BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Thuiswerken lijkt heel erg leuk, maar kan voor sommige mensen ook best stressvol zijn. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat de balans tussen werk en privé vervaagt. In dit artikel zal ik meer informatie en tips geven om werkstress door thuiswerken te verminderen.

Samenvatting

  • Maak een duidelijke scheiding tussen werk- en privétijd om stress te verminderen. Gebruik een dagplanning en zet je werktelefoon uit na werktijd.
  • Voorkom technostress door goede afspraken te maken over bereikbaarheid en investeer in betrouwbare technologie voor het thuiswerken.
  • Bestrijd eenzaamheid door regelmatig online contactmomenten met collega’s te organiseren en deel agenda’s om betrokken te blijven.
  • Zorg voor een gezonde thuiswerkplek met goed meubilair, weinig afleiding en regels voor werkuren.
  • Neem regelmatig pauzes, beweeg voldoende en maak een duidelijk einde aan je werkdag om goed te kunnen ontspannen.

Oorzaken van stress bij thuiswerken

Thuiswerken kan best verraderlijk zijn; het begint vaak met lekker uitslapen en dan in je pyjama met een kop koffie in de keuken je mail lezen. Maar toch kan dit al snel omslaan in stress. Je privé als ook werk gerelateerde activiteiten worden vaak vager en voordat je het weet zijn de grenzen tussen werk en privé aan het vervagen. Ook aspecten als effectief werken of sociale contacten onderhouden komen hierbij dan vaker onder druk te staan.

Grens tussen werk en privé

Thuiswerken en een goede balans tussen werk en privé is belangrijk voor werknemers die hier regelmatig gebruik van maken. Structuur is dan toch vaak een belangrijk onderwerp en als werkgever kun je hier ook grenzen aan stellen. 

Geef aan wanneer de werkuren thuis gemaakt mogen worden en zorg voor een vaste dagplanning. De werknemers kunnen met een dergelijke planning niet alleen zien wanneer collega’s thuis werken en wanneer, maar het is ook eenvoudiger voor online of telefonisch overleg. 

Wanneer er een duidelijk beeld is over iemand zijn werk of privé beschikbaarheid en dit ook regelmatig wordt geëvalueerd, snijdt het mes direct aan twee kanten. De medewerker heeft hierdoor binnen zijn vrijheid meer structuur en een gevoel dat werk en privé goed gescheiden zijn. 

Regelmatige evaluatie van de planning zorgt ervoor dat deze werkt voor iedereen.

Technostress

Technostress ontstaat door altijd bereikbaar te zijn en de druk om snel op berichten te reageren. Dit zorgt voor lichamelijke vermoeidheid en kan zelfs leiden tot een burn-out. Het is belangrijk dat werknemers hier bewust mee omgaan.

Zorg voor duidelijke afspraken over bereikbaarheid buiten werktijd. Adviseer werknemers hun werktelefoon uit te zetten na de werkdag. Zo kunnen ze beter ontspannen en voorkomen ze dat werk hun privéleven binnendringt.

Een goede balans houdt je team gezond en productief.

Sociale isolatie

Werken vanuit huis kan leiden tot eenzaamheid. Mensen zien hun collega’s niet en missen dagelijkse gesprekjes. Dit kan emotionele klachten geven. Vooral jongeren en gezinnen met kinderen vinden dit lastig.

Werkgevers moeten helpen om deze eenzaamheid tegen te gaan. Zorg voor online koffiepauzes of virtuele borrels. Dit helpt werknemers om zich verbonden te voelen. Zo voorkom je dat ze zich geïsoleerd voelen.

Effecten van thuiswerken op psychische klachten

Thuiswerken zet de mentale gezondheid onder druk. Mensen voelen zich snel overweldigd en raken sneller geïrriteerd. Ze slapen slecht en piekeren veel. Dit alles kan leiden tot psychische klachten zoals depressie en angststoornissen.

Ook zorgt het voor een hogere kans op een burn-out.

Bewegen is belangrijk voor de geest, maar thuiswerkers zitten vaak te lang stil. Professor Erik Scherder benadrukt dat beweging helpt om stress te verlagen. Toch vindt niet iedereen de tijd of ruimte om eropuit te gaan en bijvoorbeeld te gaan hardlopen.

Dit gebrek aan fysieke activiteit kan de mentale gezondheid nog verder schaden. Werkgevers moeten hier bewust van zijn en hun werknemers ondersteunen.

Tips voor het verminderen van stress bij thuiswerken

Hoe kun je nu de stress die kan ontstaan bij het thuiswerken voorkomen? Leer hoe je de dag niet alleen effectief, maar ook ontspannen kunt afronden.

Maak een goed werkschema 

Thuiswerken brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Een goed werkschema of dagplanning in combinatie met een goed ritme zijn essentieel om stress te beperken.

  • Maak een dagplanning voor werk gerelateerde activiteiten maar ook ontspanning, zorgtaken en beweging. Hierdoor zul je jouw focus en productiviteit verbeteren.
  • Deel de planning met je collega’s voor meer duidelijkheid. Zo weet iedereen wanneer er samengewerkt kan worden.
  • Plan realistische activiteiten in. Overschatting kan tot onnodige druk resulteren.
  • Plan op tijd een pauze. Even weg van het scherm zorgt voor een frissere kijk op het werk.
  • Beweeg ook regelmatig. Ga bijvoorbeeld even 15 minuten mediteren of ga een blokje om om je geest even leeg te maken. Je zult merken dat je hierna veel scherper bent.
  • Sluit je werkdag duidelijk af. Ruim je werkplek op en doe iets anders om echt vrij van je werk te nemen.
  • Evalueer en pas aan. Kijk of het schema werkt en maak veranderingen waar nodig.
  • Zorg voor voldoende slaap door je werk niet mee naar bed te nemen. Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid.
  • Vermijd ’s avonds laat nog mailen of voor te bereiden op nieuwe projecten. Dit houdt je hersenen actief terwijl ze moeten rusten.

Het inrichten van een goede thuiswerkplek

Thuiswerken kan stress opleveren. Een goede werkplek thuis helpt dit te voorkomen en maakt mensen productiever.

  • Zorg voor een comfortabele stoel en bureau op de juiste hoogte. Dit voorkomt rugpijn en andere lichamelijke klachten.
  • Plaats het beeldscherm zo dat er geen last is van reflectie of te veel licht. Ogen blijven zo beter beschermd.
  • Investeer in een goede internetverbinding en gebruik betrouwbare technologie. Technostress vermindert als alles soepel loopt.
  • Creëer een stille plek waar ongestoord gewerkt kan worden. Zonder afleiding werken mensen beter.
  • Laat werknemers hun agenda delen met collega’s. Dit bevordert de communicatie en het begrip voor elkaars schema.
  • Plan realistische taken voor elke dag en plan regelmatig evaluatiemomenten in. Zo slaapt iedereen rustiger, wetend wat er komt.
  • Stel duidelijke regels op wanneer de werkdag begint en eindigt. Grenzen tussen werk en privé blijven helder.
  • Moedig voldoende beweging aan tijdens pauzes. Actief zijn helpt om de geest te verfrissen en stress te verlagen.

Het nemen van pauzes en voldoende beweging

Thuiswerken kan snel leiden tot lange werkuren zonder pauzes. Regelmatige rustmomenten en beweging zijn essentieel voor gezonde werknemers.

  • Stel een timer in voor korte pauzes elke 90 minuten.
  • Moedig wandel vergaderingen aan.
  • Bied yoga of strech sessies aan tijdens de lunchpauze.
  • Maak eventueel gebruik van sta bureau’s.
  • Organiseer een dagelijkse ‘fit challenge’.
  • Deel tips voor thuisoefeningen die weinig ruimte nodig hebben.
  • Houd rekening met de ergonomie van de thuiswerkplek.

Het eindigen van je werkdag

Werken vanuit huis brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Het goed afsluiten van je werkdag is daarom essentieel.

  • Zorg voor een duidelijke tijd dat je stopt met werken. Beslis op welk tijdstip je stopt met werken en houd je hieraan.
  • Sluit je computer af. Dit signaleert zowel naar jou als naar anderen dat de werkdag voorbij is.
  • Ruim je werkplek op. Een nette ruimte helpt je om te ontspannen na het werk.
  • Maak een einde dag ritueel. Bijvoorbeeld, een korte wandeling na het werk kan helpen bij de overgang van werk naar privé.
  • Schakel notificaties uit. Zo voorkom je dat werkgerelateerde meldingen je avond verstoren.
  • Reflecteer kort op de dag. Kijk wat goed ging en wat beter kan, maar blijf er niet in hangen.
  • Plan de volgende dag. Dit geeft rust in je hoofd omdat je weet dat alles onder controle is.
  • Neem bewust afscheid van collega’s. Stuur bijvoorbeeld een berichtje dat je klaar bent voor vandaag.

Conclusie over stress door thuiswerken

Thuiswerken brengt unieke uitdagingen met zich mee. Het is duidelijk dat de lijn tussen werk en privé vaak vervaagt. Goede gewoontes daarentegen kunnen veel stress wegnemen. Denk aan een vast schema, een fijne werkplek en voldoende pauzes.

Zo blijf je gezond en productief voor je werkgever, ook vanuit huis.

Bert Knot
Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.