BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Waar komt werkstress vandaan?

Werkdruk verwijst naar een moeizaam arbeidsproces, waarbij knelpunten ontstaan tijdens het uitoefenen van het werk. Hierbij spelen de organisatie en de kenmerken van de functie een hoofdrol.

Waar komt werkstress nu precies vandaan?

Werkdruk verwijst naar een moeizaam arbeidsproces, waarbij knelpunten ontstaan tijdens het uitoefenen van het werk. Hierbij spelen de organisatie en de kenmerken van de functie een hoofdrol. De vraag “waar komt werkstress nu precies vandaan” zullen wij in dit artikel toelichten.

De organisatiecultuur van het bedrijf

De organisatie kan je hulpmiddelen bieden die ervoor zorgen dat je je taken goed kunt uitoefenen.
Bij werkdruk is er echter sprake van een organisatie die je belemmert om je werk goed te kunnen doen. Zo kan een werkgever niet duidelijk zijn over jouw taak- en rolverdeling binnen een afdeling of een team. Of je hebt de beschikking over gebrekkige middelen die de efficiëntie van je werk teniet doen en heb je last van ontbrekende ict-ondersteuning. Misschien houdt de werkgever ook geen rekening met jouw balans tussen werk en privé en verwacht hij dat je altijd beschikbaar bent.
Is de organisatiecultuur bureaucratisch, heerst er een tijdrovende cc-cultuur of een ondermijnende familiecultuur, dan is dit uiteraard ook niet bevorderlijk voor een vruchtbare samenwerking.

Ook de kenmerken van een functie spelen een rol bij werkdruk. Autonomie is ontzettend belangrijk om het werk naar je eigen hand te kunnen zetten. Vrijheid om zelf de werkwijze en het werktempo te kunnen bepalen, je eigen prioriteiten te mogen stellen, speling in je werktijden te hebben en ruimte te krijgen voor het bedenken van oplossingen.

Werkstress door werkdruk

Werkstress verwijst naar de toestand van een persoon. Vaak en langdurig te maken krijgen met werkdruk, leidt tot lichamelijke en geestelijke klachten. Voorbeelden van vaak voorkomende lichamelijke klachten zijn spanningshoofdpijn, een verhoogde bloeddruk of hartkloppingen. Psychische klachten uitten zich vaak in piekeren, een opgejaagd gevoel en snel geïrriteerd raken.
Ook kan werkstress bij werknemers gevolgen hebben voor het gedrag. We krijgen gebrek aan eetlust of gaan juist overmatig eten, we krijgen slaapproblemen en/of concentratieproblemen.

Bij lerende organisaties met een gezonde bedrijfscultuur is men gefocust op het verminderen van de werkdruk en het reduceren van stress. Zij doen dit door sociale steun aan te bieden, mee te denken aan herstelmogelijkheden en hun werknemers te erkennen en waarderen, zowel materieel als immaterieel.

 Wat zijn de 10 meest stressvolle beroepen? 

 Wat zijn de 10 meest stressvolle beroepen? 

Werkstress is een groeiend probleem in onze maatschappij. Lange werkdagen, hoge prestatiedruk en een slechte werk-privébalans kunnen leiden tot burn-outklachten, gezondheidsrisico's en verminderde productiviteit. Sommige beroepen zijn stressvoller dan andere. In dit...

Wat is het verschil tussen werkdruk en werkstress

Wat is het verschil tussen werkdruk en werkstress

Werkdruk en werkstress zijn twee belangrijke onderwerpen op het werk. Werkdruk betekent de hoeveelheid werk die je moet doen binnen een bepaalde tijd. Werkstress is hoe je lichaam en geest reageren op deze druk. Beide termen zijn belangrijk omdat ze...

Heeft u een vraag aan ons?