BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Wat is Self Fulfilling Prophecy?

We kennen de term Self Fullfilling prophecy allemaal wel maar wat betekent het nu precies en wat is de invloed ervan op de werkvloer.

De term “self fulfilling prophecy” is er een die nogal eens in de mond genomen wordt. Maar wat betekent het, en hoe kan het schadelijk zijn voor je geestelijke gezondheid? Self fulfilling prophecy is het idee dat onze verwachtingen van dingen ofwel ervoor zorgen dat die dingen gebeuren of voorkomen dat ze gebeuren. Self-fulfilling prophecies kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op ons leven, maar als we niet oppassen kunnen ze ons ook kwetsen op een manier die we nooit verwacht hadden. In dit artikel behandelen we:

1) Wat self fulfilling prophecy is en waarom het gebeurt

2) De voor- en nadelen vanself fulfilling prophecy in ons persoonlijk leven

3) Hoe self fulfilling prophecy de werkprestatie kan beïnvloeden

 

Wat self fulfilling prophecy is en waarom het gebeurt

De term “self fulfilling prophecy” is er een die nogal eens in de mond genomen wordt. Maar wat betekent het, en hoe kan het schadelijk zijn voor je geestelijke gezondheid?

Self fulfilling prophecy (zelfvervullende voorspellingen) zijn het idee dat onze verwachtingen van dingen ofwel ervoor zorgen dat die dingen gebeuren of voorkomen dat ze gebeuren. Self fulfilling prophecy ontstaat wanneer we een bepaalde uitkomst verwachten en dan onbewust handelen op een manier die het waarschijnlijker maakt dat die verwachte uitkomst uitkomt. We kunnen self fulfilling prophecy ook ervaren als negatieve effecten op ons leven.

Voorbeelden vanself fulfilling prophecy

– Je verwacht dat een collega moeilijk zal doen en negatief zal reageren, dus behandel je hem slecht. Hierdoor wordt je aanvankelijke verwachting bewaarheid omdat zij negatief terug reageren. Dan gaat de cyclus verder, want nu aan beide verwachtingen is voldaan, wordt het gemakkelijker voor elkaar om hun oorspronkelijke voorspellingen opnieuw te vervullen.

Je verwacht dat een project slecht zal uitpakken, dus doe je er niet zoveel moeite voor. Als gevolg daarvan verliest het project aan kwaliteit en mislukt het. Je hebt dan de bevestiging dat je oorspronkelijke verwachting waar was, waardoor toekomstige self-fulfilling prophecy weer op dezelfde manier in vervulling gaan als eerder.

De voor- en nadelen van self fulfilling prophecy in ons persoonlijk leven

Self-fulfilling prophecies hebben zowel voordelen als valkuilen. 1 Positief is dat ze ons kunnen helpen dingen te bereiken waartoe we anders misschien niet in staat zouden zijn geweest, omdat we eerder geneigd zijn beter ons best te doen als we verwachten dat een project of activiteit succesvol zal zijn. Self-fulfilling prophecies kunnen ons ook helpen om geen tijd te verspillen aan activiteiten waarvan we verwachten dat ze niets zullen opleveren. Er zijn echter een paar problemen met het gebruik van self-fulfilling prophecy in ons persoonlijk leven. Self-fulfilling prophecies kunnen vaak loops van negatieve gedragspatronen creëren omdat de dingen die we doen, om ze te vervullen er vervolgens voor zorgen dat ze waar worden. Self-fulfilling prophecies kunnen ook vaak een mentaliteit van aanspraak of slachtofferschap creëren omdat we bepaalde dingen van anderen verwachten, en die mensen dan de schuld geven als ze niet aan onze verwachtingen voldoen.

Hoe Self-fulfillingprophecy de werkprestaties beïnvloeden

Self-fulfilling prophecies blijken in sommige gevallen positieve effecten te hebben op de productiviteit op de werkvloer. Self-fulfilling prophecies kunnen een positieve feedback loop creëren waar iemand verwacht het goed te doen en daarom harder werkt, waardoor ze het nog beter doen dan verwacht vanwege hun harde werk. Deze cyclus kan leiden tot een hogere productiviteit op het werk als hij goed wordt gebruikt.

Maar Self-fulfilling prophecies kunnen ook op een aantal negatieve manieren worden gebruikt. Self-fulfilling prophecies leiden vaak tot aanspraak en slachtofferschap als ze zich voordoen op het werk, dus het is belangrijk voor managers om zich bewust te zijn van deze problemen en ze te corrigeren voordat ze te veel schade aanrichten.

Hoe Self fulfilling prophecy de werkplek beïnvloeden

Self fulfilling prophecy is iets waar managers zich bewust van moeten zijn op de werkplek. Self fulfilling prophecy kunnen het prestatieniveau van werknemers beïnvloeden omdat ze vaak leiden tot negatieve gedragspatronen en denkpatronen 2, die vervolgens van invloed zijn op hoe elke persoon presteert op zijn werk. Aan de andere kant hebben Self fulfilling prophecies ook enkele voordelen wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt in een bedrijfsomgeving. Self fulfilling prophecies kunnen helpen om de productiviteit van een werknemer op de werkplek te verhogen door hen harder te laten werken als ze succes verwachten.

Self-fulfilling prophecies hebben zowel voordelen als nadelen. Aan de positieve kant kunnen ze ons helpen dingen te bereiken die we anders misschien niet hadden gekund, omdat we eerder geneigd zijn harder ons best te doen wanneer we verwachten dat een project of activiteit succesvol zal zijn. Self-fulfilling prophecies kunnen ons ook helpen om geen tijd te verspillen aan activiteiten waarvan we verwachten dat ze niets zullen opleveren.

 

10 Tips voor efficiënt vergaderen

10 Tips voor efficiënt vergaderen

In ons advieswerk komen we vaak teams tegen die klagen over vruchteloze, langdurige en inefficiënte vergaderingen. Het is niet ongewoon dat dit "coördinatievergaderingen" of "teamvergaderingen" tussen managers zijn. Ons wordt vaak gevraagd wat er kan worden gedaan om...

Heeft u een vraag aan ons?