoor dat je succes zal ervaren op de korte, maar ook op de lange termijn. Zelfvertrouwen in jezelf en de ontwikkelingen die zullen volgen draagt bij aan de veranderingen die je door zal gaan maken. Als je in jezelf gelooft zal je positief in het ontwikkelingsproces staan en zal je doorzettingsvermogen laten zien wanneer dat nodig is.

10 tips voor persoonlijke ontwikkeling: maak groei concreet

  • Een goede mindset is het begin van groei en ontwikkeling. Om resultaten te kunnen boeken, is het belangrijk dat je positief denkt en in jezelf gelooft.
  • Stel jezelf vragen waarmee je jouw doelen kan bereiken. Een paar voorbeelden hiervan zijn: wat vind ik belangrijk in het leven? Op welke vlakken wil ik mezelf verbeteren? Wat wil ik op persoonlijk vlak uit dit proces halen? Welke karaktereigenschappen vind ik belangrijk en zou ik willen hebben?
  • Maak een groeiplan, waar je al jouw persoonlijke doelen en wensen in opschrijft. Benoem de antwoorden op bovenstaande vragen en formuleer hoofddoelen.
  • Leer jezelf dat het belangrijk is om prioriteiten te stellen. Doe wat je leuk vindt en probeer jouw grootste wens na te jagen. Focus hierop en besef dat het niet erg is om af en toe nee te zeggen.
  • Geef jouw persoonlijke groei een boost door structuur aan te brengen in jouw leven. Bouw nieuwe routines en gewoontes op waar jij gelukkig van wordt.
  • Als er bepaalde gewoontes of eigenschappen in de weg staan bij jouw groei, is het belangrijk om deze los te laten. Dit is een belangrijk onderdeel van het groeiproces.
  • Confronteer jezelf met dingen die je spannend vindt, om er zo beter mee om te leren gaan. Een nieuw pad bewandelen kan in het begin heel eng zijn, maar zal je uiteindelijk heel ver brengen.
  • Het hebben van zelfverzekerdheid is heel fijn en maakt veel dingen een stuk makkelijker. Je kan jouw zelfvertrouwen een boost geven door doelen te stellen, uit je comfort zone te stappen en positief te zijn over jezelf en jouw gestelde doelen.
  • Probeer van je nieuwe routines leefregels te maken. Aan de hand van deze regels denk je na over hoe je wilt leven en hoe je dit kan toepassen.
  • Het belangrijkste van groei doormaken is terugkijken naar de weg ernaar toe. Leer van je fouten en wees bewust van je groei.

Persoonlijke groei doormaken is een belangrijk, maar soms moeilijk proces. Aan de hand van doelen en wensen werk je toe naar een betere versie van jezelf en door middel van reflectie leer je van het groeiproces. Met behulp van bovenstaande tips kan je persoonlijke groei concreet maken en voor je het weet kan jij doelen afstrepen van jouw lijstje.

Bert Knot
Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.