BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Hoe lang duurt een gemiddelde burn-out?

Bij een burn-out is er sprake van extreme vermoeidheid, een psychische uitputting waarbij mensen hun eigen kunnen in twijfel gaan trekken en afstand nemen van hun werk.

De hamvraag:

hoe lang duurt een burn-out?

Hoe lang duurt een burn-out: Nog steeds neemt het aantal personen met de symptomen van een burn-out toe. Dit komt onder andere door de toename van hoge taakeisen, het vele werk en de snelheid waarmee taken moeten worden afgerond. Daarnaast ervaren werknemers een lage autonomie; de persoonlijke rol bij het uitoefenen van het werk wordt steeds kleiner.

De meest gestelde vraag over een burn-out is hoelang deze kan aanhouden. Het antwoord daarop is echter niet zo makkelijk. Volgens de laatste cijfers duurt een burn-out gemiddeld 8 maanden. Maar ben je jarenlang door blijven modderen, dan kan het herstel zo maar 2 jaar in beslag nemen.

Er zijn ook mensen die na 4 of 6 maanden alweer de draad kunnen oppakken. De kan op een terugval is bij deze groep echter aanzienlijk groter.

De duur van een burn-out is afhankelijk van de hulp die je krijgt. Zo’n 75% van de werknemers krijgen professionele begeleiding. Succesvolle methodieken voor herstel richten zich vooral op de fases “leren bijkomen”, “inzicht verwerven” en “veranderen voor de toekomst”.

De tweede meest gestelde vraag: hoeveel kost een burn-out?

De kosten van een burn-out voor de werkgever worden uiteraard vooral bepaald door de lengte van het ziekteverzuim van de werknemer met een burn-out. Zilveren Kruis heeft onderzoek gedaan onder de 600.000 personen die bij ArboNed zijn aangesloten. De conclusie van het onderzoek is helder, maar ook overweldigend. Een burn-out kost de werkgever al snel 60.000 euro. De gemiddelde duur van een burn-out is gesteld op 242 dagen, de kosten per dag op 250 euro.
Dit is echter nog maar de ondergrens. Extra kosten voor vervanging tijdens de afwezigheid van de werknemer zijn hierbij niet meegenomen. Daarnaast komt een burn-out vaker voor bij hoger opgeleid personeel of werknemers met een bovengemiddeld brutoloon.

Lees hier meer over: Burn-out preventie.

De gevolgen van chronische stress op de gezondheid

De gevolgen van chronische stress op de gezondheid

Wat is chronische stress? Definitie van chronische stress Chronische stress wordt gedefinieerd als langdurige blootstelling aan stressvolle situaties of gebeurtenissen. Het is een aanhoudende staat van spanning die het lichaam en de geest beïnvloedt. Bij chronische...

De verschillen tussen overspannenheid en burn-out

De verschillen tussen overspannenheid en burn-out

Wat is overspannenheid? Symptomen van overspannenheid Overspannenheid is een veelvoorkomende psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een overbelasting van het lichaam en de geest als gevolg van langdurige stress. De symptomen van overspannenheid kunnen...

Heeft u een vraag aan ons?