BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Waar komt werkstress vandaan?

Werkdruk verwijst naar een moeizaam arbeidsproces, waarbij knelpunten ontstaan tijdens het uitoefenen van het werk. Hierbij spelen de organisatie en de kenmerken van de functie een hoofdrol.

Waar komt werkstress nu precies vandaan?

Werkdruk verwijst naar een moeizaam arbeidsproces, waarbij knelpunten ontstaan tijdens het uitoefenen van het werk. Hierbij spelen de organisatie en de kenmerken van de functie een hoofdrol. De vraag “waar komt werkstress nu precies vandaan” zullen wij in dit artikel toelichten.

De organisatiecultuur van het bedrijf

De organisatie kan je hulpmiddelen bieden die ervoor zorgen dat je je taken goed kunt uitoefenen.
Bij werkdruk is er echter sprake van een organisatie die je belemmert om je werk goed te kunnen doen. Zo kan een werkgever niet duidelijk zijn over jouw taak- en rolverdeling binnen een afdeling of een team. Of je hebt de beschikking over gebrekkige middelen die de efficiëntie van je werk teniet doen en heb je last van ontbrekende ict-ondersteuning. Misschien houdt de werkgever ook geen rekening met jouw balans tussen werk en privé en verwacht hij dat je altijd beschikbaar bent.
Is de organisatiecultuur bureaucratisch, heerst er een tijdrovende cc-cultuur of een ondermijnende familiecultuur, dan is dit uiteraard ook niet bevorderlijk voor een vruchtbare samenwerking.

Ook de kenmerken van een functie spelen een rol bij werkdruk. Autonomie is ontzettend belangrijk om het werk naar je eigen hand te kunnen zetten. Vrijheid om zelf de werkwijze en het werktempo te kunnen bepalen, je eigen prioriteiten te mogen stellen, speling in je werktijden te hebben en ruimte te krijgen voor het bedenken van oplossingen.

Werkstress door werkdruk

Werkstress verwijst naar de toestand van een persoon. Vaak en langdurig te maken krijgen met werkdruk, leidt tot lichamelijke en geestelijke klachten. Voorbeelden van vaak voorkomende lichamelijke klachten zijn spanningshoofdpijn, een verhoogde bloeddruk of hartkloppingen. Psychische klachten uitten zich vaak in piekeren, een opgejaagd gevoel en snel geïrriteerd raken.
Ook kan werkstress bij werknemers gevolgen hebben voor het gedrag. We krijgen gebrek aan eetlust of gaan juist overmatig eten, we krijgen slaapproblemen en/of concentratieproblemen.

Bij lerende organisaties met een gezonde bedrijfscultuur is men gefocust op het verminderen van de werkdruk en het reduceren van stress. Zij doen dit door sociale steun aan te bieden, mee te denken aan herstelmogelijkheden en hun werknemers te erkennen en waarderen, zowel materieel als immaterieel.

Herfststress – Een seizoensgebonden fenomeen

Herfststress – Een seizoensgebonden fenomeen

De herfst is een prachtig seizoen, vol warme kleuren en knisperende bladeren. Maar voor velen van ons kan deze tijd van het jaar ook een bron van stress zijn. Terwijl de dagen korter worden en de temperaturen dalen, merken we vaak dat onze gemoedstoestand verandert....

Stress door social media

Stress door social media

Voel je stress door Facebook en andere platforms? Je bent niet alleen. Dit artikel biedt tips om die stress te verminderen. Samenvatting Social media maakt stress door mooie levens van anderen te laten zien. Dit maakt ons soms ontevreden. Veel notificaties van apps...

Wat is Endorfine: Wat is de relatie met stress?

Wat is Endorfine: Wat is de relatie met stress?

Endorfines zijn natuurlijke stoffen die helpen om pijn te verminderen en je gelukkiger te voelen. Wil je weten hoe je je endorfine kunt verhogen? In dit artikel delen we zeven eenvoudige methoden. Belangrijkste punten Endorfines, ook wel het gelukshormoon genoemd,...

Heeft u een vraag aan ons?