Lichamelijke klachten stress
De lichamelijke klachten bij stress kunnen in veel verschillende vormen naar voren komen. In dit artikel proberen we je deze klachten inzichtelijk te maken met extra tips om stress te voorkomen.
Lichamelijke klachten bij stress
Zoek je naar informatie over lichamelijke klachten stress? Ben je bang dat al jouw pijntjes en lichamelijk klachten te maken hebben met stress? Het is heel slim om daar rekening mee te houden, want het gebeurt tegenwoordig vaak dat mensen met hartkloppingen, hoofdpijn, een hoge bloeddruk, vermoeidheid of andere lichamelijke klachten bij de huisarts komen en dat stress de enige diagnose is.
Meer lichamelijke klachten door stress dan vroeger
Je vraagt jezelf soms af hoe het toch kan. Zoveel mensen hebben te maken met lichamelijke klachten stress. En misschien heb je juist zoveel aandacht voor ontspanning, gezonde voeding en een goede leefstijl. Zijn we tegenwoordig minder bestand tegen een stootje en hebben we daarom zoveel last van stress? Nee, dat is zeker niet het geval. Als je bedenkt hoe het leven er pakweg 100 jaar geleden uitzag vergeleken met nu, dan is het geen wonder dat we massaal te dealen hebben met chronische stress. Hoe weet je dat ook bij jouw stress de oorzaak van je lichamelijk klachten is? In dit artikel lees je er meer over.
Wat is stress?
Wat is eigenlijk stress? Krijg je bij stress altijd lichamelijke klachten? En wanneer is er sprake van chronische stress? Is alle stress ongezonde stress? Allereerst is het goed om te kijken naar stress zelf. Eigenlijk betekent dit woord hetzelfde als spanning. Natuurlijk is een beetje spanning geen enkel probleem. Soms is het wel goed als er wat adrenaline door je lijf stroomt. Je presteert dan beter. Te veel spanning zorgt echter voor stress. En de ene persoon is hier gevoeliger voor dan de andere.
Chronische stress
Van af en toe een beetje stress raak je niet burn-out. Heb je echter te lang en te vaak last van stress, dan spreken we van chronische stress. Heb je vaak last van stress en is er geen goede balans tussen stress en ontspanning, dan wordt de kans op lichamelijke klachten steeds groter. Er kan dan zelfs een burn-out op de loer liggen.
Stress herkennen
Hoe merk je nu dat je te maken hebt met stress? Wat zijn de belangrijkste stress symptomen? Wat gebeurt er eigenlijk tijdens stress? Simpel gezegd komen er tijdens het ervaren van stresshormonen vrij in je lichaam. Die heb je nodig om actief te worden. Is dit moment voorbij, dan herstelt je lichaam zich weer. Welke momenten kunnen zorgen voor stress? Denk dan aan het verlies van geliefden, een hoge werkdruk, piekeren over lichamelijk klachten of allerlei kleine irritaties. Als de stress maar snel weer van je afvalt, dan is er niet zoveel aan de hand. Bij chronische stress gebeurt dat echter niet. De stresshormonen adrenaline en cortisol blijven in te hoge mate aanwezig. Hoe merk je dit?
Stress symptomen herkennen
Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op stress. Denk hierbij aan:
- Je hart klopt sneller
- De ademhaling wordt sneller en hoger
- Je bloeddruk schiet omhoog
- Er ontstaat spierspanning
- Je spijsvertering werkt minder
Al deze reacties zijn nodig om je lichaam voor te bereiden op actie. Vroeger moest je lichaam klaar zijn om bijvoorbeeld te vechten of te vluchten. Fantastisch natuurlijk als je lichaam zo reageert wanneer er een tijger voor je staat. Krijg je echter deze reacties ook als er een collega onaardig doet of iedere keer wanneer je een blik werpt in je overvolle agenda, dan gaat er iets niet goed. Duren deze stressklachten te lang en heb je echt te maken met chronische stress, dan kunnen de volgende lichamelijke klachten ontstaan:
Vermoeidheid door stress
Vermoeidheid is een heel veel voorkomende klacht bij mensen die veel stress hebben. Ook bij een burn-out is vermoeidheid een van de belangrijkste klachten. Bij stress komt je lichaam niet tot ontspanning en het is logisch dat hierdoor vermoeidheid optreedt. Soms voelen armen en benen zelfs zo zwaar als lood en je kunt voor je gevoel dagen achtereen slapen.
Hoofdpijn bij veel stress
Mensen die veel stress ervaren, klagen regelmatig over hoofdpijn. Dit uit zich bij iedereen weer anders. De een heeft een vervelende druk achter de ogen en de ander kampt met een migraineaanval waarbij je niets meer kunt verdragen. Vaak komt hoofdpijn door spierspanningen. Personen die bekend zijn met hoofdpijn, hebben vaak ook last van pijnlijke spieren in de nek, de rug en de schouders.
Slecht slapen door stress
Voldoende slaap is ontzettend belangrijk voor een mens. Heb je echter veel stress, dan wordt slapen soms ook een issue. Je komt door al het piekeren slecht in slaap. Ben je overdag lang achterelkaar gespannen, dan is het ook ’s avonds voor je lichaam en brein lastig om tot rust te komen.
Spierpijn door stress
Ook spierpijn kan een gevolg zijn van overmatig veel stress. Heb je veel stress, dan worden de afvalstoffen niet goed afgevoerd. Gewrichten en spieren worden hierdoor pijnlijk. Ook heb je tijdens stress vaak veel spanning in je spieren.
Duizeligheid
Natuurlijk is iedereen wel eens duizelig. Zeker als je plotseling opstaat. Heb je echter veel stress, dan kun je ook duizelingen ervaren terwijl dat normaal gesproken niet zo zou hoeven te zijn.
Hyperventilatie
Hyperventilatie komt veel voor bij mensen die stress hebben. Ben je gespannen, dan gaat je ademhaling omhoog. Ook wordt de ademhaling een stuk sneller door de spanning. Hyperventilatie is niet gevaarlijk, maar kan mensen wel een heel naar gevoel bezorgen.
Hoge bloeddruk bij stress
Stress verhoogt de bloeddruk. Als het hart samentrekt en het bloed door het lichaam stuwt, is de druk in de bloedvaten het hoogst. Vervolgens ontspant het hart en gaat de bloeddruk omlaag. Hierbij gaat het om de onderdruk en de bovendruk. De bloeddruk wisselt eigenlijk continue. Ben je lichamelijk actief, dan is de druk hoger dan wanneer je in rust bent. Heb je veel te maken met stress, dan loop je een verhoogde kans op een te hoge bloeddruk.
Hartkloppingen
Ook hartkloppingen kunnen wijzen op stress. Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken van de hartkloppingen mogelijk. Zeker bij een kwaal als deze is het cruciaal om even de huisarts te raadplegen. Bij veel mensen is er echter een duidelijk verband te zien tussen veel stress en het ontstaan van hartkloppingen. Heb je hier last van, dan voel je heel duidelijk je hart kloppen. Soms bonst het hart en vaak is de hartslag heel snel en/of onregelmatig. Gelukkig is dit meestal onschuldig, maar heb je er veel last van en is er geen sprake van een hartritmestoornis, dan is de kans groot dat stress de boosdoener is.
Angst als gevolg van stress
Het lijkt misschien een vreemd verband. Waarom zou je bang worden als gevolg van stress? Angst is echter, net als boosheid, een afweermechanisme van ons mensen. Ook angst zorgt ervoor dat je in staat bent actie te ondernemen op de momenten dat dat nodig is. Bij stress is de angst echter meestal niet relevant. Helaas voelt ons lichaam dat niet en kan er dus angst ontstaan als jij te maken hebt met perioden van stress. Angsten kunnen vervolgens weer slecht slapen en piekeren tot gevolg hebben. Zelfs paniekaanvallen worden soms uitgelokt door stress.
Stemmingswisselingen door stress
Stemmingswisselingen zijn een van de veel voorkomende stress symptomen. Begrijp jij niet goed waar je sterk wisselende stemmingen vandaan komen, weet dan dat stress zeker een van de oorzaken kan zijn. De wisselingen kunnen de ene keer de positieve en de andere keer de negatieve kant opgaan. Wellicht ben je soms helemaal hyper en op een ander moment zit je diep in de put.
Depressie door veel stress
Een depressie kan natuurlijk heel veel oorzaken hebben. Veel mensen weten niet dat zelfs stress een depressie kan uitlokken. Heb je veel te maken met stress, dan maken je bijnieren continue cortisol en adrenaline aan. Duurt de periode van stress te lang en ben je gevoelig voor depressies, dan kan dit zeker worden uitgelokt door stress.
Nervositeit en gespannenheid
Natuurlijk is iedereen weleens zenuwachtig. Merk je dat bij jezelf, dan hoeven de alarmbellen niet direct af te gaan. Het gekke bij te veel stress is dat er vaak helemaal geen aanwijsbare oorzaak is van de gespannenheid. Dit gevoel kan je dan zomaar overvallen.
Stress veroorzaakt spijsverteringsklachten
Ook spijsverteringsklachten hebben vaak te maken met stress. Waarschijnlijk heb je dit zelf weleens persoonlijk ervaren. Voordat er iets spannends stond te gebeuren, kreeg je geen hap door de keel. En voordat je die ene presentatie gaf, moest je om de haverklap naar de wc. Ook langdurige stress doet veel met het maag-darmstelsel. Heb jij veel stress, dan krijgt het spijsverteringsstelsel weinig energie. Die moet namelijk hoognodig naar de spieren en naar de bloedsomloop voor als jij in actie moet komen. Het verteren van je voedsel wordt dan uitgesteld. Bij langdurige stress worden de spijsverteringssappen zoals enzymen, gal en maagzuur slechter aangemaakt. Het voedsel wordt minder goed verteerd en verlaat te snel het lichaam.
Moeite met concentreren
Ook deze klacht kan uiterst vervelend zijn. Je moet presteren op het werk, maar je kunt je hoofd er niet bijhouden. Wil je aan het einde van de dag even relaxen met een boek, dan blijven je gedachten maar alle kanten opvliegen. Je kunt jezelf niet concentreren, omdat je overdag veel te veel te maken hebt gehad met stress.
Trillen en beven
Stress kan goed een van de oorzaken zijn van het trillen en beven van ledematen.
Klamme handen bij stress
Waarschijnlijk is dit een symptoom dat je al snel herkent. Ben je gespannen voor een belangrijk onderzoek of voor een bepaalde spreekbeurt, dan worden je handen klam.
Stress en burn-out
Je kunt nu goed voor jezelf nagaan of jij veel of weinig last hebt van stress. Herken je veel van bovenstaande klachten, dan is de kans heel groot dat je te maken hebt met langdurige stress. Het is heel belangrijk om deze ongezonde stress aan te pakken. Duurt dit namelijk te lang, dan loop je kans op een burn-out. Ben je er op tijd bij en ga je met deze stressklachten aan het werk, dan hoef je niet bang te zijn voor een burn-out. Er zijn veel manieren om te zorgen voor minder stress. Uiteraard is het zeer de moeite waard om de stress aan te pakken en op die manier overspannenheid te voorkomen.
Stress behandelen
Jij wilt van je stressklachten verlost worden? Dat is zeker mogelijk. Allereerst is het belangrijk om na te gaan waardoor de stress veroorzaakt wordt. Het kan helpend zijn om je gedachten eens op te schrijven. Je krijgt dan op een bepaald moment helder welke gedachten en welke gebeurtenissen zorgen voor stress. Heb je dit goed op een rijtje, dan kun je vervolgens gaan werken aan een verandering. Het is mogelijk dat je hier niet zelfstandig uitkomt, maar dat je hulp nodig hebt van een coach.
Wat kun je zelf doen bij stress?
Het is niet altijd nodig om hulp te zoeken bij het behandelen van stress. Ook zelf kun je veel doen aan het verminderen van stress. Maak gebruik van onderstaande tips die hoogstwaarschijnlijk al veel verschil voor je gaan maken:
Voldoende bewegen
Heb je veel stress, dan heb je waarschijnlijk ook een druk leven. Voor regelmatig bewegen heb je wellicht geen tijd. Toch kan bewegen weleens heel veel goeds voor je teweeg brengen. Juist ook als je te kampen hebt met lichamelijke gevolgen door de stress. Blijf niet zitten en pak zo min mogelijk de auto. Bewegen helpt uitstekend om je te ontspannen. Ga wandelen, fietsen of naar fitness. Ook bewegen door middel van yoga is een uitstekende remedie tegen stress.
Gezond eten
Heb je stress, dan pak je al snel iets zoets uit de kast. Probeer dit niet te doen en kies er juist in stressvolle tijden voor om gezond en gevarieerd te eten.
Voldoende slaap
Voldoende slaap is ook al zoiets dat soms lastig matcht met stress. Je kunt niet slapen omdat je ligt te piekeren. Probeer echter zo veel mogelijk aan je 7 uur slaap per nacht te komen. Ga op tijd naar bed en laat alles maar over je heen komen. Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om sneller in slaap te vallen.
Minder koffie drinken
Juist mensen met veel stress zijn geneigd om de hele dag door koffie te pakken. Probeer de hoeveelheid te verminderen en houd het bij maximaal 4 koppen op een dag. Je kunt namelijk juist heel gespannen en onrustig worden door koffie.
Maak keuzes
Jij leeft jouw leven. Niet iemand anders bepaalt wat jij wel en niet doet. Stel dus prioriteiten en kies voor afspraken die echt belangrijk zijn. Tegen andere zaken zeg je voortaan iets vaker nee. Je agenda wordt hierdoor leger en er ontstaat veel meer rust in je hoofd.
Gerelateerde artikelen