BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Factoren die bijdragen aan werkgeluk

Werkgeluk is meer dan alleen een goed salaris. Veel bedrijven investeren in hun bedrijfscultuur om hun personeel gelukkiger te maken in het werk dat ze dagelijks uitvoeren. Wat hier precies mee wordt bedoelt zullen we in dit artikel toelichten.

Wat wordt verstaan onder werkgeluk?

Geld is een beloning die natuurlijk geweldig is maar er zijn veel andere factoren die veel werkgeluk geven.

Het huidige werkloosheidspercentage in Nederland is lager dan sinds de eeuwwisseling en banen zijn er in overvloed. Ondanks een economie die een gestaag opwaarts traject heeft doorgemaakt, is de loonstijging echter veel trager verlopen. Werkgevers verhogen de salarissen minder vaak en geven kleinere verhogingen tot grote ergernis van werknemers die de impact op hun bankrekening voelen.

Hoewel er veel redenen zijn voor de ongelijkheid tussen baan- en beloning is het belangrijk om de beloning in het juiste perspectief te houden, want geld is niet het enige dat ertoe doet. Volgens onderzoek is looncompensatie zelfs een van de minst belangrijke factoren met betrekking tot geluk op de werkplek. Zelfs als de beloning niet groeit zoals je verwacht dat het zou moeten zijn er naast geld nog andere factoren die je tevreden en betrokken kunnen houden op het werk.

Bedrijfscultuur

Een positieve omgeving waarin je jezelf gesterkt voelt om op het best te presteren, is essentieel voor het vinden van geluk op het werk. Elke persoon is anders en er is geen eenduidige oplossing als het gaat om de beste bedrijfscultuur. Als je liever een groot deel van de dag onafhankelijk aan analyse werkt, maakt een cultuur waarin vergaderingen niet zelden voorkomen jou waarschijnlijk gelukkiger. Als je het leuk vindt om met mensen te praten en te brainstormen, dan is een meer op samenwerking gebaseerde, teamgebaseerde cultuur wellicht een betere keuze. Als je deel uitmaakt van een werkcultuur die het beste bij je past, kun je productiever en meer voldoening uit het werk halen.

Kansen om meer invloed te hebben

De meeste mensen willen een baan hebben waar hun werk zinvol is en waar ze invloed kunnen hebben. Sommigen voelen zich aangetrokken tot grotere organisaties waar er verschillende mogelijkheden zijn om meer impact te krijgen binnen teams. Anderen geven juist de voorkeur aan kleinere of startende organisaties waar iedereen de kans heeft om snel een bijdrage te kunnen leveren aan het geheel. Wat je voorkeur ook is, als je de gelegenheid hebt om je stempel te drukken en anderen je capaciteiten en sterke punten kunt laten zien, zul je een niche vinden waar je kunt gedijen, gelukkig kunt zijn en je gemotiveerd kunt voelen om je best te doen.

Relatie met leidinggevende

De relatie die je met jouw leidinggevende hebt is zeker een van de belangrijkste relaties die op het werk van invloed is op jouw werkgeluk. Jouw leidinggevende zal prestatieverwachtingen en feedback geven en hij of zij kan ook een van je grootste supporters worden. Een leidinggevende die wil dat je slaagt zal met jou samenwerken om carrièremogelijkheden en promotiekansen te identificeren. Ze kunnen ook een bron van inspiratie en ideeën zijn en je helpen bij het verkennen van opties om de betrokkenheid en algehele arbeidsvreugde te verbeteren.

Relatie met collega’s

Gezien het grote aantal uren dat je met jouw collega’s doorbrengt, is het logisch dat dagelijkse interacties met hen een impact hebben op de algehele werktevredenheid. Of je het nu leuk vindt om collega’s te ontmoeten om over hun weekend te horen of om een ​​band met hen op te bouwen over een favoriet sportteam, deze relaties kunnen je helpen je deel uit te maken van een team en meer verbonden te zijn op het werk.

Leren en ontwikkelen

Een van de sleutels tot carrièresucces op de lange termijn is continu leren en ontwikkelen. Of je nu een nieuwe baan aan het evalueren bent of opties in je huidige bedrijf overweegt, de mate waarin je nieuwe vaardigheden kunt opdoen en nieuwe ervaringen opdoet, zal een grote invloed hebben op de werktevredenheid. Loopbaanontwikkeling komt niet alleen voort uit training. Verschillende banen, opdrachten of projecten kunnen allemaal een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van je vaardigheden en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Voordelen en extra’s

Hoewel sommige voordelen en extra’s tot de compensatie categorie vallen, zoals een leaseauto of een laptop, zijn andere echt geluks verhogend zonder ooit direct je portemonnee te beïnvloeden. Flexibele werktijden ondersteunen de balans tussen werk en privé en kunnen stress en burn-out helpen verminderen. Voordelen zoals welzijnsprogramma’s, ondersteuning voor liefdadigheidswerk en sociale bedrijfsevenementen kunnen ook een positieve invloed hebben op het werkplezier. De kans is groot dat jouw bedrijf een aantal voordelen of extraatjes biedt waardoor jij je goed voelt over waar je werkt.

Het salaris ondersteunt natuurlijk in je levensonderhoud en meet de waarde van het werk dat je doet, dus het is geen wonder dat looncompensatie voor de meeste mensen buitengewoon belangrijk is. Idealiter zou je in een positie moeten verkeren waarin je eerlijk wordt gecompenseerd voor jouw bijdrage en er is geen reden waarom je niet zou moeten streven om dat doel te bereiken.

Als je tijdens het huidige tijdperk van matige loonstijging echter niet zo enthousiast bent over de looncompensatie, kunnen andere elementen van het werk je helpen om je gewaardeerd, voldaan en optimistisch te voelen over de toekomst.

10 Tips voor efficiënt vergaderen

10 Tips voor efficiënt vergaderen

In ons advieswerk komen we vaak teams tegen die klagen over vruchteloze, langdurige en inefficiënte vergaderingen. Het is niet ongewoon dat dit "coördinatievergaderingen" of "teamvergaderingen" tussen managers zijn. Ons wordt vaak gevraagd wat er kan worden gedaan om...

Heeft u een vraag aan ons?