BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Mindfulness Training Nieuwegein

Mindfulness training Nieuwegein: minder stress, meer werkplezier

Stress op het werk is voor veel werkgevers een big issue. Steeds meer werknemers gaan ten onder aan werkstress en een burn-out. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer bedrijven zich gaan verdiepen in de preventie van stress op de werkvloer door het volgen van een Mindfulness training Nieuwegein.

Bij de grotere bedrijven in de omgeving van Nieuwegein is een mindfulness training vaak het startpunt. Mindfulness is tenslotte een bewezen methode voor preventie van stress, depressies en een burn-out. Maar wat is mindfulness eigenlijk en hoe pas je het toe binnen je organisatie? Wij leggen het je graag uit.

Wat is mindful

Mindful betekent letterlijk ‘oplettend’ of ‘aandachtig zijn’. Het is het makkelijkste uit te leggen als we praten over ‘doen’ en ‘zijn’.

De meeste medewerkers staan ingesteld op de doe-stand. Deze stand is uitermate geschikt voor intellectuele, praktische en technische taken. Denk hierbij aan plannen, oplossen en analyseren. De doe-stand is echter niet geschikt om om te kunnen gaan met werkdruk, emotionele onderwerpen of creatieve processen. Mensen in de doe-stand hebben allerlei gedachten en meningen over van alles en nog wat. Hierdoor verliezen ze zich in de dagelijkse hectiek, waardoor ze minder goed bestand zijn tegen werkdruk en hierdoor stress ervaren.

De vaak onderontwikkelde zijn-stand zorgt voor een open houding. Deze zorgt op zijn beurt weer voor het accepteren van alle gevoelens en lichamelijke reacties op alles wat aangenaam én onaangenaam is. We kunnen door te zijn alles toelaten, zonder beperking of poging om iets weg te werken of vast te houden. Niet oordelen bijvoorbeeld zorgt voor meer rust en het vermogen om zelf te kiezen hoe je wilt handelen.

De doe-stand staat voor het streven naar vermindering van werkstress door afwijzend te zijn tegenover onprettige gedachten en vervelende gevoelens.
De zijn-stand is een houding die alles verwelkomt, wat het ook is. Hierdoor kan je helderder zien waar je geen invloed op hebt en je richten op zaken waarop je wel invloed uit kunt oefenen.

 

De doelen van een mindfulness training in Nieuwegein

Het levert de organisatie heel wat op als zowel leidinggevenden als werknemers mindfulness op het werk toepassen. Stress levert namelijk een hoge bijdrage aan het ziekteverzuim. Stress gerelateerde klachten zijn bijvoorbeeld oververmoeidheid, hart- en vaatziekten, pijn en een burn-out.

Met de juiste mindfulness training wordt stress voorkomen of verminderd.

Bij Tailor You worden van tevoren doelen bepaald voor de mindfulness training, zoals:

 • Stress reduceren
 • Meer balans en ontspanning
 • Betere focus en concentratie
 • Luisteren zonder afgeleid te worden
 • Van automatische piloot naar bewust handelen.

Wat betekent mindful werken voor de deelnemer?

Mindful werken betekent aandachtig kijken naar jezelf en je werkomgeving, zonder daarbij direct te reageren of te oordelen. Je traint dus de zijn-stand.

Mindfulness geeft je dus de regie over je eigen zijn-stand terug. En dat levert je zowel op je werk als in je privéleven waardevolle dingen op:

 • Je kan negatieve stress ombuigen naar positiviteit
 • Je krijgt je innerlijke rust terug
 • Je ontwikkelt zelfvertrouwen en eigenwaarde
 • Je handelt in het hier en nu
 • Je kan omgaan met werkdruk
 • Je versterkt je vitaliteit
 • Je wordt creatiever

Tips voor het implementeren van mindfulness in jouw bedrijf

We hebben in onze kennisbank al eerder geschreven over hoe je stress bij je werknemers herkent. We hebben ook geschreven hoe je stress op de werkvloer kunt verminderen.

Een mindfulness training in de omgeving van Nieuwegein is zo’n manier om de druk op de werkvloer te verminderen. Bij de grotere bedrijven wordt zo’n training regelmatig georganiseerd. Voor nieuwe werknemers bieden sommige bedrijven de training zelfs aan bij de indiensttreding.

Mindful werken is niet alleen iets voor de werknemers. Het bedrijf zelf moet er ook het nodige aan doen om deze manier van werken te ondersteunen en tot een succes te maken. Hier vind je enkele tips.

1. Stel mindful werken niet verplicht

Het heeft geen zin een mindfulness training aan iemand op te dringen. Is er geen motivatie, dan zal de training zijn doel missen. Bij oudere werknemers komt er wat vaker weerstand voor dan bij jonger personeel. Ouderen hebben wat meer moeite met veranderingen en denken bij mindfulness vaak aan zweverige lessen. Niets is echter minder waar. Het is een manier van bewust worden van je eigen handelen. Is er echter geen interesse, laat het dan zo.

2. Laat de leidinggevenden het voorbeeld geven

Ga je mindfulness introduceren binnen je organisatie? Begin dan bij de leidinggevenden. Zij kunnen de ambassadeurs worden van het nieuwe werken binnen de organisatie. Door hun voorbeeldfunctie krijgt mindful werken een stabiele basis. Een leidinggevende met de nodige kennis van mindfulness zal het welzijn van zijn medewerkers in de breedste zin van het woord willen verbeteren. Dit verhoogt ook het prestatievermogen van de medewerkers zelf. Jonge, onervaren leidinggevenden in het bijzonder, boeken substantiële vooruitgang bij het volgen van zo’n training.

3. Zorg voor een mindful-vriendelijk klimaat

Als organisatie moet je 100% achter mindful werken staan. Door bepaalde ‘regels’ toe te passen die mindful handelen ondersteunen, bouw je mee aan het succes. Bijvoorbeeld door multitasken te ontmoedigen (zie ook ons artikel hierover) en mobiele telefoons tijdens meetings niet toe te staan. Maar ook door plekken op de werkvloer te creëren waar mensen zich even rustig kunnen terug trekken.

4. Combineer mindfulness met meerdere preventieve maatregelen

Mindfulness is een bijzonder nuttige methode om stress te reduceren. Toch is een te hoge mate van stress bij een medewerker niet altijd te voorkomen. Bij stress door het thuisfront of mensen die aanleg hebben voor stress kan je weinig controle uitoefenen. Hier is het vooral belangrijk dat de stress wordt herkend en dat er tijdig wordt ingegrepen. Zeker als er sprake is van (regelmatig) verzuim, helpt een gedegen verzuimprotocol een leidinggevende bij het voorkomen van erger.

Tailor You helpt je mindful aan de slag!

Wij geven in de omgeving van Nieuwegein Mindfulness trainingen voor individuele deelnemers en groepen. Voordat we starten met een training, hebben wij telefonisch een intake, zodat we precies weten waar de behoeften liggen. Naast de basiskennis over mindfulness kunnen we hierdoor dieper ingaan op bepaalde doelen die er worden gesteld.

Is jouw bedrijf nog niet klaar voor mindful werken? Is er sprake van een zorgwekkend hoog percentage ziekteverzuim? Is de werksfeer vertroebeld of zit er ruis tussen de medewerkers? Wij helpen je graag om met onze mindfulness training de harmonie op de werkvloer terug te winnen.

Vraag direct meer informatie aan!

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

7 + 2 =