Bij onze eerste ontmoeting beginnen mijn klanten meestal direct hun topprioriteit en wat ze willen verbeteren met mij te delen. Ik hoor ze de wensen beschrijven om beter te communiceren, de frustratie met anderen te beheersen en een betere leider te zijn. Maar een groter probleem ligt vaak op de loer.
Terwijl we over hun dagelijkse leven praten, hoor ik verhalen als:
“Ik werk vaak tot ver in de avond omdat er zoveel te doen is.”
“Mijn dagen zijn vol en meestal ben ik ingepland in vergaderingen vanaf het moment dat ik op kantoor ben tot aan het moment dat ik vertrek.”
“Ik ben meestal behoorlijk uitgeput aan het einde van de dag.”

Bij dagen als deze kan er een groter probleem ontstaan:
- Jouw dag is niet langer de jouwe. Je werkuren zijn beschikbaar voor anderen om in te plannen en je tijd te gebruiken.
- Je verliest het perspectief omdat het je ontbreekt aan een pauze of de afstand om situaties te analyseren.
- Je tempo en gebrek aan grenzen stellen beïnvloeden je vooruitzichten, geduld en het vermogen om met stress en frustratie om te gaan.
- Je vermogen om prioriteiten te stellen komt in het gedrang omdat er geen tijd is om iets anders te doen dan brandjes te blussen, maar je ook geen tijd neemt om na te denken.
- Je realiseert je doelen niet omdat er geen ruimte is in je agenda.

Neem je dag, je week en je leven terug met deze zeven tips:
1. Behandel je agenda niet als een openbaar feest Jouw kostbaarste bezit is je tijd. Sta niet toe dat anderen het controleren door een open afspraak toe te staan, laat je hen bepalen dat je op vergaderingen moet zijn “om op de hoogte te blijven” of neem je tijd zonder dat je weet of het echt prioriteit heeft. Stel meer vragen zoals, Moet ik erbij zijn? Wat kunnen we per e-mail afhandelen? Kunnen we hierop wachten tot volgende week? Of ik laat Hans je bellen. Bescherm je tijd (en agenda) en gebruik het verstandig.

Lees meer: Hoe verminder je stress op het werk?
Angela Stoop – van Poorten is als commercieel medewerkster actief voor Tailor You. Ze doet graag onderzoek en gebruikt haar HR-kennis om te schrijven over Organisatiepsychologie. Als ze niet super ‘enthousiast’ is over haar favoriete onderwerpen creativiteit, motivatie, betrokkenheid, leren en geluk houdt ze van reizen.