BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Waar komt werkstress vandaan?

Werkdruk verwijst naar een moeizaam arbeidsproces, waarbij knelpunten ontstaan tijdens het uitoefenen van het werk. Hierbij spelen de organisatie en de kenmerken van de functie een hoofdrol.

Waar komt werkstress nu precies vandaan?

Werkdruk verwijst naar een moeizaam arbeidsproces, waarbij knelpunten ontstaan tijdens het uitoefenen van het werk. Hierbij spelen de organisatie en de kenmerken van de functie een hoofdrol. De vraag “waar komt werkstress nu precies vandaan” zullen wij in dit artikel toelichten.

De organisatiecultuur van het bedrijf

De organisatie kan je hulpmiddelen bieden die ervoor zorgen dat je je taken goed kunt uitoefenen.
Bij werkdruk is er echter sprake van een organisatie die je belemmert om je werk goed te kunnen doen. Zo kan een werkgever niet duidelijk zijn over jouw taak- en rolverdeling binnen een afdeling of een team. Of je hebt de beschikking over gebrekkige middelen die de efficiëntie van je werk teniet doen en heb je last van ontbrekende ict-ondersteuning. Misschien houdt de werkgever ook geen rekening met jouw balans tussen werk en privé en verwacht hij dat je altijd beschikbaar bent.
Is de organisatiecultuur bureaucratisch, heerst er een tijdrovende cc-cultuur of een ondermijnende familiecultuur, dan is dit uiteraard ook niet bevorderlijk voor een vruchtbare samenwerking.

Ook de kenmerken van een functie spelen een rol bij werkdruk. Autonomie is ontzettend belangrijk om het werk naar je eigen hand te kunnen zetten. Vrijheid om zelf de werkwijze en het werktempo te kunnen bepalen, je eigen prioriteiten te mogen stellen, speling in je werktijden te hebben en ruimte te krijgen voor het bedenken van oplossingen.

Werkstress door werkdruk

Werkstress verwijst naar de toestand van een persoon. Vaak en langdurig te maken krijgen met werkdruk, leidt tot lichamelijke en geestelijke klachten. Voorbeelden van vaak voorkomende lichamelijke klachten zijn spanningshoofdpijn, een verhoogde bloeddruk of hartkloppingen. Psychische klachten uitten zich vaak in piekeren, een opgejaagd gevoel en snel geïrriteerd raken.
Ook kan werkstress bij werknemers gevolgen hebben voor het gedrag. We krijgen gebrek aan eetlust of gaan juist overmatig eten, we krijgen slaapproblemen en/of concentratieproblemen.

Bij lerende organisaties met een gezonde bedrijfscultuur is men gefocust op het verminderen van de werkdruk en het reduceren van stress. Zij doen dit door sociale steun aan te bieden, mee te denken aan herstelmogelijkheden en hun werknemers te erkennen en waarderen, zowel materieel als immaterieel.

Stress door Thuiswerken

Stress door Thuiswerken

Thuiswerken lijkt heel erg leuk, maar kan voor sommige mensen ook best stressvol zijn. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat de balans tussen werk en privé vervaagt. In dit artikel zal ik meer informatie en tips geven om werkstress door thuiswerken te verminderen....

Tips om digistress te verminderen op het werk

Tips om digistress te verminderen op het werk

Voel je je soms overweldigd door de constante stroom van e-mails, appjes en online vergaderingen? Je bent niet de enige. Ik heb door mijn ervaring in het coachen van professionals gezien hoe digistress een sluipend gevaar kan zijn in onze hyperverbonden...

Hoe mindfulness kan helpen bij stress

Hoe mindfulness kan helpen bij stress

Voelt u zich overweldigd door stress? Mindfulness, geworteld in boeddhistische tradities, is een bewezen methode om stress te verminderen en de geest tot rust te brengen. In dit artikel ontdekt u hoe mindfulness uw leven kan veranderen door u te leren bewust te zijn...

Heeft u een vraag aan ons?