BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Wat te doen tegen stress?

Stress, iedereen heeft er wel eens last van. Stress kan je hebben tijdens je werk, tijdens een drukke periode op school of door je thuissituatie. Lees in dit artikel hoe je stress kunt verminderen.

Wat kan je het beste doen tegen stress?

Stress, iedereen heeft er wel eens last van. Stress kan je hebben tijdens je werk, tijdens een drukke periode op school of door je thuissituatie. Stress is een aandoening waar mensen makkelijk over denken. Wanneer je last van stress hebt, functioneer je slechter en voel je je niet gelukkig. Bovendien kan je er ook nog lichamelijke klachten door stress van krijgen. Maar wat is stress en wat kan je hier het beste tegen doen?

Wat is stress?

Stress kan worden omschreven als een soort spanning. Er zijn twee manieren van het hebben van stress. Gezonde stress en ongezonde stress. Gezonde stress kan je krijgen tijdens een belangrijk moment, je hartslag gaat hierbij omhoog en je wordt meer gefocust. Je bent alert en je prestaties gaan omhoog. Denk hierbij aan het geven van een belangrijke presentatie. Bij dit soort stress hoef jij je geen zorgen te maken. Maar je hebt ook ongezonde stress, hierbij verdwijnt na het spannende moment de stress of spanning niet meer. Je krijgt er lichamelijke klachten bij en blijft continu gespannen. Dit wordt ook wel chronische stress genoemd. Dit is geen goed teken. Het is belangrijk om te weten wanneer je actie moet ondernemen om een burn-out te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van stress?

Gevolgen van stress kunnen optreden wanneer je lang door blijft lopen met chronische stress. Er kunnen lichamelijk en psychische klachten veroorzaakt worden. Veel lichamelijke klachten zorgen voor extra stress. Het ene beïnvloedt het andere en daardoor dreigt het overzicht steeds waziger te worden. Het is belangrijk om stappen te ondernemen wanneer je lichamelijke of psychische klachten krijgt. Praat hier ook altijd over met je werkgever. Hieronder geven wij een aantal klachten die kunnen optreden bij stress:

  • Je slaapt steeds slechter. Je komt moeilijker in slaap en je kan totaal niet je bed uit komen. Door deze slaapproblemen wordt je concentratievermogen ook slechter.
  • Door de slaapproblemen wordt je vermoeid, je hebt minder energie en je hersteltijd na een werkdag duurt langer dan normaal. Door de vermoeidheid vermindert je productiviteit op het werk.
  • Lichamelijke klachten. Je krijgt door de stress last van buikpijn, hoge bloeddruk, misselijkheid, spierspanning, hoofdpijn en je kan last krijgen van piekeren. Deze klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen.

Bij onderstaande klachten raden wij je aan om direct actie te ondernemen. Bij deze klachten loop je al te lang rond met chronische stress. Bespreek dit samen met je werkgever en ga langs de huisarts.

  • Pijn op de borst. Een symptoom van stress is stekende en zeurende pijn op de borst. Er kunnen ook spanningen op de borst komen zoals benauwdheid of moeite met ademen. Wij raden je aan om bij deze klachten snel actie te ondernemen.
  • Wanneer je last krijgt van hartklachten en hartkloppingen tijdens een stressvolle periode moet je dit zeker niet onderdrukken. Zelfs wanneer je rust probeert te nemen heb je nog last van hartkloppingen. Maak hiervoor altijd een afspraak bij de huisarts.
  • Burn-out door stress. Door het hebben van te veel spanning en chronische stress kan je een burn-out krijgen. Dit is een ernstig probleem. Wanneer je denkt tegen een burn-out aan te lopen is het verstandig om actie te ondernemen en dit bespreekbaar te maken met je werkgever.

Wat kan je nu het beste doen om stress te voorkomen?

Het gevoel van stress verminderen lijkt onmogelijk als je hoofd vol zit. Stress verminderen is echter niet moeilijk, het vereist wel een beetje discipline. Pas onderstaande tips toe en geef je lichaam wat rust. Voor je het weet ben je lekker ontspannen.

Zoek uit waar je stress van krijgt

Soms voel je je gestrest terwijl je niet weet waardoor het komt. Zodra je beter begrijpt waar je stress vandaan komt kan je dit ook tegengaan. Je kan bijvoorbeeld stress krijgen omdat je te veel hooi op je vork neemt, de lat te hoog legt of je bureau een rotzooi is waardoor je geen overzicht meer hebt. Door in kaart te brengen waardoor je stress krijgt kan je het aanpakken. Ruim je bureau op en leg de lat niet zo hoog voor jezelf. Je zult merken dat dit meer rust geeft.

Stop met uitstelgedrag

Uitstelgedrag kan een enorme bron van stress zijn. Wanneer jij jezelf te veel taken oplegt die je vervolgens maar voor je uit blijft schuiven, kun je veel stress ervaren. Iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag. Maar wanneer het voor jou een bron van stress is geworden, moet er wat aan gedaan worden. Schrap onnodige verplichtingen en zorg ervoor dat je de belangrijkste taken als eerst afrondt. Dit geeft een voldaan gevoel.

Stop met multitasken

Multitasken werkt niet, stop hier mee. Wanneer je gaat multitasken ben je alleen maar langer bezig met het uitvoeren van je taken. Het kan ook zo zijn dat je de taken minder goed uitvoert, je bent niet optimaal met je hoofd bij de taak. Werk daarom iedere taak één voor één af. Zo kun je de volledige aandacht aan een taak geven. Je zult merken dat dit meer rust geeft.

Ga bewegen om stress te verminderen

Wanneer je hoofd vol zit kan je door te bewegen of wandelen even je hoofd leeg maken. Regelmatig bewegen helpt je met stress om te gaan. Door lekker te bewegen kun je de stress op een praktische manier afbreken. Je hoeft hiervoor niet perse intensief te gaan sporten, je kunt ook een wandeling maken of bezig zijn in de tuin. Zo zorg je ervoor dat je je meer ontspannen voelt.

Start met mediteren

Gebruik mediatie als hulpmiddel voor minder stress. Meditatie begint bij de ademhaling. Let op je ademhaling tijdens een stressvolle periode. Je bent geneigd om oppervlakkig adem te halen, haal dan rustig en diep adem via je buik. Dit zal ervoor zorgen dat je rustiger wordt. Wanneer je de ademhaling op orde hebt kan je in een rustige omgeving zitten. Concentreer je 10 minuten lang op je ademhaling. Dit is in het begin lastig, maar het wordt iedere keer makkelijker.

Stel je grenzen

Durf ook eens ‘nee’ te zeggen. Door op elke taak ‘ja’ te zeggen veroorzaak je alleen maar meer stress. Een truc om te voorkomen dat je snel weer ‘ja’ zegt is om te wachten met antwoord geven. Geef jezelf tijd om na te denken of je deze taak er wel bij kan hebben. Je kan dit terug koppelen door te zeggen: ‘ik kom later op je vraag terug’. Dit geeft je meer rust en voorkomt onnodige stress.

Schrijf van je af

Door alle drukte in je hoofd van je af te schrijven, maak je je hoofd leeg. Dit zorgt er ook voor dat je stopt met malen. Het hoeven geen perfecte zinnen te zijn of grammaticaal goed, het gaat erom dat je hoofd leeg kan maken. Hierdoor kan je meer genieten van de dingen om je heen. Schrijf het in een speciaal boekje of gewoon in je telefoon. Ontdek de kracht van het van je af schrijven.

Let op je voeding

Neem goede voeding. Hierdoor geef je jezelf goede energie. Als je gestrest bent is je lichaam uit balans, hierdoor krijg je meer trek in zoetigheid en ongezonde snacks. Probeer deze verleiding te weerstaan en voed je lichaam moet goede voedingsstoffen. Vermijd snoep, wit brood, alcohol, cafeïne en frisdrank.

Een ander belangrijk ding is dat je het leven niet altijd zo serieus hoeft te nemen. Maak je niet altijd zo druk en verlaag je leeftempo. Verleg je focus. Het leven draait niet om het beste presteren, het meeste geld verdienen of alles het beste onder controle hebben. Het leven draait om de ervaring. Je moet het leven ervaren en er volop van genieten. Je kunt ook succesvol zijn zonder stress te ervaren. Stress maakt je zelfs kwetsbaar. Dus adem diep in en laat je schouders zakken, vanaf nu ga jij ontspannen door het leven!

 

 Wat zijn de 10 meest stressvolle beroepen? 

 Wat zijn de 10 meest stressvolle beroepen? 

Werkstress is een groeiend probleem in onze maatschappij. Lange werkdagen, hoge prestatiedruk en een slechte werk-privébalans kunnen leiden tot burn-outklachten, gezondheidsrisico's en verminderde productiviteit. Sommige beroepen zijn stressvoller dan andere. In dit...

Wat is het verschil tussen werkdruk en werkstress

Wat is het verschil tussen werkdruk en werkstress

Werkdruk en werkstress zijn twee belangrijke onderwerpen op het werk. Werkdruk betekent de hoeveelheid werk die je moet doen binnen een bepaalde tijd. Werkstress is hoe je lichaam en geest reageren op deze druk. Beide termen zijn belangrijk omdat ze...

Heeft u een vraag aan ons?