BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Voel je je soms overweldigd door de constante stroom van e-mails, appjes en online vergaderingen? Je bent niet de enige. Ik heb door mijn ervaring in het coachen van professionals gezien hoe digistress een sluipend gevaar kan zijn in onze hyperverbonden werkwereld.

Als expert op het gebied van werkstress en het vinden van balans, kan ik je verzekeren dat er manieren zijn om deze digitale druk te verminderen.

De sleutel ligt in bewustwording en actie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die strategieën toepassen om hun digitale leven te beheersen, minder stress ervaren en productiever zijn.

Dit artikel biedt waardevolle inzichten en praktische tips om de controle terug te pakken.

Wat is digistress en technostress?

Weet je, soms lijkt het wel of onze smartphones en laptops een eigen wil hebben, ze eisen constant onze aandacht op met bliepjes en notificaties. Dit altijd ‘aan’ staan heeft zelfs een naam: digistress en technostress.

Hoe herken je digistress

Het is die kriebel van irritatie als je na een lange dag werk nog steeds mailtjes krijgt, of dat gevoel van onrust wanneer je niet even je social media kan checken. Herkenbaar? Laten we eens duiken in wat dit nou echt met ons doet op de werkvloer.

Verwarring tussen werk en privé

Soms voelt het alsof mijn werk nooit stopt. Met mijn telefoon bij de hand, krijg ik ook na werktijd nog e-mails en berichtjes. Dit maakt het lastig om echt vrij te zijn. Het lijkt wel of werk en mijn eigen tijd in elkaar overlopen.

Om digistress te verminderen, is een goede balans vinden tussen online zijn en de wereld buiten mijn scherm ontzettend belangrijk.

Ik zorg ervoor dat ik duidelijke grenzen stel. Na een bepaalde tijd ’s avonds kijk ik niet meer naar werkmails en zet ik meldingen uit. Het plannen van pauzes gedurende de dag helpt ook.

Zo pak ik momenten om echt even los te komen van het digitale leven. Offline hobby’s ontwikkelen helpt me ook om die balans te houden. Door te wandelen of te tuinieren kom ik tot rust zonder scherm voor mijn neus.

Overvloed aan berichten

Oh, die piepjes en bliepjes van mijn telefoon, soms lijkt het wel alsof ze nooit stoppen. Elke keer als er een bericht binnenkomt, voel ik meteen de druk om te kijken. Maar weet je, dat constante gecheck kan echt stress geven.

Bij mij helpt het om de notificaties slim te beheren. Ik zet bijvoorbeeld belangrijke apps op stil, zodat ik niet voor elk wissewasje gestoord word.

Echt waar, het lijkt soms of iedereen iets van me wil, op elk uur van de dag. Die stortvloed aan berichten op werk kan me helemaal gek maken! Om dit te voorkomen, probeer ik duidelijke tijden te kiezen waarop ik mijn e-mails lees en beantwoord.

Zo krijg ik meer rust in mijn hoofd en kan ik beter concentreren op mijn taak. Het helpt om niet steeds afgeleid te zijn door al die meldingen die niets toevoegen aan mijn dag.

Constant online zijn

Het lijkt wel alsof mijn telefoon altijd aan staat. E-mails, appjes en updates, ze komen de hele dag door binnen. Het voelt soms alsof ik geen minuut rust krijg. Mijn hoofd wordt er moe van en soms voel ik me overweldigd.

Dit heet digistress. Het komt doordat ik te veel online ben. We kennen het allemaal: je wilt niks missen en bent bang om iets belangrijks te vergeten. Dat noemen ze FOMO, ofwel “fear of missing out”.

Ik zorg nu beter voor mezelf door bewust offline tijd in te plannen. Even pauze van mijn schermen geeft rust aan mijn hoofd en ogen. Ik doe dit door vaste momenten te kiezen waarop ik mijn digitale middelen neerleg.

Dan ga ik iets anders doen zoals lezen of wandelen. Dat helpt echt tegen die vermoeidheid en hoofdpijn. En het grappige is, als ik terugkom heb ik het gevoel dat ik niks gemist heb! Het is belangrijk om die grenzen goed te bewaken; voor je het weet zit je anders weer constant op je telefoon of computer te kijken.

Hoe herken je digistress op de werkvloer?

Je kent het wel: die collega die altijd zuchtend naar zijn scherm staart of de gestreste blikken wanneer de mailbox weer eens uitpuilt.. Dit kunnen zomaar de stille noodkreten zijn van digistress.

Maar hoe pik je die signalen op voordat de emmer overloopt? Nou, let’s dive in en ontdek hoe we samen digistress een halt kunnen toeroepen!

Signalen bij werknemers

Soms merk ik dat collega’s zich anders gaan gedragen. Ze lijken vermoeid of hebben last van hun hoofd, en dit zijn tekenen dat ze misschien wel digistress ervaren.

 • Vermoeidheid is een groot signaal. Als iemand vaak gaapt of zegt dat hij slecht heeft geslapen, kan dat komen door te veel schermtijd.
 • Hoofdpijn kan ontstaan na lang naar een scherm turen. Dit zien we vaak terug bij mensen die digistress hebben.
 • Overweldiging voelen mensen als ze te veel informatie tegelijk krijgen. Ze raken dan snel in de war en kunnen moeilijk beslissen.
 • Problemen met concentratie merk je als iemand vaak afgeleid is en moeite heeft om bij de les te blijven.
 • Interactie in persoonlijke relaties gaat achteruit als we constant aan onze telefoon of computer gekluisterd zijn. Mensen praten minder met elkaar.
 • Rugpijn komt voor als we niet goed zitten terwijl we op digitale apparaten werken. Een fijne stoel kan hierbij helpen.

Gevolgen voor de gezondheid en werkprestaties

Ik voel me soms echt niet lekker door al dat gedoe met computers en telefoons op mijn werk. Het heet digistress, en het kan flink wat problemen veroorzaken voor mijn gezondheid en hoe goed ik werk. Hieronder vertel ik wat er met mij kan gebeuren:

 • Hoofdpijn: Uren naar een scherm turen geeft me vaak pijn in mijn hoofd.
 • Vermoeidheid: Ik word supermoe van altijd maar berichtjes checken.
 • Nek- en rugpijn: Niet goed zitten als ik typ, doet pijn aan mijn nek en rug.
 • Angst: Ik raak gestrest als ik bang ben iets te missen, dat heet fomo.
 • Stress: Constant online zijn maakt me zenuwachtig en gespannen.
 • Concentratieproblemen: Doordat ik steeds afgeleid word, kan ik me moeilijk focussen op één ding.
 • Slaapstoornissen: Al die tijd op mijn telefoon zorgt ervoor dat ik slecht slaap.
 • Chronische stress: Als dit lang doorgaat, blijf ik altijd gespannen.
 • Angststoornissen: Die constante druk kan ervoor zorgen dat ik echt angstig word van binnen.
 • Depressie: Digistress kan me heel erg down maken.

Tips voor werkgevers om digistress te verminderen

Weet je, als werkgever heb je meer invloed dan je denkt om die vervelende digistress bij je team te verminderen. Echt, het is tijd om de digitale teugels in handen te nemen en ik ga je vertellen hoe – zonder al te veel poespas!

Stel duidelijke regels op

Soms voel ik me overstelpt door alle mailtjes en berichtjes op mijn werk. Het is tijd om duidelijke regels te stellen voor het gebruik van digitale apparaten.

 • Bespreek met het hele team welke momenten geschikt zijn om even niet online te zijn. Zo weet iedereen wanneer ze rustig kunnen werken zonder gestoord te worden.
 • Maak afspraken over wanneer we elkaar e-mails sturen. Bijvoorbeeld alleen tussen negen uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags.
 • Zorg dat iedereen duidelijkheid heeft over wanneer je bereikbaar moet zijn voor dringende zaken. Dit geeft rust, omdat je niet altijd alles direct hoeft te beantwoorden.
 • Stel een limiet in voor het aantal groepsberichten per dag. Dat voorkomt een overvloed aan informatie en helpt concentreren op wat echt belangrijk is.
 • Geef training over hoe je slim kunt omgaan met technologie op de werkplek. Kennis is macht, ook als het gaat om digistress.
 • Promoot schermvrije vergaderingen waarbij we ons echt op elkaar kunnen focussen zonder afgeleid te worden door laptops of smartphones.
 • Laat ons elkaar helpen herinneren aan deze regels. Een vriendelijke nudge kan al genoeg zijn om niet in oude gewoontes terug te vallen.

Bied ondersteuning en trainingen aan

Ik weet hoe belangrijk het is om goed met digitale stress om te gaan. Werkgevers kunnen een grote rol spelen door hulp en trainingen te geven.

 • Maak plannen voor trainingen die ons leren over digistress en hoe we er het beste mee om kunnen gaan.
 • Zorg voor coaches die klaar staan om te helpen bij stress of als iemand op het punt staat van een burn-out.
 • Geef tips voor een gezonder digitaal leven, zodat we niet altijd online hoeven te zijn.
 • Leer ons de signalen herkennen wanneer de digitale druk te veel wordt.
 • Organiseer workshops waar we praten over onze ervaringen met technostress en samen oplossingen zoeken.
 • Bied tools aan die ons helpen betere digitale gewoontes te ontwikkelen, zoals apps die rustmomenten inplannen.

Organiseer gesprekken over de digitale werkdruk

Het is tijd om te praten over hoe druk we het allemaal hebben met al die digitale dingen op ons werk. We zitten vaak vast aan onze schermen en vergeten dat er ook een wereld buiten is.

Een goed idee is om samen met collega’s te bespreken wat voor stress dit oplevert. Dan snappen we elkaar beter en kunnen we samen oplossingen bedenken.

Ik geloof echt dat het belangrijk is om die gesprekken niet zomaar te houden, maar echt goed te organiseren. Als baas moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat iedereen zich veilig voelt om zijn verhaal te doen.

Luister naar wat je werknemers te zeggen hebben en doe iets met hun ideeën. Zo maken we samen het werken een stuk fijner en minder stressvol!

Tips voor werknemers om digistress te verminderen

Weet je, als werknemer heb je zelf ook de sleutel in handen om die knagende digistress te verminderen – en ik ga je vertellen hoe; nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Wees je eigen poortwachter

Ik zorg ervoor dat ik niet te veel tijd op mijn telefoon of computer doorbreng. Het is makkelijk om altijd maar berichten te checken of online te zijn. Maar dat hoeft niet! Ik kies bewust welke meldingen belangrijk zijn en welke niet.

Zo blijf ik de baas over mijn eigen tijd en aandacht.

Soms zet ik notificaties helemaal uit. Dit geeft rust en helpt mij om me te concentreren op mijn werk of om even pauze te nemen. Door minder afgeleid te worden, kan ik beter werken en voel ik mij minder gestrest.

Het is echt fijn om zelf te kiezen wanneer ik digitaal bereikbaar ben en wanneer niet.

Maak gebruik van pen en papier

Soms voelt het alsof mijn hoofd overloopt van al die schermen. Ik pak dan liever een pen en wat papier. Het helpt me om even weg te zijn van alle piepjes en meldingen. Een lijstje maken of wat gedachten opschrijven kan al zo’n verschil maken.

Het is alsof mijn hoofd rustiger wordt en mijn ideeën beter stromen.

Schrijven met de hand geeft mijn ogen ook pauze van het felle licht van een scherm. Ik merk dat ik meer onthoud als ik dingen opschrijf. Het is leuk om terug te zien wat ik eerder bedacht heb, zonder door honderden digitale notities te hoeven scrollen.

Dus ja, pen en papier zijn echt een simpele switch, maar het doet wonderen voor mijn digistress.

Neem micropauzes

Elke dag zit ik urenlang achter mijn computer. Mijn ogen voelen moe en mijn hersenen lijken soms wel oververhit. Daarom pauzeer ik regelmatig, al is het maar voor een minuut. Ik sta op, rek me uit of loop even naar de koffieautomaat.

Zo’n micropauze geeft me de kans om even te ademen en afstand te nemen van al die digitale prikkels. Het helpt echt om mijn hoofd weer fris te krijgen.

Ik heb geleerd dat het beheren van meldingen ook onderdeel is van een gezonde digitale levensstijl. Ik zet notificaties uit wanneer ik me moet focussen. En die micropauzes? Die plan ik nu net zoals elk ander belangrijk deel van mijn dag.

Even wegkijken van het scherm en bewegen maakt een groot verschil. Het lijkt misschien een kleine stap, maar het vermindert digistress en houdt me scherp op werk. Geen wonder dat er coaches zijn die dit ook aanbevelen!

Creëer schermvrije zones

Om digistress te minderen, maak ik plekken waar geen schermen zijn. Dit helpt echt om een gezonde manier van leven met technologie te vinden. Ik beheer mijn meldingen en soms neem ik een “digitale detox” even helemaal geen elektronica.

Dit geeft rust.

Ik zorg voor duidelijke grenzen rond mijn schermgebruik. Het is net als een tuin die je mooi houdt door niet overal te laten groeien. Schermvrije zones zorgen ervoor dat ik meer tijd heb voor dingen zonder schermen, zoals schilderen of lekker buiten zijn.

En weet je wat? Het voelt goed om niet altijd online te zijn. Het is belangrijk om balans te vinden tussen tijd op internet en tijd in het echte leven.

Ga offline in je vrije tijd

Soms voelt het alsof ik altijd moet reageren op elke e-mail en elk berichtje, zelfs na werkuren. Dat zorgt voor een gevoel dat ik nooit echt vrij ben. Dat noemen we “fomo”, de angst om iets te missen.

Maar het is belangrijk om tijd voor mezelf te hebben zonder schermen en notificaties. Dus zet ik mijn apparaten uit en ga iets leuks doen, zoals wandelen of koken.

Echt, het helpt enorm! Door offline te gaan na het werk, kan ik beter ontspannen. Het geeft mijn hoofd rust en ik slaap er ook beter door. Zonder al die piepjes en lichtjes kan mijn brein tot rust komen.

En de volgende dag ben ik frisser en kan ik beter werken. Probeer het ook eens, het kan je helpen om digistress te verminderen!

Veelgestelde vragen

Wat is digistress en waarom moeten we het verminderen op het werk?

Digistress is dat nare gevoel wanneer je te veel digitale info krijgt en bang bent om iets te missen, oftewel de ‘fomo’. Het is slim om dit te verminderen, want hey, wie wil er nou stress op het werk?

Zijn er makkelijke tips om digistress tegen te gaan?

Zeker wel! Begin met kleine dingen zoals meldingen uitzetten. En weet je, praat eens met je collega’s in plaats van altijd maar te mailen of appen.

Hoe helpt pauze nemen tegen digistress?

Nou… als je even stopt met staren naar je scherm en lekker gaat wandelen of een babbeltje maakt, geeft dat je brein een break! Zo simpel kan het zijn.

Kan minder multitasken echt helpen?

Ja hoor! Door op één ding tegelijk te focussen in plaats van tien, blijf je rustiger. Geef het eens een kans, wie weet word je er blij van!

Bert Knot
Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.