BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Tientallen jaren van onderzoek wijzen op emotionele intelligentie als de kritische factor die de sterspelers onderscheidt van de rest van de groep. In dit artikel leggen we uit waarom dit zo is.

Toen emotionele intelligentie voor het eerst bij de massa verscheen, diende het als de ontbrekende schakel in een eigenaardige bevinding: Mensen met een gemiddeld IQ presteren 70 procent van de tijd beter dan mensen met het hoogste IQ. Deze bevinding zorgde voor veel beroering in wat veel mensen altijd hadden verondersteld als de enige bron om succesvol te zijn – IQ. Tientallen jaren van onderzoek wijzen nu op emotionele intelligentie als de kritische factor die de sterspelers onderscheidt van de rest van het peloton.

Emotionele intelligentie is het “iets” in ieder van ons dat een beetje ongrijpbaar is. Het beïnvloedt de manier waarop we met gedrag omgaan, door sociale complexiteiten navigeren en persoonlijke beslissingen nemen die positieve resultaten opleveren. Emotionele intelligentie bestaat uit vier kernvaardigheden die onder twee primaire competenties vallen: persoonlijke competentie en sociale competentie.

Persoonlijke competentie omvat je zelfbewustzijn en zelfmanagementvaardigheden, die meer gericht zijn op jou als individu dan op de interacties met andere mensen. Persoonlijke competentie is je vermogen om bewust te blijven van je emoties en je gedrag en stemmingen te managen.

Zelfbewustzijn is je vermogen om je emoties nauwkeurig waar te nemen en je ervan bewust te blijven als ze zich voordoen.

Zelfmanagement is je vermogen om het bewustzijn van je emoties te gebruiken om flexibel te blijven en je gedrag positief te sturen.

Sociale competentie bestaat uit uw sociaal bewustzijn en uw vaardigheden op het gebied van relatiebeheer. Sociale competentie is uw vermogen om de stemmingen, het gedrag en de motieven van andere mensen te begrijpen om effectief te reageren en de kwaliteit van uw relaties te verbeteren.

Sociaal bewustzijn is uw vermogen om nauwkeurig emoties bij andere mensen op te pikken en te begrijpen wat er echt aan de hand is.

Relatiemanagement is uw vermogen om het bewustzijn van uw emoties en de emoties van anderen te gebruiken om interacties succesvol te managen.

Emotionele Intelligentie, IQ en Persoonlijkheid zijn verschillend.

Emotionele intelligentie maakt gebruik van een fundamenteel element van het menselijk gedrag dat zich onderscheidt van je verstand. Er is geen bekend verband tussen IQ en emotionele intelligentie; je kunt gewoonweg geen emotionele intelligentie voorspellen op basis van hoe slim iemand is. Intelligentie is je vermogen om te leren, en het is hetzelfde op je 15e als op je 50e. Emotionele intelligentie daarentegen is een flexibele set van vaardigheden die met de praktijk kunnen worden aangeleerd en verbeterd. Hoewel sommige mensen van nature emotioneel intelligenter zijn dan anderen, kun je een hoge emotionele intelligentie ontwikkelen, zelfs als je er niet mee geboren wordt.

Persoonlijkheid is het laatste stukje van de puzzel. Het is de stabiele “stijl” die ieder van ons definieert. Persoonlijkheid is het resultaat van hardnekkige voorkeuren, zoals de neiging tot introversie of extroversie. Echter, net als IQ, kan persoonlijkheid niet worden gebruikt om emotionele intelligentie te voorspellen. Net als IQ is persoonlijkheid stabiel over een leven lang en verandert niet. IQ, emotionele intelligentie en persoonlijkheid bestrijken elk een uniek terrein en helpen om uit te leggen wat er in een persoon omgaat.

 

Emotionele intelligentie voorspelt prestaties

Hoeveel invloed heeft emotionele intelligentie op uw professionele succes? Het korte antwoord is: veel! Het is een krachtige manier om je energie in één richting te sturen met een geweldig resultaat. Een onderzoeksbureau testte emotionele intelligentie naast 33 andere belangrijke vaardigheden op de werkplek en ontdekte dat emotionele intelligentie de sterkste voorspeller van prestaties is, wat een volledige 58 procent van het succes in alle soorten banen verklaart.

Uw emotionele intelligentie is de basis voor een groot aantal kritische vaardigheden – het beïnvloedt het meeste wat u elke dag doet en zegt.

Van alle mensen die ze op het werk hebben bestudeerd, hebben ze vastgesteld dat 90 procent van de topprestaties ook een hoge emotionele intelligentie heeft. Aan de andere kant is slechts 20 procent van de onderste presterende mensen hoog in emotionele intelligentie. Je kunt een topspeler zijn zonder emotionele intelligentie, maar de kans is klein.

Natuurlijk verdienen mensen met een hoge mate van emotionele intelligentie meer geld – gemiddeld 25.000 Euro meer per jaar dan mensen met een lage mate van emotionele intelligentie. Het verband tussen emotionele intelligentie en inkomsten is zo direct dat elke punt verhoging van emotionele intelligentie 1.100 Euro aan een jaarsalaris toevoegt. Deze bevindingen gelden voor mensen in alle industrieën, op alle niveaus, in elke regio van de wereld. Er is geen baan te vinden waarin prestaties en beloning niet nauw verbonden zijn met emotionele intelligentie.

U kunt uw emotionele intelligentie verhogen

De communicatie tussen je emotionele en rationele “hersenen” is de fysieke bron van emotionele intelligentie. De weg van de emotionele intelligentie begint in de hersenen, bij het ruggenmerg. Je primaire zintuigen komen hier binnen en moeten naar de voorkant van je hersenen reizen voordat je rationeel over je ervaring kunt nadenken. Maar eerst reizen ze door het limbisch systeem, de plaats waar emoties worden opgewekt. Dus, we hebben een emotionele reactie op gebeurtenissen voordat onze rationele geest in staat is om zich te engageren. Emotionele intelligentie vereist effectieve communicatie tussen de rationele en emotionele centra van de hersenen.

Plasticiteit is de term die neurologen gebruiken om het vermogen van de hersenen om te veranderen te beschrijven. Als je nieuwe vaardigheden op het gebied van emotionele intelligentie ontdekt en beoefent, dan komen de miljarden microscopische neuronen langs de weg tussen de rationele en emotionele centra van je hersenen van kleine “armen” (net als een boom) om naar de andere cellen te reiken. Een enkele cel kan 15.000 verbindingen met zijn buren opbouwen. Deze kettingreactie van groei zorgt ervoor dat het makkelijker is om in de toekomst een nieuw gedrag in gang te zetten.

Terwijl je je hersenen traint door herhaaldelijk nieuw emotioneel intelligent gedrag te beoefenen, bouwen je hersenen de paden op die nodig zijn om er gewoontes van te maken. Het duurt niet lang of je begint te reageren op je omgeving met emotionele intelligentie zonder er zelfs maar over na te hoeven denken. En net zoals je hersenen het gebruik van nieuw gedrag versterken, zullen de verbindingen die oud, destructief gedrag ondersteunen afsterven als je leert om het gebruik ervan te beperken.

Stressmanagement voor bedrijven: Tailor You!

Tailor You is gespecialiseerd in coaching en training op het  gebied van welzijn, effectiviteit en persoonlijke vaardigheden. Wij bieden zowel coaching trajecten als trainingen op het gebied van stressmanagement aan bedrijven en individuele deelnemers.
Bert Knot
Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.