BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Hoe lang mag re-integratie duren?

Wanneer een medewerker weer aan de slag wilt na een burn-out, spreken we over re-integratie. In dit artikel vertellen wij de belangrijkste punten waar je op moet letten

Hoe lang mag re-integratie duren?

Het komt helaas steeds vaker voor dat mensen last krijgen van een burn-out. De lengte van het ziekteverzuim is voor iedereen anders. Voor sommige mensen is het na een paar weken verholpen, terwijl andere hier langer dan een jaar last van hebben. Het is belangrijk om tijdens de burn-out hulp te krijgen van professionals. Samen zorg je ervoor dat je geneest, geen terugval krijgt en weer aan het werk kan.

Wanneer een medewerker weer aan de slag wil na een burn-out, spreken we over re-integratie na burn out. In dit artikel vertellen wij de belangrijkste punten waar je op moet zullen letten.

Terug in het werkveld na een burn-out

Het is voor een werknemer vaak lastig om na een lange ziektemelding weer terug te keren naar het werk. Het is moeilijk ze te motiveren om weer aan de slag te gaan. Er brengt zich een angst met zich mee wat hen allemaal te wachten staat op de werkvloer. Belangrijk is om hiervoor goed voorbereidt te zijn. Re-integratie moet van twee kanten komen, de leidinggevende heeft ook een belangrijke rol voor een succesvolle re-integratie.

Er zijn verschillende manieren om je werknemer zo goed mogelijk te helpen tijdens zijn re-integratie van psychische klachten waaronder een burn-out, depressie en angst. Hieronder geven wij je de belangrijkste tips die helpen voor een succesvolle re-integratie.

Tips voor een goede re-integratie

Voor een goede re-integratie bestaat een stappenplan. Het is niet handig om meteen weer volle bak aan het werk te gaan, het re-integratieproces kan je het beste langzaam opbouwen. Je doet het samen, ga in overleg met elkaar; de medewerker, leidinggevende en bedrijfsarts.

1. Klein beginnen. Iemand die te maken heeft gehad met een burn-out moet je niet in het diepe gooien. Wanneer je te snel van start gaat, is de kans op een terugval groter. Begin bijvoorbeeld met twee uur per week, hierna kan je langzaam opbouwen. Biedt goede structuur aan. Spreek tijden met elkaar af wanneer iemand pauze neemt en weer naar huis gaat.

2. Communiceer met elkaar. Belangrijk is dat er contact wordt gehouden tussen de medewerker en leidinggevende. Behoud contact met elkaar via de mail of telefoon. Maak ook afspraken voor overlegmomenten over hoe het gaat. Maak ook tijd vrij voor elkaar. Zorg ervoor dat het gesprek niet op een drukke dag wordt gepland, maar dat je echt beschikbaar bent voor elkaar en goed kunt luisteren.

3. Bereid de terugkeer voor. Zorg ervoor dat een zieke werknemer voorbereidt is op zijn of haar terugkeer. Begin met taken zonder tijdsdruk, taken die diegene aankan en wat een gevoel van controle geeft. Dit moet echter wel werk op het niveau van de medewerker zijn.

4. Conflicten oplossen. Zorg er samen voor dat eventuele werkconflicten zijn opgelost. Ga samen in gesprek hierover en zorg ervoor dat de werknemer zonder zorgen terug kan komen.

5. Denk met ze mee. Denk mee over het gevolg van de loopbaan. Bespreek samen hoe de toekomst er uit ziet, misschien zit de medewerker niet op de juiste plek. Bespreek dit pas wanneer iemand volledig is hertelt.

6. Betuttel je medewerker niet. Wanneer je te veel aandacht aan je medewerker geeft betuttel je diegene. Je bedoelt het natuurlijk goed, maar deze vorm van aandacht kan een negatieve druk geven. Het is goed om te vragen hoe het gaat, maar leg niet steeds de nadruk op de burn-out. Een goed evenwicht tussen oprechte interesse en bezorgdheid werkt het beste.

Kortom re-integratie is dus een zware klus voor de medewerker, maar ook voor de leidinggevende. Hang hier geen tijdlabel aan vast, dit is voor ieder persoon anders. Zorg ervoor dat je het de tijd geeft en rustig aan doet. Bouw het langzaam weer op en werk aan een goede communicatie.

 

De gevolgen van chronische stress op de gezondheid

De gevolgen van chronische stress op de gezondheid

Wat is chronische stress? Definitie van chronische stress Chronische stress wordt gedefinieerd als langdurige blootstelling aan stressvolle situaties of gebeurtenissen. Het is een aanhoudende staat van spanning die het lichaam en de geest beïnvloedt. Bij chronische...

De verschillen tussen overspannenheid en burn-out

De verschillen tussen overspannenheid en burn-out

Wat is overspannenheid? Symptomen van overspannenheid Overspannenheid is een veelvoorkomende psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een overbelasting van het lichaam en de geest als gevolg van langdurige stress. De symptomen van overspannenheid kunnen...

De invloed van burn-out op de mentale gezondheid

De invloed van burn-out op de mentale gezondheid

Wat is een burn-out Burn-out wordt gedefinieerd als een langdurige, aanhoudende staat van fysieke, emotionele en mentale uitputting als gevolg van chronische stress. Het treedt op wanneer iemand overweldigd raakt door werk- of levensdruk en niet in staat is om te...

Heeft u een vraag aan ons?