BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Hoe herken je een burn-out?

Een burn-out kent een waslijst aan symptomen. Er zijn enkele ‘kernsymptomen’ waarmee iedereen met een burn-out te maken krijgt.

Hoe herken je een burn-out?

Een burn-out kent een waslijst aan kenmerken die je in ons artikel burn-out symptomen kunt lezen. Er zijn enkele ‘kernsymptomen’ waarmee iedereen met een burn-out te maken krijgt. Allereerst is er sprake van extreme vermoeidheid. Je voelt je zowel lichamelijk als mentaal en emotioneel volledig uitgeput. Deze uitputting leidt tot de volgende klachten.

Cognitief controleverlies

Cognitie omvat ons vermogen om waar te nemen, te denken en bijvoorbeeld kennis op te nemen. Geen grip meer hebben op ons cognitief vermogen heeft ook consequenties voor ons geheugen. Geheugenproblemen, je niet meer goed kunnen concentreren of je aandacht houden bij een bepaalde activiteit of taak is onder andere het gevolg.

Emotioneel controleverlies

Uitputting zorgt ervoor dat je geen controle meer hebt over je gedachten en emoties. Dit leidt tot piekeren, slecht slapen en bijvoorbeeld somberheid. Maar ook tot huilbuien en woedeaanvallen. Sociale relaties kunnen hierdoor onder druk komen te staan.

Mentale distantie

Mensen met een burn-out zijn cynisch geworden. Ze zijn wantrouwig ten opzichte van mensen en motieven. Ze trekken zich vaak terug en nemen afstand van hun werk.

De rol van onze eigenschappen bij een burn-out

Een burn-out ontstaat wanneer er langdurig sprake is van overmatige stress. Er zijn mensen die goed kunnen omgaan met hun stress door ervoor te zorgen dat hun stresslevel door ontspanning omlaag gaat. Anderen kunnen dat minder goed, waardoor er chronische stress ontstaat en uiteindelijk een burn-out niet meer te voorkomen is.

Er zijn nog enkele persoonlijke kenmerken die het risico op een burn-out verhogen. Sensitieve personen zijn gevoeliger voor stress. Ook mensen die een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Streef je als perfectionist altijd naar het hoogste resultaat, dan begeef je je ook sneller in de gevarenzone.

Meer weten over burn-out symptomen?

Door de vele vormen van stress gerelateerde klachten kan het herkennen van een burn-out soms twijfel oproepen. In ons artikel ‘Burn-out symptomen: herken burn-out klachten op tijd!’ in her artikel over de burn-out symptomen gaan we uitgebreid in op alle aspecten van een burn-out. Hopelijk geeft jou dit meer helderheid en houvast.

Lees hier meer over: Burn-out symptomen.

De gevolgen van chronische stress op de gezondheid

De gevolgen van chronische stress op de gezondheid

Wat is chronische stress? Definitie van chronische stress Chronische stress wordt gedefinieerd als langdurige blootstelling aan stressvolle situaties of gebeurtenissen. Het is een aanhoudende staat van spanning die het lichaam en de geest beïnvloedt. Bij chronische...

De verschillen tussen overspannenheid en burn-out

De verschillen tussen overspannenheid en burn-out

Wat is overspannenheid? Symptomen van overspannenheid Overspannenheid is een veelvoorkomende psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een overbelasting van het lichaam en de geest als gevolg van langdurige stress. De symptomen van overspannenheid kunnen...

Heeft u een vraag aan ons?