BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Gezonde stress versus ongezonde stress

We willen allemaal graag leven zonder stress. Maar leven zonder gezonde stress is onmogelijk en dat moeten we ook helemaal niet willen.

Gezonde stress versus ongezonde stress

We willen allemaal graag leven zonder stress. Maar leven zonder gezonde stress is onmogelijk en dat moeten we ook helemaal niet willen. Gezonde stress is namelijk nodig om snel en adequaat te reageren bij bedreigende situaties. Met een leven zonder stress bedoelen we dus leven zonder de klachten die voortkomen uit stress die te lang en te hoog is opgelopen. We leggen de verschillen tussen gezonde stress versus ongezonde stress graag aan je uit.

Gezonde stress

Gezonde stress zorgt ervoor dat ons lichaam en onze geest is voorbereid om een bepaalde prestatie te leveren. Deze positieve stress tast onze gezondheid niet aan; het verdwijnt zodra de prestatie is geleverd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lezing die je moet geven. De stress zorgt ervoor dat je op scherp staat. Ook bij bijvoorbeeld een dreigende situatie bewijst stress zijn dienst. Zo zorgt het ervoor dat je razendsnel op de rem trapt als er plotseling iemand de weg oversteekt. Gezonde stress is dus heel functioneel. Het is gekoppeld aan een positief belang voor degene die de stress ervaart.

Lees ook eens over: Werkstress bij werknemers

Ongezonde stress

Ongezonde stress ontstaat wanneer de gezonde stress te lang in stand wordt gehouden. Ons lichaam blijft dan continu onder spanning staan. Omdat lichaam en geest niet de tijd krijgen om te herstellen, raken ze overbelast. Dit uit zich in lichamelijke en geestelijke klachten, maar ook in (negatieve) verandering van ons gedrag. Hoe langer wij deze stress in stand houden, hoe langer ook de herstelperiode zal gaan duren.

Het onderkennen van stresssignalen

Bepaalde symptomen van stress worden niet direct herkend als een klacht die veroorzaakt wordt door langdurige, hoge spanning. Een voorbeeld hiervan is vermoeidheid. Ook hoofdpijn wordt niet direct gerelateerd aan stress. Pas bij een combinatie van diverse klachten wordt men zich bewust van een te hoog stresslevel. Dat maakt ongezonde stress dan ook zo gevaarlijk. Het is erg lastig om tijdig in te grijpen en daarmee chronische stress of een burn-out te voorkomen.

Stress door Thuiswerken

Stress door Thuiswerken

Thuiswerken lijkt heel erg leuk, maar kan voor sommige mensen ook best stressvol zijn. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat de balans tussen werk en privé vervaagt. In dit artikel zal ik meer informatie en tips geven om werkstress door thuiswerken te verminderen....

Tips om digistress te verminderen op het werk

Tips om digistress te verminderen op het werk

Voel je je soms overweldigd door de constante stroom van e-mails, appjes en online vergaderingen? Je bent niet de enige. Ik heb door mijn ervaring in het coachen van professionals gezien hoe digistress een sluipend gevaar kan zijn in onze hyperverbonden...

Hoe mindfulness kan helpen bij stress

Hoe mindfulness kan helpen bij stress

Voelt u zich overweldigd door stress? Mindfulness, geworteld in boeddhistische tradities, is een bewezen methode om stress te verminderen en de geest tot rust te brengen. In dit artikel ontdekt u hoe mindfulness uw leven kan veranderen door u te leren bewust te zijn...

Heeft u een vraag aan ons?