BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Na een lange dag op kantoor is het niet makkelijk om de werkstress los te laten. Velen van ons reageren hun stress af op hun directe omgeving, vaak ten koste van hun partner, vrienden, kinderen of andere belangrijke mensen in hun leven. Als we niet oppassen, laten we onze werkstress overgaan in thuisstress. Hierdoor kan er spanning ontstaan tussen ons en de mensen waar we het meest om geven. In Nederland is vastgesteld dat 33% van het ziekteverzuim te wijten is aan stress.

Uit een ander onderzoek bleek dat werk en geld de twee meest voorkomende stressoren waren onder de ondervraagden. Bovendien leidt stress vaak tot prikkelbaarheid, woede, nervositeit en angst. Allemaal gedragingen die spanningen kunnen veroorzaken als we na het werk thuiskomen.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om werkstress te vermijden of er in ieder geval mee om te leren gaan. Door de volgende tips toe te passen, kunnen we voorkomen dat werkstress omslaat in thuisstress.

Laat je werk op kantoor. 

Maak een regel om alleen in uitzonderlijke omstandigheden thuis te werken en bewaar werkmappen, computers en notitieblokken op kantoor. Als dat voor jouw functie niet haalbaar is, wijs dan elke dag een paar uur aan voor alleen het gezinsleven. Een uur tijdens het eten of bedtijd met de kinderen wanneer je afleiding kunt elimineren en je jezelf kunt concentreren op je gezin.

Als je thuis werkt, neem je laptop dan niet mee naar bed of gebruik hem op de bank. Werk in een kantoor of een specifieke werkruimte. Dit zal je mentaal helpen je werk uit te schakelen wannee je de kamer verlaat, waardoor je een stimulans krijgt om zo efficiënt mogelijk te werken in plaats van te treuzelen met taken.

Ontwikkel goede gewoonten op het gebied van mobiele apparaten.

Misschien wel de meest voorkomende manier waarop werkafleiding in iemands relaties doorsijpelt, is via smartphones. Ben je ooit ’s avonds eindelijk tot rust gekomen om vervolgens naar je mail te kijken, iets verontrustends te zien en gestrest te raken? De gemiddelde persoon controleert zijn telefoon 46 keer per dag en besteedt bijna vijf uur per dag aan mobiele apparaten.

Neem twee aparte mobiele telefoons, een voor werk en een voor privégebruik en laat de werktelefoon ’s avonds en in het weekend op een afgelegen plek liggen (of uit). En check nooit je werkmail in het uur of de twee uur voordat je naar bed gaat.

Meerdere studies hebben aangetoond dat het staren naar een telefoon voor het slapen gaan een negatieve invloed kan hebben op het vermogen van je hersenen om zich voor te bereiden op de slaap, en slaaptekort is nauw verbonden met stress. Als je op vakantie bent, leg dan je werkgerelateerde mobiele apparaten in de hotelkluis en controleer ze alleen op vooraf bepaalde tijden.

Zorg voor een goed ondersteunende omgeving. 

Familieleden kunnen geweldige partners zijn in het omgaan met stress. Maar al je werkstress op een echtgenoot of partner afwentelen is oneerlijk tegenover hen en gevaarlijk voor je relatie. Ontwikkel een ondersteunend netwerk van vrienden en mentoren die je kunnen helpen je professionele stress te beheersen, zodat het niet alleen de last is van je partner.

Uit onderzoek blijkt dat bij mensen met lagere stressniveaus een sterk sociaal ondersteuningsnetwerk aanwezig was. Mensen hebben op wie je kunt leunen in tijden van stress kan je vermogen om problemen aan te pakken onafhankelijk van je netwerk vergroten, omdat ondersteuning je autonomie en gevoel van eigenwaarde vergroot.

Probeer je werkstress los te laten wanneer je thuiskomt. 

Geef jezelf tijd om even bij te komen en neem dan pas de taken op je die je thuis wilt doen. Als je werk niet echt achter je kan laten, probeer dan in ieder geval een paar minuten rust te pakken voordat je weer aan de slag gaat.

Praat over je werkstress met iemand die je vertrouwt. 

Het kan helpen om je gedachten uit te spreken en erover te praten met iemand die begrip toont. Probeer wel een positieve draai aan het gesprek te geven door ook te focussen op de dingen waar je wel blij mee bent.

Geef jezelf tijd voor ontspanning en plezier. 

Plan elke week in ieder geval een paar uur ‘me time‘ in, waarin je kunt doen waar je echt blij van wordt. Het hoeft niet per se groot of duur te zijn, maar als het maar iets is wat jou echt ontspant.

Vermijd cafeïne en alcohol wanneer je wilt ontspannen. 

Cafeïne en alcohol zorgen er vaak juist voor dat we oen ons niet echt kunnen ontspannen. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor thee of water wanneer je thuiskomt.

Doe aan lichaamsbeweging.

Een halfuur tot uur lichaamsbeweging per dag kan helpen om werkstress te verminderen. Zoek een sport of activiteit die jij leuk vindt om te doen, zodat je er makkelijk aan kunt blijven denken om het te gaan doen.

Door deze tips toe te passen, kunnen we onze werkstress beter managen en voorkomen dat het omslaat in thuisstress. Op deze manier kunnen we genieten van ons werk én van ons thuisleven.

Werkstress kan een uitdaging zijn voor het gezinsleven. Leren omgaan met stress,door er samen met je partner mee om te gaan en een deel van je professionele stress buitenshuis te houden. Dit zal bijdragen tot een betere relatie en een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Bert Knot
Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.