BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Het continue najagen van perfectie, het hoogste resultaat, de beste aanpak of het leukste team is vermoeiend. Altijd meer en meer, beter en beter, hoger en hoger en uiteindelijk is het op. Dan is het tijd om fundamenteel te knippen. Te knippen in je dagelijkse routines, je gewoontes en rituelen. Het is hoog tijd om een nieuwe balans te vinden en niet meer te golven op de energie van stressgevoelens. Je dient een start te maken met iets te laten om weer iets te kunnen doen. De belangrijkste stap die je daarbij dient te nemen is het erkennen dat je er niet meer uit komt en dat je hulp nodig hebt.

En dan komt het…..
“Oké, je weet dat je er last van hebt en nu verder. Wat kun je doen? Welke stappen neem je? Hoe ga je je instelling veranderen? En vooral: hoe ga je voorkomen dat het weer gebeurt?”

Het lastige aan een burn-out is dat er tegenwoordig te veel en te vaak wordt gezegd dat een burn-out er gewoon bij hoort. Het klinkt alsof je niet helemaal meetelt als je er geen hebt of hebt gehad. Dat is natuurlijk waanzin. Een burn-out krijgen is knap lastig en als je er al in terecht bent gekomen, dan is terugkeren al helemaal moeilijk en dat kun je niet alleen (al denken managers vaak van wel). Dat burn-out iets van deze tijd is, is wel duidelijk. Zeker als je in de media leest dat gemiddeld één op de vijf mensen er eentje heeft of dreigt te krijgen. Het is actueel en dat blijkt ook deze uit deze bijdrage.

Het verloop
Ondanks dat iedereen een burn-out anders ervaart lijkt er toch een behoorlijke lijn in te zitten waarin iedereen zich kan vinden. De volgende fasen lijken bij iedereen die stress ervaart in meer of mindere mate voor te komen. Deze fasen zijn bij iedereen verschillend en kunnen allemaal van een paar weken tot een paar maanden en soms wel jaren duren. Een burn-out is een proces met heel veel impact.

Ontspannen
“Alles loopt lekker, zowel op het werk als privé. Je pakt elke uitdaging met plezier aan en krijgt energie van je dagelijkse activiteiten. Je voelt je ook ontspannen en relaxed en gaat fluitend naar het werk om vervolgens ook weer fluitend naar huis te gaan. Met andere woorden: alles klopt.”

Druk
“Het loopt niet elke minuut van de dag lekker. Maar over het algemeen kun je prima overweg met je caseload. Aan het einde van de werkdag ga je wel moe naar huis en thuis moeten ze je eerst even met rust laten. Gelukkig is het een incident en hervind je je snel weer.”

Spanning
“Je had al veel te doen, maar daar komt bij dat de sfeer echt onder de maat is. Dat is al dagen zo. Je voelt je moe na elke werkdag en hoopt dat deze situatie snel wordt opgelost. Bovendien ben je niet alleen moe, maar heb je eigenlijk elke dag wel hoofdpijn. Je voelt je gewoon niet lekker zo, maar houdt vol.”

Stress
“Je staat met tegenzin op en ziet echt tegen de dag op. Je voelt je moe en hebt echt last van hoofdpijn. Gelukkig heb je zo een paar dagen vrij om weer op te laden. Je denkt dat dat zeker gaat helpen, maar een klein stemmetje in je hoofd zegt dat het misschien wel niet zo zal zijn.”

Overspannen
“De energie in je lichaam is op. Je kunt niet meer. Er komt geen werk meer uit je vingers. Bovendien krijg je allemaal lichamelijk en psychische klachten. Je weet gewoon niet waar je het zoeken moet en gaat toch door (met jezelf uithollen en uitputten). Je moet nu toch echt gaan ingrijpen.”

Burn-out
“Het is gelukt……….je zit thuis. Je hebt alle lichamelijk en psychische signalen maanden of zelfs jaren genegeerd. Het lichaam is geestelijk en lichamelijk uitgeput. Er is nu geen keuze meer. Je geest en lichaam functioneren niet meer. De klachten zijn niet meer te negeren en gaan je leven steeds meer beheersen.”

Het herstel
Het terugkeren uit een burn-out of een eerdere fase, is een proces waarbij begeleiding en ondersteuning belangrijk is. Enerzijds om er voor te zorgen dat je op koers blijft en anderzijds om er voor te zorgen dat er geen terugval plaats vindt. Immers, het belangrijkste aan het herstel is oude en vertrouwde patronen te doorbreken en andere scenario’s te ontdekken. Alleen op die manier kan en zal er sprake zijn van een stabiele re-integratie, zowel privé als sociaal als in het werk.

Of het nu gaat om druk, spanning of stress voorkomen óf het voorkomen en/of terugkeren uit een situatie van overspannenheid of burn-out……….zorg goed voor jezelf en zoek op tijd de hand die je kan helpen. De coaches van Tailor You helpen je met de juiste oplossing zodat je snel weer grip op je leven krijgt.

Onze oplossingen
Onderstaand tref je onze oplossingen als het om stress en burn-out gaat:
Privé Coaching Traject Stessmanagement
Privé Coaching Traject Burn-out voorkomen
Privé Coaching Traject Energiemanagement
Privé Coaching Traject Happiness@Work
Privé Coaching Traject Energy@Work
Privé Coaching Traject Productivity@Work
Loopbaancoaching

 

Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.