Wat is een burn-out?
Een burn-out ontstaat door langdurige blootstelling aan hevige stress
Wat is een burn-out?
Een burn-out ontstaat door langdurige blootstelling aan hevige stress. Wanneer wij niet in staat zijn óf de mogelijkheid hebben periodes van inspanning af te wisselen met ontspanning, houden wij ons stresslevel onverantwoord hoog. Hierdoor raken wij oververmoeidheid. Door fysieke en mentale uitputting ontstaan talloze klachten. Bij een burn-out zijn deze stress gerelateerde problemen dusdanig hoog, dat we letterlijk ziek worden. Zo ziek, dat een herstelperiode maar zo 2 jaar van je leven kan kosten.
Lees hier meer over deze: Symptomen van een Burn-out
Het stresshormoon cortisol
Tijdens stresssituaties maken wij het hormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat we voor een langdurige periode met stress kunnen omgaan en extra alert zijn. Zo zorgt cortisol er bijvoorbeeld voor dat we snel reageren als er iemand vlak voor onze auto de weg oversteekt. Door dit stresshormoon kunnen we ons dus langer inspannen en beter presteren.
Cortisol verhoogt onze hartslag en de suikeropname in onze spieren neemt toe. Door de glucose krijgen we meer energie waardoor onze prestaties verbeteren. In stressvolle situaties kunnen wij dankzij cortisol sneller overgaan tot de vecht- of vluchtreactie.
Zolang onze stress aanhoudt, houden we ook de hoge cortisolwaarde in stand. Hierdoor blijft ons lichaam in de overlevingsmodus staan. Blijft rust en herstel uit, dan komen andere belangrijke lichaamsfuncties of -processen in gevaar en krijgen we gezondheidsklachten.
De oorzaak van een burn-out
Vaak wordt verondersteld dat werk de oorzaak is van een burn-out. Ons werk speelt inderdaad een grote rol. We zien dan ook dat een burn-out het vaakst voorkomt bij mensen tussen de 25 en 65 jaar. Door te hoge werkdruk of bijvoorbeeld een reorganisatie kunnen spanningen behoorlijk oplopen en langdurig aanhouden. Maar een burn-out kan ook ontstaan door traumatische gebeurtenissen of door ongelukkige relaties. Ook financiële problemen kunnen op den duur hun tol gaan eisen.
Ben je sensitief, een perfectionist of heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel, dan kan zo’n eigenschap je net het laatste duwtje naar een burn-out bezorgen.
Hoeveel uur per week moet je echt werken?
Hoeveel uur per week moet je eigenlijk werken? Dat is een vraag die de laatste tijd veel mensen bezighoudt, vooral nu de grens tussen werk en privéleven door de technologie vervaagd is. Het lijkt wel of er elke dag een nieuwe studie verschijnt over de beste manier om...
Extra risico burn-outs door coronacrisis
1 op de 6 werknemers heeft te maken met burnout gerelateerde klachten. In cijfers gaat het om 1,3 miljoen werknemers per jaar. Door de huidige coronacrisis is de verwachting dat dit cijfer flink zal stijgen. We werken vaker thuis, zien collega's minder en vergaderen...
Burn-out bij millennials
Burn-out bij millennials Een burn-out slaat op steeds jongere leeftijd toe. Vroeger werden de veertigers en vijftigers ‘overspannen’, nu zien we een burn-out vaak voorkomen onder de millennials. Millennials, ook wel de Generatie Y genoemd, zijn mensen die geboren zijn...