BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

7 Manieren om het zelfvertrouwen van uw medewerkers te vergroten

Hoe slim en deskundig uw medewerkers ook zijn, als ze er niet zeker van zijn dat ze het verschil kunnen maken of dat hun stem wordt gehoord zullen ze onder hun niveau presteren.

Hoe kun je het zelfvertrouwen verbeteren?

“Mijn baas gaf me dit grote nieuwe project en zei dat hij weet dat ik de man voor de job ben. Maar ik ben er niet zo zeker van. Ik kan wel een klankbord gebruiken, maar ik ben bang dat ik er dom uit zal zien als ik om hulp vraag. Ik weet niet zeker of ik dit voor elkaar krijg.”

“Mijn manager zegt altijd dat ik het goed doe, maar ze geeft me nooit details. Ik weet het niet zeker. Eerlijk gezegd, denk ik niet dat ze echt oplet.”

“Mijn baas zegt dat ik zijn man ben. Hij zegt altijd tegen iedereen hoe slim ik ben, maar ik denk dat hij me beperkt. Als hij echt denkt dat ik zo goed ben zou hij mijn rol binnen het bedrijf toch uitbreiden. Ik begin me af te vragen wat mijn toekomst hier is.”

In elk van deze scenario’s probeerden de goedbedoelde leider vertrouwen op te bouwen maar het resultaat is twijfel.

Het opbouwen van vertrouwen vereist een echt gesprek en geen oppervlakkige lofbetuigingen. Het begint met het begrijpen van wat er echt aan de hand is.  Het vereist dat men zich echt verdiept in de problematiek en een paar niveaus dieper graaft om te begrijpen wat hen angst aanjaagt.

Het goede nieuws is dat het opbouwen van vertrouwen en meer bevoegdheden hand in hand gaan. Zelfverzekerde werknemers zullen eerder nieuwe gedragingen en benaderingen uitproberen, wat leidt tot creativiteit en meer succes.

1. Behandel ze met diep respect.

Niemand wil zich als een project voelen. Maak persoonlijk contact met hen en luister echt naar wat er aan de hand is. Luister naar de verbale signalen die ze geven over hun gebrek aan zelfvertrouwen en behandel ze dan als de high-performers waarvan je weet dat ze in staat zijn om dat ook te worden.

2. Wees meer specifiek over wat goed gaat.

“Je hebt potentieel” zal niet echt binnenkomen bij iemand die het niet gelooft. Wees zo specifiek mogelijk met concrete voorbeelden bij het geven van positieve feedback. “Toen je X zei, zag toen ook het gesprek veranderen? Je maakt het verschil.”

3. Laat ze het anderen ook leren.

Neem nota van hun allerbeste vaardigheden en gaven en laat ze dit vooral delen met anderen in het team. Als ze weten dat ze goed zijn in iets specifieks zullen ze meer het vertrouwen hebben om er met hun collega’s over te praten. Als ze zich hiertegen verzetten, begin dan door ze met iemand een-op-een te laten helpen en evolueer dan door naar meer.

4. Help ze zich voor te bereiden.

Niets bouwt meer vertrouwen op dan de “slimste” man in de kamer te zijn. De waarheid is dat negen van de tien keer de “slimste” man ook echt het meest voorbereid is. Laat ze dat weten en zorg ervoor dat ze hun huiswerk doen door de scenario’s te evalueren die ze het meest waarschijnlijk onder ogen zullen zien. De volgende keer zal het makkelijker gaan.

5. Vier stapsgewijze verbeteringen.

Heb je ooit geprobeerd om het vertrouwen te laten ontploffen? Het is net als actief sporten gevolgd door een periode van “actief herstel”. Je kunt meer vertrouwen en competenties in je team opbouwen door ze met tussenpozen te trainen. Het zijn niet de slopende uren, maar het constant verleggen van grenzen en het oprekken van competentieniveaus die leiden tot groei. 

6. Groeiscenario.

Zeker, een medewerker in het diepe gooien en hem of haar laten uitzoeken kan vertrouwen opbouwen, maar alleen als hij of zij niet verdrinkt in het proces. Veel beter is het om een kader om hen heen te creëren dat ondersteuning en houvast biedt onderweg.

7. Stimuleer ze door middel van fouten.

Wanneer een medewerker geen vertrouwen heeft, zal zelfs de kleinste fout hun gevoel van ontoereikendheid bevestigen. Help medewerkers te beseffen dat een mislukking inderdaad een stap naar succes is. Leer hen om “vooruit te falen”, om het meeste uit hun fouten te halen.

Ja, het opbouwen van vertrouwen kost tijd en energie. Maar het is het waard. Het creëert impact op lange termijn voor de werknemer voor het team en voor uw bedrijf. Het vertrouwen zal zijn vruchten afwerpen op uw persoonlijke leiderschapsprestaties.

 

 

Heeft u een vraag aan ons?