Wat is stress en hoe ga je ermee om?
Stress is een normale fysiologische reactie op uitdagende of bedreigende situaties. Het is een reactie van het lichaam om zich voor te bereiden op actie. Stress kan zowel positief als negatief zijn. Positieve stress, ook wel “eustress” genoemd, kan ons motiveren en helpen om onze prestaties te verbeteren. Negatieve stress, ook wel “distress” genoemd, kan leiden tot gevoelens van angst en overweldiging en kan onze gezondheid en welzijn negatief beïnvloeden als het niet wordt behandeld. In dit artikel behandelen we wat stress is en hoe je ermee om kunt gaan.
Wat is stress?
De meeste mensen krijgen steeds meer met stress te maken in hun leven. Naderende deadlines, het klimaat, inflatie: het houdt maar niet op. Dit levert bij veel mensen flink wat stress op. Deze druk is bijzonder onprettig, aangezien jouw stressniveau steeds een stukje stijgt. Op een gegeven moment heb jij last van chronische stress, omdat jouw stressniveau niet meer kan stabiliseren. Dat is hét moment waarop jij er iets aan moet gaan doen, omdat het anders flink uit de klauwen kan lopen.
Het is dus belangrijk dat jij je realiseert dat een beetje stress goed is en jezelf alerter en scherper maakt, maar als jouw stressniveau buitengewoon hoog is en je van alles in paniek schiet, dan is het niet meer functioneel. Je kan stress meten aan de hand van cortisol, een hormoon dat wordt afgegeven aan het bloed. Aan de hand van bloedmonsters kan dus worden aangetoond hoe gestrest jij daadwerkelijk bent.
Het is zo ontzettend belangrijk dat je je niet te gestrest voelt, omdat jouw hele leven in het teken van stress kan komen te staan als je je vaak gestrest voelt. Je schrikt van alles, je hele lichaam staat onder spanning, en ook je psychologische mindset wordt negatief beïnvloed door druk. Iedereen zou dus meer kennis moeten hebben over dit hormoon. Lees hieronder daarom meer over stress, over de oorzaken en gevolgen, en hoe jij jouw stressniveau weer omlaag kan krijgen!
Oorzaken van stress
Werk
Allereerst is het een veelbesproken onderwerp: werk. Het is fijn als je werk hebt zodat je voldoende geld verdient voor brood op de plank, maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Je krijgt veel op je bordje, en dat moet allemaal binnen een bepaalde tijd af. Je collega’s hebben hoge verwachtingen van jou, en daar wil jij maar al te graag aan voldoen. Je moet wel goed blijven opletten dat je niet te vaak over je grenzen gaat, omdat je vaak op je tandvlees loopt en dit allemaal extra stress oplevert.
Relaties
In een wereld waarin je de hele tijd online kunt zijn, op sociale media laten zien wat je op welk moment precies aan het doen bent, is het logisch dat sommige mensen het lastig vinden om contact met al hun vrienden, familie en kennissen onderhouden. Iedereen heeft het druk, en om nou elke dag bij je oma of moeder op de stoep te staan, is nogal veel van het goede. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook een partner aan wie je de nodige aandacht moet besteden, dus je moet je aandacht goed verdelen over je gehele sociale netwerk. Dit is lastig, en kan bij veel mensen druk opleveren.
Financiën
Geld is een veelbesproken onderwerp, zeker nu alles duurder lijkt te worden. De prijzen in de supermarkt zijn met zo’n 20% gestegen, en ook gas en energie is nog nooit zo duur geweest. Als jij dus een modaal inkomen hebt, kan het zomaar gebeuren dat je opeens niet meer uitkomt met je financiën. Dit levert bij veel mensen ongelooflijk veel stress op, want hoe kunnen ze nog in hun huis blijven wonen als ze de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen? Het is en blijft een onzekere situatie.
Gezondheid
Je mentale en fysieke gesteldheid is een erg hot topic vandaag de dag. Steeds meer mensen hebben last van mentale problemen, en ze zitten niet lekker in hun vel. Doordat je zoveel mogelijkheden hebt, en je bij elk kwaaltje op het internet op kan zoeken wat het precies inhoudt, voelen veel mensen zich kwetsbaar en gestrest. Een verminderde gezondheid kan zeker zorgen voor een hoger stressniveau dan gemiddeld.
Gevolgen van stress
Je kan stress op verscheidene manieren ervaren. De een gaat opeens heel veel eten en heeft eetbuien, terwijl de ander volledig voorbij zijn of haar grenzen gaat en zich volledig op zijn of haar werk stort, met erg onaangename gevolgen. Lees hieronder welke invloed druk en zenuwachtigheid op jouw leven kan hebben.
Fysieke gezondheidsproblemen
De meeste mensen gaan ongezonder leven als ze merken dat hun stressniveau verhoogd is. Ze gaan meer roken, eten meer ongezonde levensmiddelen en meer alcohol drinken. Je merkt dat je bij het minste en geringste in de put zit en dat je hoofdpijn en andere kwaaltjes ontwikkelt.
Mentale gezondheidsproblemen
Niet alleen je lichaam kan lijden onder druk, maar ook mentale problemen kunnen zich voordoen als jij een hoger stressniveau hebt. Je merkt dat je veel minder plezier hebt in het leven en dat je ook niet meer in staat bent tot schaterlachen om slechte grappen, terwijl je dit vroeger wel deed. Ook ben je sneller somber en boos als er iets gebeurt wat jij van tevoren niet had verwacht.
Slechte prestaties op werk
Als je merkt dat jijzelf veel last hebt van druk en nervositeit, kan dit gaan leiden tot onderprestaties op het werk. Je merkt dat je opeens veel langer doet om dat verslag te lezen en tijdens vergaderingen ben je stil en afwezig, omdat je gedachten afdwalen. Kortom, je productiviteit en motivatie zijn sterk verminderd, en je wil je eigenlijk elke dag ziek melden omdat het niet langer meer gaat.
Stressmanagementtechnieken
Ademhalingsoefeningen
Adem in, adem uit. Je moet het hoofd koel houden als je last hebt van prestatiedruk en nervositeit, want als je blijft piekeren, dan merk je dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Zo’n negatieve spiraal is voor niemand goed, aangezien jezelf alleen maar meer in de weg gaat zitten. Je moet dus af en toe even je gedachten verzetten zodat je niet blijft hangen in alle negatieve gedachten.
Lichaamsbeweging
Als je veel sport, heeft stress minder grip op jou. De meeste mensen kunnen tijdens het sporten goed even hun hoofd leeg maken en hun negatieve gedachten even on hold zetten. Er zijn ook biologische processen die door lichaamsbeweging in gang worden gezet. Sommige hersengebieden zijn er speciaal op gericht jouw stressgevoel te verminderen, en het sporten stimuleert deze hersengebieden. Ze remmen als het ware jouw stressgevoelens af, zodat je je minder gestrest voelt.
Eetgewoonten
Je kan ook met het kiezen van de juiste voeding, je stressgevoelens flink verminderen. Door het nemen van gezonde voeding, nemen jouw stressgevoelens ook af. Een win-winsituatie, want niet alleen je stressniveau profiteert van gezonde voeding, ook je lichaam zelf wordt sterker dankzij gezonde voeding. Zo werken avocado’s en vette vis enorm goed als stress ervoor zorgt dat je je niet 100% voelt. Ook peulvruchten en bananen kunnen jouw stressniveau verlagen, omdat ze veel mineralen, vitaminen en vezels bevatten. Door het eten van de juiste voeding, kan je zo je stressniveau geleidelijk verlagen.
Slaap
Een goede nachtrust is van cruciaal belang. Als je niet genoeg slaapt, dan merk je gelijk dat je minder kan hebben en dat je veel sneller geprikkeld bent door je omgeving. Kortom: jij kan minder hebben en je schiet bij het minste of geringste al in de stress. Slaaptekort en nervositeit versterken elkaar, aangezien je minder lekker in je vel zit als je weinig geslapen hebt, maar je zal ook merken dat wanneer je veel druk en onrust ervaart, je een stuk lastiger in slaap kan komen ’s nachts. Deze twee concepten staan dus in directe verbinding met elkaar. Als jij voor elkaar krijgt dat jij elke nacht minstens 8 uur slaapt, zal je merken dat op den duur je stressniveau vermindert.
Gedachten aanpassen
Het omzetten van negatieve gedachten, ook wel omdenken genoemd, is de oplossing om stress te verminderen. Je moet niet pessimistisch in het leven staan, het is veel beter om positief te zijn en optimistisch te denken. Het is dus zodoende heel belangrijk dat je de realiteit onder ogen blijft zien, omdat vele negatieve gedachten helemaal niet uit zullen komen. Het zijn enkel doemscenario’s die jij in je hoofd hebt bedacht, maar dat hoeft natuurlijk niet te bedenken dat deze scenario’s ook stuk voor stuk uitkomen in het echte leven. Het is daarom helemaal niet zinvol om zulke negatieve gedachten te hebben, en als jij leert om deze gedachten om te buigen, zal je merken dat je veel lekkerder in je vel zit.
Conclusie
Als je veel last hebt van druk of zenuwachtigheid, is het goed om dit aan te pakken. Je kunt hulp zoeken bij een professional, maar er zijn ook enkele manieren waarop jij jezelf kan helpen. Stress kan flinke impact hebben op je fysieke en mentale gezondheid, en als je deze druk volledige vrijheid geeft, dan kun je er zomaar aan onderdoor gaan. Gelukkig zijn er efficiënte tips & tricks die jou kunnen helpen bij het verlagen van jouw stressniveau.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan ademhalingsoefeningen en het doen van yoga, zodat je dichter bij jezelf komt, maar ook buiten hardlopen of wandelen kan positieve effecten hebben op jouw mentale en fysieke gezondheid. Als jij probeert te voorkomen dat stress jouw leven overneemt, dan zul je merken dat je veel lekkerder in je vel zit. Een gezonde en gelukkige levensstijl aanhangen zonder stress is dus zeker een aanrader: druk stress de kop in!
10 Tips voor efficiënt vergaderen
In ons advieswerk komen we vaak teams tegen die klagen over vruchteloze, langdurige en inefficiënte vergaderingen. Het is niet ongewoon dat dit "coördinatievergaderingen" of "teamvergaderingen" tussen managers zijn. Ons wordt vaak gevraagd wat er kan worden gedaan om...
Hoe geef je effectief leiding aan je werknemers: 11 veelgemaakte fouten en hoe ze te vermijden
Leidinggeven aan werknemers: leiding geven, leiding houden en gemotiveerd houden is een complexe taak. Als ondernemer, leidinggevende of manager staat je aan het roer van het team. Je bent de initiator en moet het goede voorbeeld geven. Maar waar gaat het vaak...
Stress op de werkplek: De stille moordenaar van de gezondheid en productiviteit van werknemers
Wist je dat stress op het werk een van de belangrijkste oorzaken is van gezondheidsproblemen bij werknemers? Het is waar! In feite wordt stress op het werk vaak genoemd als een factor die bijdraagt aan hartaandoeningen, hoge bloeddruk en andere chronische...