BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Hoe lang duurt een gemiddelde burn-out?

Bij een burn-out is er sprake van extreme vermoeidheid, een psychische uitputting waarbij mensen hun eigen kunnen in twijfel gaan trekken en afstand nemen van hun werk.

De hamvraag:

hoe lang duurt een burn-out?

Hoe lang duurt een burn-out: Nog steeds neemt het aantal personen met de symptomen van een burn-out toe. Dit komt onder andere door de toename van hoge taakeisen, het vele werk en de snelheid waarmee taken moeten worden afgerond. Daarnaast ervaren werknemers een lage autonomie; de persoonlijke rol bij het uitoefenen van het werk wordt steeds kleiner.

De meest gestelde vraag over een burn-out is hoelang deze kan aanhouden. Het antwoord daarop is echter niet zo makkelijk. Volgens de laatste cijfers duurt een burn-out gemiddeld 8 maanden. Maar ben je jarenlang door blijven modderen, dan kan het herstel zo maar 2 jaar in beslag nemen.

Er zijn ook mensen die na 4 of 6 maanden alweer de draad kunnen oppakken. De kan op een terugval is bij deze groep echter aanzienlijk groter.

De duur van een burn-out is afhankelijk van de hulp die je krijgt. Zo’n 75% van de werknemers krijgen professionele begeleiding. Succesvolle methodieken voor herstel richten zich vooral op de fases “leren bijkomen”, “inzicht verwerven” en “veranderen voor de toekomst”.

De tweede meest gestelde vraag: hoeveel kost een burn-out?

De kosten van een burn-out voor de werkgever worden uiteraard vooral bepaald door de lengte van het ziekteverzuim van de werknemer met een burn-out. Zilveren Kruis heeft onderzoek gedaan onder de 600.000 personen die bij ArboNed zijn aangesloten. De conclusie van het onderzoek is helder, maar ook overweldigend. Een burn-out kost de werkgever al snel 60.000 euro. De gemiddelde duur van een burn-out is gesteld op 242 dagen, de kosten per dag op 250 euro.
Dit is echter nog maar de ondergrens. Extra kosten voor vervanging tijdens de afwezigheid van de werknemer zijn hierbij niet meegenomen. Daarnaast komt een burn-out vaker voor bij hoger opgeleid personeel of werknemers met een bovengemiddeld brutoloon.

Lees hier meer over: Burn-out preventie.

Hoeveel uur per week moet je echt werken?

Hoeveel uur per week moet je echt werken?

Hoeveel uur per week moet je eigenlijk werken? Dat is een vraag die de laatste tijd veel mensen bezighoudt, vooral nu de grens tussen werk en privéleven door de technologie vervaagd is. Het lijkt wel of er elke dag een nieuwe studie verschijnt over de beste manier om...

Extra risico burn-outs door coronacrisis

Extra risico burn-outs door coronacrisis

1 op de 6 werknemers heeft te maken met burnout gerelateerde klachten. In cijfers gaat het om 1,3 miljoen werknemers per jaar. Door de huidige coronacrisis is de verwachting dat dit cijfer flink zal stijgen. We werken vaker thuis, zien collega's minder en vergaderen...

Burn-out bij millennials

Burn-out bij millennials

Burn-out bij millennials Een burn-out slaat op steeds jongere leeftijd toe. Vroeger werden de veertigers en vijftigers ‘overspannen’, nu zien we een burn-out vaak voorkomen onder de millennials. Millennials, ook wel de Generatie Y genoemd, zijn mensen die geboren zijn...

Heeft u een vraag aan ons?