BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Emotionele intelligentie (EQ): Hoe kan ik het testen?

Toen de emotionele intelligentie (EQ) voor het eerst bij de massa verscheen, diende het als de ontbrekende schakel in een eigenaardige bevinding: Mensen met een gemiddeld IQ presteren 70 procent van de tijd beter dan mensen met het hoogste IQ.

Deze bevinding was voor veel specialisten een openbaring aangezien de veronderstelling dat IQ de enige bron van succes was al lang stand hield.

Tientallen jaren van onderzoek wijzen nu op emotionele intelligentie als de kritische factor die de sterspelers onderscheidt van de rest van het peloton. Het verband is zo sterk dat we weten dat 90 procent van de topspelers een hoge emotionele intelligentie heeft.

Emotionele intelligentie is het “iets” in ieder van ons dat een beetje ongrijpbaar is. Het beïnvloedt de manier waarop we met gedrag omgaan, door sociale complexiteiten navigeren en persoonlijke beslissingen nemen om positieve resultaten te bereiken.

Hoe kun je Emotionele Intelligentie (EQ) testen?

Ondanks het belang van EQ, maakt de ongrijpbare aard ervan het erg moeilijk om te weten hoeveel je hebt en wat je kunt doen om dit te verbeteren als het bij je ontbreekt. Je kunt altijd een wetenschappelijk gevalideerde test doen. Maar deze kwalitatieve (wetenschappelijk gevalideerde) EQ testen zijn niet gratis. Dus hierbij 18 signalen die  aangeven of je een hoog EQ hebt.

1. Je hebt een robuuste emotionele woordenschat.

Alle mensen ervaren emoties, maar het zijn er een paar die ze nauwkeurig kunnen identificeren als ze zich voordoen. Onderzoek toont aan dat slechts 36 procent van de mensen dit kan, wat problematisch is omdat ongelabelde emoties vaak verkeerd worden begrepen, wat leidt tot irrationele keuzes en contraproductieve acties.

Mensen met hoge EQ’s beheersen hun emoties omdat ze deze begrijpen, en ze gebruiken daarvoor een uitgebreide woordenschat van gevoelens. Terwijl veel mensen zichzelf kunnen beschrijven als gewoonweg “slecht” voelen, kunnen emotioneel intelligente mensen aangeven of ze zich “prikkelbaar”, “gefrustreerd”, “onderdrukt” of “angstig” voelen. Hoe specifieker je woordkeuze, hoe beter je inzicht hebt in hoe je je precies voelt, wat de oorzaak is en wat je er aan moet doen.

2. Je bent nieuwsgierig naar mensen.

Het maakt niet uit of ze introvert of extravert zijn, emotioneel intelligente mensen zijn nieuwsgierig naar iedereen om hen heen. Deze nieuwsgierigheid is het product van empathie, een van de belangrijkste toegangspoorten tot een hoog EQ. Hoe meer je om andere mensen geeft en wat ze doormaken, hoe meer nieuwsgierigheid je over hen gaat hebben.

4. Je kent je sterke en zwakke punten.

Emotioneel intelligente mensen begrijpen niet alleen emoties; ze weten waar ze goed in zijn en waar ze vreselijk in zijn. Ze weten ook wie er op hun knoppen drukt en de omgevingen (zowel situaties als mensen) die hen in staat stellen om te slagen. Het hebben van een hoog EQ betekent dat je je sterke punten kent en dat je weet hoe je er in kunt leunen en ze ten volle kunt gebruiken terwijl je je zwakke punten niet in de weg staat.

5. Je bent een goede beoordelaar van karakter.

Veel emotionele intelligentie komt neer op sociaal bewustzijn; het vermogen om andere mensen te lezen, te weten waar ze mee bezig zijn en te begrijpen wat ze doormaken. Na verloop van tijd geeft deze vaardigheid je een uitzonderlijk oordeel over je karakter. Mensen zijn geen mysterie voor je. Je weet waar ze mee bezig zijn en begrijpt hun motivaties, zelfs die welke onder de oppervlakte verborgen liggen.

6. Je bent moeilijk te beledigen.

Als je goed begrijpt wie je bent, is het moeilijk voor iemand om iets te zeggen of te doen waardoor je geïrriteerd raakt. Emotioneel intelligente mensen zijn zelfverzekerd en ruimdenkend, wat een behoorlijk dikke huid oplevert. Je kunt zelfs plezier in jezelf steken of andere mensen grappen over je laten maken omdat je in staat bent om geestelijk de grens tussen humor en vernedering te trekken.

7. Je weet hoe je nee moet zeggen (tegen jezelf en anderen).

Emotionele intelligentie betekent weten hoe je zelfbeheersing kunt uitoefenen. Je vertraagt de bevrediging, en je vermijdt impulsieve actie. Onderzoek toont aan dat hoe meer moeite je hebt om nee te zeggen, hoe groter de kans is dat je stress, een burn-out en zelfs een depressie ervaart. Nee zeggen is voor veel mensen inderdaad een grote uitdaging om zichzelf onder controle te houden. “Nee” is een krachtig woord dat je niet bang moet zijn om te hanteren. Als het tijd is om nee te zeggen, vermijden emotioneel intelligente mensen zinnen als “ik denk niet dat ik dat kan” of “ik weet het niet zeker”. Nee zeggen tegen een nieuwe verbintenis respecteert je bestaande verplichtingen en geeft je de kans om ze met succes te vervullen.

8. Je laat fouten los.

Emotioneel intelligente mensen nemen afstand van hun fouten, maar doen dat zonder ze te vergeten. Door hun fouten op een veilige afstand te houden, maar toch handig genoeg om naar te verwijzen, zijn ze in staat om zich aan te passen en zich aan te passen voor toekomstig succes. Er is verfijnd zelfbewustzijn nodig om tegen dit koorddansen in te gaan. Als je te lang op je fouten zit te wachten, word je angstig en schuw, terwijl je ze helemaal vergeet, waardoor je ze zeker zult herhalen. De sleutel tot evenwicht ligt in je vermogen om mislukkingen om te zetten in verbeteringen. Dit zorgt ervoor dat je de neiging hebt om elke keer dat je valt weer op te staan.

9. Je geeft en verwacht er niets voor terug.

Wanneer iemand je spontaan iets geeft, zonder er iets voor terug te verwachten, laat dit een krachtige indruk achter. U hebt bijvoorbeeld een interessant gesprek met iemand over een boek, en als u hem een maand later weer ziet, komt u met het boek in de hand opdagen. Emotioneel intelligente mensen bouwen sterke relaties op omdat ze voortdurend aan anderen denken.

10. Je hebt geen wrok.

De negatieve emoties die gepaard gaan met het vasthouden van een wrok zijn eigenlijk een stressreactie. Alleen al het denken over de gebeurtenis stuurt je lichaam in de vecht-of-vlucht modus, een overlevingsmechanisme dat je dwingt om op te staan en te vechten of te rennen wanneer je geconfronteerd wordt met een dreiging. Als de dreiging echt is, is deze reactie essentieel voor je overleving, maar als de dreiging al eeuwenlang bestaat, kan het vasthouden aan die stress je lichaam verwoesten en na verloop van tijd verwoestende gevolgen hebben voor je gezondheid. In feite hebben onderzoekers aangetoond dat het vasthouden aan stress bijdraagt aan hoge bloeddruk en hartziekten. Vasthouden aan een wrok betekent dat je je vasthoudt aan stress, en emotioneel intelligente mensen weten dit ten koste van alles te vermijden. Het loslaten van een wrok zorgt er niet alleen voor dat je je nu beter voelt, maar kan ook je gezondheid verbeteren.

11. Je neutraliseert “giftige” mensen.

Omgaan met moeilijke mensen is voor de meesten frustrerend en vermoeiend. Mensen met een hoog EQ controleren hun interacties met moeilijke mensen door hun gevoelens in bedwang te houden. Wanneer ze de confrontatie met een giftige persoon moeten aangaan, benaderen ze de situatie op een rationele manier. Ze identificeren hun eigen emoties en staan niet toe dat woede of frustratie de chaos aanwakkert. Ze houden ook rekening met het standpunt van de moeilijke persoon en zijn in staat om oplossingen en raakvlakken te vinden. Zelfs wanneer de dingen volledig ontsporen, zijn emotioneel intelligente mensen in staat om de persoon met een korreltje zout te nemen om te voorkomen dat ze hem of haar naar beneden halen.

12. Je zoekt geen perfectie.

Emotioneel intelligente mensen zullen perfectie niet als doelwit nemen omdat ze weten dat het niet bestaat. Mensen zijn van nature feilbaar. Wanneer perfectie je doel is, blijf je altijd achter met een zeurderig gevoel van mislukking dat je wil opgeven of je inspanning wil verminderen. Uiteindelijk breng je je tijd door met jammeren over wat je niet hebt bereikt en wat je anders had moeten doen in plaats van vooruit te gaan, opgewonden over wat je hebt bereikt en wat je in de toekomst zult bereiken.

13. Je waardeert wat je hebt.

De tijd nemen om na te denken over waarom je dankbaar bent is niet alleen het juiste om te doen; het verbetert ook je humeur omdat het het stresshormoon cortisol met 23 procent vermindert. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks werkten om een houding van dankbaarheid te cultiveren, een betere stemming, energie en fysiek welzijn ervaren. Het is waarschijnlijk dat lagere niveaus van cortisol hierin een grote rol hebben gespeeld.

14. Je verbreekt de verbinding.

Regelmatig tijd vrij maken is een teken van een hoge EQ omdat het je helpt om je stress onder controle te houden en te leven in het moment. Wanneer je je 24/7 beschikbaar stelt voor je werk, stel je jezelf bloot aan een constant spervuur van stressoren. Als je jezelf offline dwingt en je telefoon uitschakelt, geeft dat je lichaam en je geest een pauze. Studies hebben aangetoond dat zoiets simpels als een e-mail pauze het stressniveau kan verlagen. De technologie maakt een constante communicatie mogelijk en de verwachting dat je 24/7 beschikbaar moet zijn. Het is uiterst moeilijk om te genieten van een stressvrij moment buiten het werk wanneer een e-mail die uw gedachtengang verandert en u aan het denken zet (lees: stressend) over het werk, op elk moment uit uw telefoon kan vallen.

15. Je beperkt je cafeïne-inname.

Het drinken van overmatige hoeveelheden cafeïne leidt tot het vrijkomen van adrenaline, en adrenaline is de bron van de gevechts- of vluchtreactie. Het gevechts- of vluchtmechanisme gaat voorbij aan het rationele denken ten gunste van een snellere reactie om te kunnen overleven. Dit is geweldig als een beer achter je aanzit, maar niet zo geweldig als je reageert op een storende e-mail. Wanneer cafeïne je hersenen en lichaam in deze overbelaste toestand van stress brengt, overspoelen je emoties je gedrag. De lange halveringstijd van cafeïne zorgt ervoor dat je zo blijft, omdat het zijn zoete tijd neemt om zich een weg uit je lichaam te werken. High-EQ mensen weten dat cafeïne een probleem is, en ze laten het niet toe dat het hun gedrag beïnvloed.

16. Je krijgt genoeg slaap.

Het is moeilijk om het belang van slaap voor het verhogen van je emotionele intelligentie en het beheersen van je stressniveau te overdrijven. Als je slaapt, laden je hersenen zich letterlijk op, schuifelen ze door de herinneringen van de dag en slaan ze op of gooien ze weg (wat dromen veroorzaakt), zodat je alert en helderziend wakker wordt. High-EQ mensen weten dat hun zelfcontrole, aandacht en geheugen allemaal verminderd zijn wanneer ze niet genoeg of niet de juiste soort slaap krijgen. Dus, ze maken van slapen een topprioriteit.

17. Je stopt negatieve zelfpraat in zijn sporen.

Hoe meer je herkauwt op negatieve gedachten, hoe meer kracht je ze geeft. De meeste van onze negatieve gedachten zijn gewoon die gedachten, geen feiten. Wanneer het voelt alsof er altijd iets gebeurt of nooit gebeurt, is dit gewoon de natuurlijke neiging van je hersenen om bedreigingen waar te nemen (het opblazen van de frequentie of de ernst van een gebeurtenis). Emotioneel intelligente mensen scheiden hun gedachten van de feiten om te ontsnappen aan de cyclus van negativiteit en te evolueren naar een positieve, nieuwe kijk.

18. Je laat niemand je vreugde beperken.

Wanneer je gevoel van plezier en voldoening wordt afgeleid uit de meningen van andere mensen, ben je niet langer de meester van je eigen geluk. Wanneer emotioneel intelligente mensen zich goed voelen over iets wat ze gedaan hebben, laten ze dat niet door iemands mening of hatelijke opmerkingen wegnemen. Hoewel het onmogelijk is om je reacties op wat anderen van je vinden uit te schakelen, hoef je jezelf niet te vergelijken met anderen en kun je de mening van mensen altijd met een korreltje zout nemen. Op die manier komt je eigenwaarde van binnenuit, ongeacht wat andere mensen denken of doen.

Heeft u een vraag aan ons?