BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Zelfvertrouwen is de sleutel tot succes bij elke activiteit. Als teamleden geen zelfvertrouwen hebben, werken ze vaak niet meer alleen, maar zoeken ze hulp bij anderen. Dit kan frustrerend en uitputtend zijn voor zowel het individu als de collega’s. Het goede nieuws is dat zelfvertrouwen kan worden opgebouwd, en dit artikel zullen we laten zien hoe!

Een gebrek aan zelfvertrouwen in je team

Als teamleden geen vertrouwen hebben in hun werk, komen ze niet meer uit zichzelf aan de slag, wat frustrerend en vermoeiend kan zijn voor de organisatie en een domino-effect kan hebben op collega’s en klanten.

Dat gebrek aan vertrouwen kan gewoon te wijten zijn aan een nieuwe taak, of iets wat ze al een tijdje niet meer hebben gedaan en denken dat ze vergeten zijn hoe het moet.

Het kan ook zijn omdat je een nieuwe aanpak hebt geïntroduceerd om iets te realiseren, en het voelt gewoon een beetje onhandig. De menselijke natuur zegt dat we altijd de weg van de minste weerstand moeten kiezen, dus het kleinste obstakel zal mensen terugsturen naar hun oude comfortabele manier van doen en laten.

In de praktijk zul je zien dat mensen onder deze omstandigheden zich gaan verzetten tegen deze nieuwe manier van doen omdat die in hun ogen een zekere mate van risico of moeilijkheid met zich meebrengt. 

En dan zijn er de momenten dat een taak die ze in het verleden met succes hebben gedaan, maar niet werkte zoals het zou moeten, waardoor ze aan zichzelf beginnen te twijfelen.

Wat de reden ook is, hier zijn 8 manieren waarop je het vertrouwen bij je teamleden kunt verbeteren, en kunt voorkomen dat dit in jouw team gebeurt:

1. Speel in op de sterke punten van mensen.

Wanneer je taken toewijst, zorg er dan voor dat je ze afstemt op de sterke punten van jouw teamleden. Als iemand goed is in schrijven, geef hem dan een taak waarbij schrijven een rol speelt. Als iemand goed is in spreken in het openbaar, geef hem dan een taak waarbij spreken in het openbaar een rol speelt. Zo krijgen mensen meer vertrouwen in hun capaciteiten en is de kans op succes groter.

Als je niet zeker weet wat iemands sterke punten zijn, vraag het dan gewoon! Ze zullen het je graag vertellen. Wanneer je vertrouwen wilt kweken bij je teamleden, zorg er dan voor dat je vooral inspeelt op hun sterke punten.

Geef ze geen taken waar ze niet goed in zijn of die ze niet graag doen. Dit zal alleen maar leiden tot frustratie en een gebrek van vertrouwen. 

Misschien moet je wel op zoek gaan naar de capaciteiten in anderen die ze zelf misschien niet zien en hen helpen die voor zichzelf te zien. Focussen op sterke punten vergroot niet alleen het zelfvertrouwen, het stelt mensen ook in staat om te schitteren en uit te blinken. Het betekent dat potentiële tekortkomingen van anderen in het team worden aangevuld, waardoor ze in de ogen van collega’s en klanten een unieke waarde toevoegen.

Dat wil niet zeggen dat je mensen niet ontwikkelt op andere gebieden, maar vermijd de verleiding om iedereen in alles middelmatig te maken.

2. Bepaal je verwachtingen

Om zelfvertrouwen op te bouwen bij teamleden, is het belangrijk dat je duidelijke verwachtingen voor hen stelt. Mensen hebben er een hekel aan niet volledig te begrijpen wat er van hen wordt verwacht; dat kan hen terughoudend maken en bang om fouten te maken.

Als er bepaalde taken zijn die vroeger deel uitmaakten van hun rol maar nu niet meer zo belangrijk zijn, leg dan uit waarom. Als ze er in het verleden heel goed in waren of ze met plezier deden en ze niet willen dat mensen zo over zichzelf denken, zorg er dan voor dat ze die dingen niet alleen opnieuw doen – maar breid ze uit met extra details over wat ze hebben bereikt, zodat iemand anders van jouw ervaring kan leren!

Als het een nieuwe taak is, zorg er dan voor dat ze het belang en de urgentie van het voltooien van deze belangrijke taak begrijpen. Stel een doel dat kan worden bereikt binnen de gegeven tijdlijn met duidelijke richtlijnen over hoe je succes of geen succes zult meten, zodat er geen verrassingen zijn verderop in het proces! 

Onthoud deze drie dingen: stel realistische verwachtingen (vooral in het begin!), geef van tevoren zoveel mogelijk informatie over wat er van elke betrokken partij wordt verwacht, inclusief deadlines enz., en doe vervolgens alles wat nodig is om mensen enthousiast genoeg te maken door alleen al bij een kop koffie met elkaar te praten

3. Empower 

empowered team

Mensen merken het als je hen niet vertrouwt of als je niet bereid bent om hen verantwoordelijkheid te geven. Hierdoor gaan ze twijfelen aan hun eigen capaciteiten en wordt het moeilijker voor hen om hun werk te doen.

Toon vertrouwen door los te laten en je team de vrijheid te geven om te doen wat zij denken dat het beste is voor de klant. Stel duidelijke grenzen, zodat ze begrijpen wat de uitzonderingen zijn en wanneer je je ermee moet bemoeien.

Moedig hen aan initiatief te nemen en steun hun beslissingen, ook al zijn ze niet perfect. Zo laat je zien dat je in hen en hun capaciteiten gelooft, wat hun vertrouwen zal vergroten.

Zorg ervoor dat je mensen de kans geeft om fouten te maken ,dat is hoe we leren! Als je iemand betrapt op het maken van een fout, straf hem er dan niet voor. Gebruik het in plaats daarvan als een leermoment, zodat ze dezelfde fout in de toekomst niet meer maken.

Zelfvertrouwen opbouwen gaat niet over mensen vertroetelen of hen de hele tijd een goed gevoel geven; het gaat erom hen in staat te stellen hun beste zelf te zijn en hen het vertrouwen, de verantwoordelijkheid en de vrijheid te geven om dat te doen.

4. Wees Flexibel

Al jouw teamleden moeten zichzelf kunnen zijn wanneer ze met klanten werken. Ze moeten hun eigen stijl en persoonlijkheid gebruiken. Dit zal hen helpen beter aan te sluiten bij de klant en betere resultaten te behalen. Als het einddoel duidelijk is, bedenken ze misschien nieuwe manieren om het te bereiken. 

Als je te inflexibel bent, zullen mensen je gedrag gaan imiteren en hun eigen vertrouwen verliezen. Dit kan leiden tot een verlies van creativiteit en innovatie, en ook van binding met de klant.

Flexibel zijn betekent ook bereid zijn om je plannen te veranderen als dat nodig is. Als iets niet werkt, wees dan niet bang om iets nieuws te proberen. Moedig je team aan zich uit te spreken als ze ideeën hebben over hoe het beter kan.

5. Ontwikkel ‘experts’

Je moet iemand specifieke verantwoordelijkheid geven voor gebieden die gespecialiseerde kennis vereisen. Op die manier wordt hij of zij een expert op dat gebied. Als mensen zich op één of twee gebieden kunnen concentreren, zullen ze meer leren en beter worden in hun werk. Dit kan van invloed zijn op je klantervaring wanneer iemand specifieke kennis moet hebben om het vertrouwen van de klant te winnen. 

Wanneer je een expert in je team hebt, zullen mensen naar hem of haar opkijken voor begeleiding. Dit zal helpen om het zelfvertrouwen van andere teamleden op te bouwen. De expert kan ook zijn of haar kennis delen met anderen, waardoor zij nieuwe dingen leren en hun vaardigheden kunnen verbeteren.

Dit is ook goed voor de ontwikkeling van mensen en helpt het team de rollen van anderen te respecteren. Als mensen hun rol en verantwoordelijkheden kennen, hebben ze meer vertrouwen in hun capaciteiten.

6. Ondersteun je team optimaal

team ondersteuning

Zorg ervoor dat je team weet dat je er bent om hen te helpen. Ze kunnen in de toekomst bij je terecht met vragen of zorgen. Stel hen gerust dat je jezelf inzet voor hun veiligheid en ondersteuning.

Moedig je team aan door hen te vertellen dat ze de vaardigheden en kennis hebben die ze nodig hebben. Als iemand twijfelt of hij het wel kan, bied dan hulp en steun.

Toon vertrouwen en waardering door positieve feedback en erkenning te geven. Bied veel steun en aanmoediging. Dit zal mensen helpen zich goed te voelen over zichzelf en hun werk.

Tot slot, vergeet niet om successen samen te vieren! Zo laat je het team zien dat je trots bent op wat ze bereikt hebben en dat je hun bijdrage waardeert.

7. Leer van fouten

Als er dingen fout gaan, kan dat ervoor zorgen dat mensen geen vertrouwen meer hebben. Creëer een cultuur waarin mensen kunnen leren van hun fouten. Geef ze niet de schuld.

Moedig iedereen aan naar voren te komen als er iets niet goed is gegaan of als er een bijna-ongeluk is gebeurd. Richt je vervolgens op hoe je kunt voorkomen dat het nog eens gebeurt, niet alleen voor dat teamlid, maar ook voor alle anderen in het team.

Vraag je teamlid(s) om hun suggesties. Negen van de tien keer zullen ze zelf een goede manier hebben om te voorkomen dat een probleem zich nog eens voordoet.

Erken wanneer iemand geprobeerd heeft dingen te verbeteren, ook al is het nog niet perfect!

Zo laat je zien dat je jezelf inzet voor voortdurende verbetering en dat je hun inbreng op prijs stelt.

8. Vier en beloon je successen

Wanneer mensen successen boeken, geeft dat hen een goed gevoel. Als ze zich goed voelen, willen ze meer van hetzelfde doen. Je kunt dit helpen te realiseren door regelmatig evenementen te organiseren waar mensen hun successen delen en wat anderen ervan kunnen leren. 

Je kunt hun succes ook meer gewicht geven door hun prestaties publiekelijk te erkennen, bijvoorbeeld door ze te delen met je gasten of door ze in aanmerking te laten komen voor een prijs. Dit zal iedereen laten zien hoe individuele bijdragen een positieve impact hebben gehad op het bedrijf als geheel.

Erkenning kan in vele vormen worden gegeven, zoals mondelinge lof, certificaten, trofeeën of zelfs geldelijke beloningen. Welke vorm het ook aanneemt, zorg ervoor dat het oprecht en gemeend is om te laten zien dat je hun prestaties echt waardeert.

Tot Slot

Het opbouwen van zelfvertrouwen is cruciaal voor teamleden om succesvol te zijn. Zonder zelfvertrouwen gaan teamleden twijfelen aan hun capaciteiten, wat ertoe kan leiden dat ze gefrustreerd of zelfs uitgeput raken. Als dit gebrek aan vertrouwen voortkomt uit iets nieuws of onbekends, zorg er dan voor dat je duidelijke doelen stelt met richtlijnen over hoe succes zal worden gemeten. En denk er altijd aan om je team te versterken door steun, aanmoediging en positieve feedback te geven. Creëer ten slotte een cultuur waarin fouten worden gezien als kansen om te leren en te groeien. Als je deze tips opvolgt, bent je op weg om een zelfverzekerd team op te bouwen dat klaar is om elke uitdaging aan te gaan!

Zelfvertrouwen opbouwen is geen eenmalige gebeurtenis; het is een continu proces. Het kost tijd, geduld en moeite, maar het is het waard. De voordelen zijn talrijk en zullen een positieve invloed hebben op je bedrijf. Begin dus vandaag nog! Geloof me, je zult er geen spijt van krijgen. 🙂

Heb jij nog tips om zelfvertrouwen op te bouwen bij teamleden? Deel ze met ons in de reacties hieronder!

Bert Knot
Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.