Interne mobiliteit verbeteren. Hoe pak je dit aan.
In dit blogartikel gaan we dieper in op wat interne mobiliteit inhoudt en waarom het zo’n groot voordeel kan zijn voor het bedrijf.
Interne mobiliteit was in het verleden een aantrekkelijk extraatje voor werknemers, maar nu wordt het steeds meer een vereiste voor bedrijven. Interne mobiliteitskansen en professionele ontwikkelingservaringen zijn meer dan ooit noodzakelijk omdat de huidige competitieve talentmarkt ze vereist.
Wat is interne mobiliteit?
Interne mobiliteit verwijst naar de verplaatsing van werknemers binnen een bedrijf. Het is anders dan externe werving omdat interne sollicitanten al in een organisatie zitten en zijn getoetst op hun vaardigheden, bekwaamheden en ervaring. Interne mobiliteit kan een goede manier zijn om werknemers te behouden, vaardigheden fris en relevant te houden binnen een organisatie, en kan je bedrijf zelfs helpen talent van binnenuit te ontwikkelen.
Interne mobiliteit is niet alleen goed voor de werknemer; het is ook goed voor bedrijven omdat ze toegang krijgen tot nieuw intern talent dat al is beproefd. Interne professionals hebben minder kans dan externe om de organisatie snel na hun indiensttreding te verlaten, en interne mobiliteitservaringen kunnen bedrijven helpen een sterke basis van kennis op te bouwen waar het bedrijf de komende jaren profijt van zal hebben.
Maar hoe ziet interne mobiliteit er nu precies uit op organisatieniveau?
Interne sollicitaties zijn meestal voorbehouden voor instapfuncties of functies waarbij specifieke vaardigheden moeten worden aangeleerd (bijvoorbeeld nieuwe software- of programmeertaal). Interne promoties zijn er wanneer een werknemer wordt gepromoveerd naar een functie op een hoger niveau binnen het bedrijf. Interne overplaatsingen vinden plaats wanneer een werknemer van de ene afdeling naar de andere verhuist. En ten slotte is er functieroulatie, waarbij werknemers gedurende een bepaalde periode (meestal tussen drie en zes maanden) verschillende rollen in het bedrijf vervullen.
Jobrotatie houdt in dat werknemers voor een bepaalde periode (meestal tussen drie en zes maanden) verschillende functies in het bedrijf gaan bekleden.
Al deze interne mobiliteitsmogelijkheden kunnen je bedrijf op enkele manieren ten goede komen. Interne promoties, overplaatsingen en jobrotaties kunnen je helpen om het niveau van vaardigheden en kennis binnen je organisatie hoog te houden. Interne werving helpt bedrijven talent van binnenuit te ontwikkelen, wat een geweldige langetermijn investering kan zijn. Interne mobiliteit is ook gunstig omdat het bedrijven helpt werknemers te behouden en nieuwe frisse ideeën binnen te brengen. Interne mobiliteit is belangrijk voor je bedrijf om een basis van kennis op te bouwen waar je nog jaren profijt van zult hebben.
De voordelen van interne mobiliteit
Interne mobiliteit heeft in het verleden altijd zijn voordelen gehad, maar nu is het belangrijker dan ooit tevoren. De voordelen die gepaard gaan met interne mobiliteit zijn onder meer
- Aantrekken van toptalent
Interne werknemers hebben niet veel training nodig wanneer ze jouw team komen versterken, wat tijd en geld bespaart.
- Behoud van huidige medewerkers
Aangezien de vraag naar gekwalificeerde kandidaten in alle sectoren toeneemt, zal het behouden van goede mensen, door hen intern kansen te bieden, het verloop helpen voorkomen. Dit helpt ook de kosten te drukken die gepaard gaan met het vinden van nieuwe werknemers en het inwerken hiervan.
- Ontwikkelen van werknemers
Interne mobiliteit biedt werknemers de kans om nieuwe vaardigheden te leren, nieuwe uitdagingen aan te gaan en hun carrière te ontwikkelen. Dit kan leiden tot een hogere werknemerstevredenheid en een meer betrokken personeelsbestand.
Interne mobiliteit is van vitaal belang en in de huidige competitieve talentmarkt is interne mobiliteit een vereiste geworden voor bedrijven die toptalent willen aantrekken en hun huidige medewerkers willen behouden. Door werknemers de mogelijkheid te bieden om binnen je bedrijf hogerop te komen, laat zien dat je in hun loopbaanontwikkeling investeert en houdt je hen betrokken bij hun werk. Het ontwikkelen van werknemers via interne mobiliteit zorgt er ook voor dat je team over de nodige vaardigheden beschikt om aan de eisen van de hedendaagse markt te voldoen.
Ben je al overtuigd? Interne mobiliteit kan een geweldige manier zijn om toptalent aan te trekken, huidige medewerkers te behouden (en ze betrokken te houden bij hun werk), en je medewerkers te ontwikkelen. Maar hoe ga je eigenlijk te werk bij het opzetten van een intern mobiliteitsprogramma? Lees verder om erachter te komen…
Werknemers die de kans krijgen om nieuwe verantwoordelijkheden op zich te nemen, zullen meer betrokken en productiever zijn
Werknemers die de kans krijgen om nieuwe verantwoordelijkheden op te nemen, zullen meer betrokken en productiever zijn. Interne promoties, functierotaties en overplaatsingen zijn een geweldige manier voor werknemers om nieuwe vaardigheden te leren en hun carrière te laten groeien. Als werknemers het gevoel hebben dat ze de kans krijgen om hun capaciteiten te ontwikkelen, zullen ze waarschijnlijk tevredener zijn met hun job en productiever zijn op het werk.
Interne mobiliteit kan je helpen potentiële leiders binnen de organisatie te identificeren voor het te laat is
Interne mobiliteit kan je helpen potentiële leiders binnen je organisatie te identificeren voor het te laat is. Interne promoties, jobrotaties en overplaatsingen zijn een geweldige manier om talent te ontdekken dat eerder over het hoofd werd gezien of verborgen bleef in andere afdelingen. Wanneer werknemers het gevoel hebben dat ze de kans krijgen om nieuwe verantwoordelijkheden op zich te nemen en meer te weten te komen over andere dingen dan hun huidige functie, beginnen ze de kwaliteiten van potentiële leiders aan te nemen.
Hoe implementeer je een intern mobiliteitsprogramma?
Mobiliteitsprogramma’s kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf, maar hier zijn een paar belangrijke onderdelen die je in elk intern mobiliteitsprogramma moet opnemen:
– Interne aanwerving
Creëer een opendeurbeleid voor werknemers die doorgroeimogelijkheden met hun manager willen bespreken. Dit helpt je werknemers zich op hun gemak te voelen om over toekomstplannen te praten en zorgt ervoor dat ze de tools en middelen hebben die ze nodig hebben om te slagen.
– Intern transferproces
Maak het werknemers gemakkelijk om van de ene afdeling naar de andere over te stappen door een duidelijk proces op te zetten. Zo duurt het minder lang voor werknemers naar een nieuwe functie overstappen en hun nieuwe verantwoordelijkheden onder de knie krijgen
– Mogelijkheden voor functieroulatie
Bied werknemers de mogelijkheid om te rouleren, zodat ze nieuwe verantwoordelijkheden op zich kunnen nemen zonder van team te hoeven wisselen. Interne loopbaantrajecten komen steeds vaker voor, en dit is een geweldige manier voor je werknemers om verschillende rollen binnen het bedrijf te verkennen
– Intern ontwikkelingsplan
Maak een intern ontwikkelingsplan waarin alle opleidingen of programma’s worden beschreven die voor werknemers beschikbaar zijn. Dit zal werknemers helpen hun carrièrepad uit te stippelen en ervoor te zorgen dat ze de nodige stappen zetten om hun doelen te bereiken
Bent je klaar om een intern mobiliteitsprogramma in je bedrijf te implementeren? Zo ja, dan zijn dit enkele belangrijke onderdelen die je in het plan moet opnemen. Interne aanwerving, jobrotatie en een intern ontwikkelingsplan kunnen werknemers helpen om verschillende rollen en carrièrepaden binnen je bedrijf te verkennen. Door deze mogelijkheden te bieden, investeer je in de toekomst van de werknemers en zorg je ervoor dat je team over de nodige vaardigheden beschikt om aan de eisen van de hedendaagse markt te voldoen.
Ben je al overtuigd? Interne mobiliteit kan een geweldige manier zijn om toptalent aan te trekken, huidige medewerkers te behouden (en ze betrokken te houden bij hun werk), en de medewerkers te ontwikkelen. Maar hoe ga je eigenlijk te werk bij het onderhoud van een intern mobiliteitsprogramma? Lees verder om erachter te komen…
Tips voor een succesvolle implementatie en onderhoud van het programma
Nu je een algemeen idee heeft van wat een intern mobiliteitsprogramma moet inhouden, volgen hier enkele tips voor een succesvolle implementatie en onderhoud van het programma:
– Communiceer het programma naar werknemers
Zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van het interne mobiliteitsprogramma en hoe het werkt. Dit zal verwarring voorkomen en ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit.
– Houd het proces eenvoudig
Houd het proces eenvoudig, zodat het voor werknemers gemakkelijk te begrijpen en te volgen is. Dit zal de tijd die werknemers nodig hebben om naar een nieuwe functie over te stappen, helpen verkorten
– Evalueer en actualiseer het programma regelmatig om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de behoeften van zowel de werknemers als het bedrijf. Programma’s voor interne mobiliteit moeten flexibel zijn, zodat ze kunnen worden aangepast aan veranderingen in de markt en in het personeelsbestand.
Door deze tips te volgen, kun je een succesvol intern mobiliteitsprogramma opzetten dat voldoet aan de behoeften van zowel je werknemers als je bedrijf. Communiceer het programma naar de werknemers, hou het eenvoudig, en herzie en actualiseer het regelmatig om ervoor te zorgen dat het een succes wordt. Interne mobiliteitsprogramma’s kunnen ongeëvenaarde voordelen opleveren voor je bedrijf, maar alleen als ze op de juiste manier worden geïmplementeerd en onderhouden!
Heb je een intern mobiliteitsprogramma? Zo niet, dan is dit het moment om ermee te beginnen! Interne mobiliteit kan je bedrijf op verschillende manieren ten goede komen en zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van elke talentmanagementstrategie. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over hoe we kunnen helpen bij het opzetten of verbeteren van je interne mobiliteitsprogramma.
10 Tips voor efficiënt vergaderen
In ons advieswerk komen we vaak teams tegen die klagen over vruchteloze, langdurige en inefficiënte vergaderingen. Het is niet ongewoon dat dit "coördinatievergaderingen" of "teamvergaderingen" tussen managers zijn. Ons wordt vaak gevraagd wat er kan worden gedaan om...
Hoe geef je effectief leiding aan je werknemers: 11 veelgemaakte fouten en hoe ze te vermijden
Leidinggeven aan werknemers: leiding geven, leiding houden en gemotiveerd houden is een complexe taak. Als ondernemer, leidinggevende of manager staat je aan het roer van het team. Je bent de initiator en moet het goede voorbeeld geven. Maar waar gaat het vaak...
Stress op de werkplek: De stille moordenaar van de gezondheid en productiviteit van werknemers
Wist je dat stress op het werk een van de belangrijkste oorzaken is van gezondheidsproblemen bij werknemers? Het is waar! In feite wordt stress op het werk vaak genoemd als een factor die bijdraagt aan hartaandoeningen, hoge bloeddruk en andere chronische...