BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl
Als je leidinggevende je stress bezorgt, kan het moeilijk zijn om de werkdag door te komen. In feite kan stress van een leidinggevende een negatieve invloed hebben op je productiviteit en zelfs gezondheid. Het is belangrijk om manieren te vinden om met deze stress om te gaan, zodat deze geen invloed heeft op je werk of persoonlijke leven. In dit artikel bespreken we enkele tips voor het omgaan met stress van je leidinggevende.

Begrijp wat de oorzaak is van je stress

Het kan moeilijk zijn om met stress om te gaan als je niet begrijpt wat de oorzaak is. Neem de tijd om na te denken over de dingen die je stress bezorgen. Is het de toon van de stem van je leidinggevende? De manier waarop ze met je communiceren? Of geven ze je te veel werk? Zodra je de bron van die stress hebt geïdentificeerd, wordt het gemakkelijker om een plan te bedenken om het aan te pakken.

Als je leidinggevende je te veel werk geeft, probeer er dan met hem over te praten. Laat hem weten dat je jezelf overweldigd voelt en vraag om hulp. Als hun communicatiestijl het probleem is, probeer dan met hen te praten over hoe je zou willen dat ze met je communiceren. Door te begrijpen wat de oorzaak van je stress is, kun je stappen ondernemen om het aan te pakken.

Als je begrijpt wat de oorzaak van je stress is, wordt het gemakkelijker om ermee om te gaan. Hier zijn een paar tips om met stress om te gaan:

 • Praat met hem of haar over de dingen die je stress bezorgen. Laat hen weten hoe je jezelf zich voelt en vraag om hulp als dat nodig is.
 • Probeer te communiceren op een manier die voor jou beter werkt. Als ze niet luisteren, praat dan tot ze wel luisteren.
 • Neem een pauze als je je overweldigd voelt. Ga een eindje wandelen, doe een dutje of ga gewoon een paar minuten weg van je bureau.
 • Delegeer wat van je werk aan andere mensen in je team. Dit zal je helpen je werk te verbeteren.
 • Oefen stressverlagende technieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.

Praat met je leidinggevende over het probleem

Als je je gestrest voelt door je leidinggevende, kun je er het beste met hem over praten. Laat hem weten hoe het gedrag je beïnvloedt en kijk of er een manier is om het probleem op te lossen. Hij is er zich misschien niet van bewust dat dit stress veroorzaakt en door met hem te praten kan de situatie verbeterd worden.

Je kunt ook overwegen om een managementtraining te volgen, zodat je leert hoe je in de toekomst met dit soort moeilijke situaties moet omgaan. Training kan je helpen de vaardigheden te verwerven die je nodig hebt om met stress om te gaan en effectief met je leidinggevende te communiceren.

Door met je leidinggevende te praten over de stress die hij veroorzaakt, kun je samen aan een oplossing werken. Hier volgen enkele tips om dit te doen: 

 • Praat rustig en open. Vermijd dat je jouw stem verheft of boos wordt.
 • Zorg ervoor dat je alle feiten kent. Voordat je met je leidinggevende praat, moet je ervoor zorgen dat je de situatie volledig begrijpt.
 • Blijf positief. Probeer je te richten op de oplossing en niet op het probleem.

Neem een pauze indien nodig

Als je jezelf overweldigd voelt door stress, kan het nuttig zijn om een pauze te nemen. Ga wandelen, luister naar muziek, of doe iets dat je ontspant. Dit kan helpen om je geest leeg te maken en je in staat stellen om met een frisse blik terug te keren naar de situatie.

Pauzes kunnen ook nuttig zijn als je tijd nodig hebt om te kalmeren. Als je het gevoel hebt dat je geduld dreigt te verliezen, haal dan een paar keer diep adem en loop weg totdat je weer rustig kunt reageren.

Pauzes nemen kan je helpen om je geest te verfrissen en je de tijd te geven om met stress om te gaan. Hier zijn een paar tips voor het nemen van pauzes: 

 • Neem korte pauzes gedurende de dag. Zo voorkomt je dat stress zich na verloop van tijd opbouwt.
 • Neem een langere pauze als dat nodig is. Als stress je werk of privéleven beïnvloedt, neem dan wat tijd voor uzelf om te ontspannen en op te laden.
 • Zorg ervoor dat je pauzes neemt om de juiste redenen. Neem geen pauze alleen omdat je de taak die je te wachten staat niet wilt doen.

Communiceer regelmatig met uw leidinggevende

Een manier om de stress van je leidinggevende te verminderen is door regelmatig met hem te communiceren. Dit kan betekenen dat je regelmatig updates stuurt, laat weten wanneer je klaar bent met een taak, of vragen stelt als u iets niet begrijpt.

Door met hem in contact te blijven, kun je verrassingen voorkomen en ervoor zorgen dat je beiden op dezelfde golflengte zit. Dit kan helpen om stress te verminderen, omdat je jezelf minder zorgen hoeft te maken dat er dingen misgaan.

Door te communiceren met je leidinggevende laat je ook zien dat je proactief bent en ervoor wilt zorgen dat het werk goed wordt gedaan. Hier zijn een paar tips voor communicatie met je leidinggevende: 

 • Stuur regelmatig updates. Laat hem weten welke taken je hebt voltooid en wat er nog moet gebeuren.
 • Stel vragen als je iets niet begrijpt. Dit kan misverstanden helpen voorkomen.
 • Laat hen weten wanneer je klaar bent met een activiteit. Dit zal hen helpen om bij te houden wat er gedaan is en wat er nog gedaan moet worden.

 

Stel grenzen voor jezelf

Het is belangrijk om grenzen voor jezelf te stellen en je niet te laten stressen door je leidinggevende. Dit betekent dat je je grenzen kent en je eraan houdt. Als je weet dat je geen lange uren kunt maken, ga er dan niet mee akkoord. Als je weet dat je tijd nodig hebt om te kunnen lunchen, zorg er dan voor dat je die ook neemt.

Door grenzen te stellen, kunt je jezelf beschermen tegen stress en ervoor zorgen dat je werk geen invloed heeft op je privéleven. Het kan ook de productiviteit verhogen, omdat je jezelf dan minder snel overweldigd voelt.

Bij het stellen van grenzen is het belangrijk om de volgende tips in gedachten te houden: 

 • Ken je grenzen. Ga niet akkoord om meer te doen dan je aankunt.
 • Neem pauzes wanneer dat nodig is. Zorg ervoor dat je voldoende pauzes neemt om de juiste redenen en niet alleen omdat je de taak die je moet doen niet wilt doen.
 • Houd je aan je schema. Als je weet dat je alleen van negen tot vijf kunt werken, werk dan niet buiten die uren.
 • Stel grenzen aan de communicatie. Laat ze weten wanneer je beschikbaar en niet beschikbaar bent.

 

Zoek hulp bij anderen indien nodig

Als stress van je leidinggevende je werk of privéleven beïnvloedt, is het belangrijk om hulp van anderen te zoeken. Dit kan betekenen dat je met een vriend of familielid moet praten, advies moet vragen of lid moet worden van een steungroep.

Door met anderen te praten, kun je feedback en advies krijgen over hoe je met de stress kunt omgaan. Het kan ook nuttig zijn om iemand te hebben die begrijpt wat je doormaakt.

Wanneer je hulp zoekt bij anderen, is het belangrijk om de volgende tips in gedachten te houden: 

 • Praat met vrienden en familieleden. Zij kunnen je advies geven of gewoon luisteren.
 • Zoek counseling indien nodig. Counseling kan je hulpmiddelen bieden om met stress om te gaan.
 • Sluit je aan bij een steungroep als die er is. Dit kan nuttig zijn om steun te krijgen van anderen die hetzelfde doormaken.

 

Conclusie

De eerste stap is het identificeren van de bron van stress. Dit kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk om dit te doen om het probleem aan te pakken. Zodra je de oorzaak van de stress hebt vastgesteld, kun je beginnen met het ontwikkelen van een plan om ermee om te gaan. Als je leidinggevende niet naar je luistert, is één manier om met deze stress om te gaan: alles documenteren. Dit omvat notulen van vergaderingen, e-mailcorrespondentie en al het andere dat met de situatie te maken heeft. Dit zal je helpen te bewijzen dat je hebt geprobeerd te communiceren met je leidinggevende en zal ook bewijs leveren als de zaken verhit raken. Als je stress wordt veroorzaakt door een gebrek aan positieve feedback, probeer je dan te concentreren op de goede dingen. Complimenteer jezelf met goed verricht werk en geef jezelf een schouderklopje. Het is ook belangrijk om iemand te vinden die je kan steunen en opbouwende kritiek kan geven als dat nodig is. Met een vriend of familielid over je werkstress praten kan ook helpen om de spanning wat te verlichten. Ten slotte, als stress wordt veroorzaakt doordat je leidinggevende overdreven kritisch is of je een schop onder je kont geeft, is het belangrijk om positief te blijven. Onthoud dat dit geen weerspiegeling is van wie je bent als persoon. Blijf gefocust op je doelen en laat de stress van je leidinggevende je niet in de weg staan. Kortom, als je worstelt met stress van je leidinggevende, zijn er manieren om ermee om te gaan. Door de bron van de stress te identificeren en enkele van deze tips te gebruiken, kun je deze stress beheersen en productief blijven op het werk.

Stressmanagement voor bedrijven: Tailor You!

Tailor You is gespecialiseerd in coaching en training op het  gebied van welzijn, effectiviteit en persoonlijke vaardigheden. Wij bieden zowel coaching trajecten als trainingen op het gebied van stressmanagement aan bedrijven en individuele deelnemers.
Bert Knot
Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.