BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Proactieve mensen zijn degenen die de leiding nemen en hun leven in de richting sturen die ze willen dat het gaat. Ze weten hoe ze op problemen moeten anticiperen en nemen maatregelen om ze te vermijden. Reactieve mensen daarentegen laten hun levenspad dicteren door anderen. Ze wachten tot er iets gebeurt en reageren dan zoals het op ze afkomt. Als je op zoek bent naar een meer bevredigend en succesvol leven, dan is het tijd om proactief te worden!

Wat betekent proactief worden?

Denk aan de toekomst en concentreer je op wat je in de hand hebt in plaats van al die dingen die buiten je bereik liggen. Proactief zijn betekent vooruit denken, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden en goede beslissingen nemen, zelfs als niemand kijkt of vragen stelt. Dit houdt ook in dat je doelen in je leven moet stellen (waardoor je gemotiveerd blijft) en dat je in staat moet zijn om jezelf te reguleren, zodat het na verloop van tijd gemakkelijker wordt!

plan beter om proactiever te worden

Als je het niet zeker weet, kun je jezelf hier een paar aanvullende vragen stellen die je kunnen helpen dit uit te zoeken:

 1. Heb je een plan voor de lange termijn?
 2. Neem je een actieve of passieve rol in op het werk en in het leven?
 3. Neem je alleen een beslissing als het echt niet anders kan?
 4. Denk je aan de toekomst en anticipeer je op mogelijke uitkomsten? of leef je meer in het moment?
 5. Heb je het gevoel dat het leven je gewoon overkomt en dat je er geen actieve rol in speelt?

Wat is een proactieve mindset en hoe bereik je die?

Een proactieve mindset begint met het besef dat je niet een product bent van je omstandigheden, maar van de beslissingen en acties die je neemt.

Een van de belangrijkste kenmerken van een proactieve instelling is dat je je concentreert op dingen die je zelf in de hand hebt. Je hebt geen controle over het weer, maar je kiest of je een paraplu meeneemt en waterdicht jas aantrekt. En uiteindelijk of je droog of met natte kleren thuiskomt. Soms zijn dingen die ons overkomen niet onze schuld, maar ze zijn altijd onze verantwoordelijkheid, en proactieve mensen beseffen dat.

De groeimindset is vaak verweven met de proactieve. Als je een positieve kijk op het leven hebt, zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met uitdagingen of mislukkingen – wat soms kan gebeuren – dan zal niets je verlangen naar verbetering tegenhouden! Je ziet deze situaties als een kans om te groeien en meer te leren over wie JIJ werkelijk wilt ZIJN om nieuwe hoogten te blijven bereiken op deze reis die “leven” heet.

Sta je open voor verandering? Reactieve mensen misschien wel. Ze zijn ook niet bang om zelf positieve veranderingen door te voeren, door actie te ondernemen in plaats van te wachten! Als het aankomt op reactief gedrag versus proactief… dan kies ik toch voor het laatste, want dan weet je tenminste wat je fout doet als er iets fout gaat (en kun je het oplossen/corrigeren) in plaats van anderen de schuld te geven.

Mensen met zelfbeheersing zijn in staat zichzelf ervan te weerhouden over te reageren in stressvolle of onaangename situaties. Ze weten dat hun reactie volledig voor hen is, dus ze laten de opmerkingen van anderen niet onder hun huid komen. Zelfs als dat betekent dat ze een oogje dichtknijpen als iets aangepakt moet worden!

Een proactief persoon is altijd in beweging. Ze blijven niet zitten wachten tot de dingen gebeuren, ze laten het gebeuren! Als je proactief bent, betekent dit dat je initiatief neemt en niet bang bent om kansen te grijpen als ze op je pad komen. Het betekent ook dat je proactief bezig bent met je eigen persoonlijke ontwikkeling en de leiding neemt over je eigen leven.

Hoe proactiever in het leven te staan

gezonder leven

Een proactieve manier van leven is er een waarin je niet alleen voor jezelf zorgt, maar ook voor de mensen om je heen en daarbuiten. Dit omvat het ontwikkelen van goede gewoontes zoals regelmatig gezond eten, bewegen (zelfs als het alleen maar is om op te staan uit bed), naar de dokter gaan wanneer dat nodig is in plaats van te wachten tot de pijn te ondraaglijk wordt. Dit alles zal je helpen om je kwaliteit van leven te verbeteren! Reactieve mensen zijn misschien beter af zonder hun eigen gezondheidsproblemen omdat ze die niet opmerken wanneer het niet goed gaat en reageren op het moment dat het te laat is.

In relaties met andere mensen, gooien proactieve mensen problemen niet onder het tapijt. Ze reageren hun frustraties niet af op andere mensen. Ze communiceren regelmatig over hun gevoelens en behoeften en als er een probleem is, werken ze er actief aan om het op te lossen.

Zelfs hun auto gaat minder snel stuk omdat ze regelmatig onderhoud plegen.

Hoe wordt je proactiever op het werk

“Proactief zijn op kantoor begint met bewustwording. Je moet weten wat er op je afkomt, op wie het invloed zal hebben en wat er mogelijk mis kan gaan. Organisatie is de sleutel tot het omgaan met een grote werklast, dus neem dagelijks of wekelijks de tijd om een goed beeld te krijgen van je aankomende taken en projecten.”

Als je jezelf bewust bent van de situatie, dan ben je in een betere positie om actie te ondernemen. Hier zijn enkele praktische voorbeelden:

 • Een paar dagen voor een deadline met een collega praten om te zien hoe het met hem/haar gaat en hulp aanbieden.
 • Ruim van tevoren tijd vrijmaken in de agenda van je manager om een belangrijk project door te nemen. (Een goede gewoonte is om vergaderingen ten minste 24 uur van tevoren te plannen)
 • Maak herinneringen aan voor taken die je in het verleden misschien bent vergeten.
 • Je kunt je werkrelaties verbeteren en doelen bereiken door meer proactief te worden. Proactief zijn betekent dat je actie onderneemt om bijvoorbeeld te weten te komen wat de vereisten zijn voor een promotie, in plaats van af te wachten en te denken over hoe oneerlijk het is dat je er nog geen hebt gekregen.

Mensen die proactief zijn weten dat stress slecht kan zijn voor de gezondheid. Ze doen bewust moeite om te ontstressen en een goede balans te vinden tussen werk en privé. Reactieve mensen, aan de andere kant, zijn misschien niet zo goed in het indelen van hun tijd. Dit kan ertoe leiden dat ze vaker een burn-out krijgen.

Hoe kun je je baas laten zien dat je proactief bent op het werk?

Een manier om je baas te laten zien dat je proactief bent is door niet te wachten op feedback, maar er actief naar op zoek te gaan. Dit toont aan dat je wil leren en verbeteren. Je kunt je proactiviteit ook laten zien door tijdig updates te geven aan je baas, team, klanten, etc. Actief zijn tijdens vergaderingen is een andere geweldige manier om proactiviteit te tonen; geef suggesties, neem deel aan brainstormsessies, deel je mening en help andere teamleden.

Hoe minder reactief te zijn

Om proactief te zijn, moet je een mentaliteit hebben die bereid is om actie te ondernemen en moet je ook enkele vaardigheden ontwikkelen. Sommige mensen beschouwen proactief zijn als een vaardigheid op zich, maar het is echt een combinatie van verschillende vaardigheden die je zult moeten gebruiken om succes te behalen. Er zijn veel verschillende vaardigheden die je kunt leren om meer pro-actief te zijn, maar een aantal van de belangrijkste staan hier op een rijtje.

 • Wees je bewust van de woorden die je gebruikt. Woorden die we spreken hebben een grotere invloed op ons leven dan we ons realiseren.
 • Let eens op hoe je praat en welke zinnen je vaak gebruikt. Zeg je steeds “Ik moet wel”, “Was het maar zo”, “Ik kan er niets aan doen”, “Het zou anders zijn als _________”? Dat is een reactieve taal die je macht weg geeft. Probeer te zeggen “Ik mag”, “Ik wil”, “Ik kies”, “Ik zal verschillende alternatieven proberen”.
 • Plan vooruit. Mensen die vooruit plannen, gebruiken hulpmiddelen zoals gewone planners of tijdregistratie-apps om zich bewust te zijn van hoe ze hun tijd besteden. Dan kunnen ze die informatie gebruiken om te plannen voor de toekomst. Op die manier zijn ze altijd voorbereid op wat komen gaat.
 • Doelen stellen is een manier om je toekomst te creëren. Zorg ervoor dat je doelen Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden zijn.
 • Stel prioriteiten: Sommige taken zijn belangrijker dan andere. Je moet niet alle taken tegelijk doen, want dan word je moe en dan kun je ze niet goed uitvoeren. Als je niet weet hoe je prioriteiten moet stellen, gebruik dan de Eisenhower matrix om u te helpen.
 • Leer hoe je problemen oplost. Mensen die proactief zijn richten zich op hoe ze het probleem kunnen oplossen in plaats van in paniek te raken. Zoek uit wat het probleem is, maak een plan, en onderneem dan actie.
 • Onderneem actie. Wacht niet tot dingen gebeuren. Ga erop uit en laat dingen gebeuren.
 • Neem verantwoordelijkheid voor je eigen daden.
 • Je kunt niet voorkomen dat je fouten maakt, maar je kunt er wel van leren. Als er iets fout gaat, kijk dan naar wat er is gebeurd en bedenk hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Gebruik je fouten als kansen om beter te worden en meer te leren.

Conclusie

Mensen die actie ondernemen om te krijgen wat ze willen, worden proactief genoemd. Ze wachten niet tot dingen gebeuren, ze zorgen dat het gebeurt. Dit houdt in dat ze de juiste mentaliteit hebben en vooruit plannen. Mensen die proactief zijn, zijn vaak de beste presteerders omdat ze initiatief nemen. Jij kunt ook een van die mensen zijn! 

Bert Knot
Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.