BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Wat is Extraversie en welke voordelen heeft dit voor je functioneren?

Iedereen is weer anders. Mensen zijn bijvoorbeeld onder te verdelen in extraverten en introverten. Extraversie betekent dat een persoon heel erg gericht is op de buitenwereld. Extraverten houden van grote groepen en staan zelf graag op de voorgrond.

Bij extraversie krijg je zelfs energie van grote groepen en veel contacten. Kenmerkend voor deze personen zijn onder meer gezelligheid en spontaniteit.

Het grote verschil tussen een extrovert en een introvert is dat een extrovert vooral gericht is op de buitenwereld en een introvert op de binnenwereld. Je zult in dit artikel lezen dat er veel voordelen verbonden zijn aan een uit de buitenwereld gerichte persoonlijkheid.

Wat is Extraversie?

Hoe is extraversie te meten?

Hoe extraversie van invloed is op ons leven

Dit is een geweldige manier om je dag goed te beginnen, omdat je weet wat je moet doen en wanneer. Het kan ook helpen om te voorkomen dat je jezelf overweldigd of gestrest voelt door naderende deadlines.

Als je tijdgevoelige taken hebt, probeer die dan vroeger op de dag te plannen, zodat je later niet in tijdnood komt. Maak een lijst van de taken die je elke dag moet doen en probeer ze in volgorde van belangrijkheid te plannen. Zo blijf je geconcentreerd en vermijdt je de afleiding.

Wanneer mogelijk, verdeel grote taken in kleinere, meer beheersbare stappen. Zo lijken ze minder afschrikwekkend en kun je je vooruitgang gemakkelijker bijhouden.

De tegenpool van Extraversie wordt hier goed uitgelegd door Susan Cain. 

Voordelen van extraversie op het werk

Wat zijn de voordelen van extraversie op het werk?

Betere prestaties

Extraversie zorgt voor betere prestaties op het werk. Op zich logisch als je bedenkt dat een extravert om de haverklap met een nieuw idee komt. De werkvreugde en energie spatten er vanaf. Ook uit recente onderzoeken blijkt dat extraversie de prestaties op de werkvloer verbetert. Extraversie zorgt voor een grotere motivatie om doelen te bereiken. De communicatie is sterker en dit geldt ook voor de prestaties. Niet onbelangrijk is ook dat extraverten meestal meer plezier beleven aan hun werk.

Meer kans op promotie

Als je beter presteert op de werkvloer, is het op zich ook logisch dat je meer kans hebt op promotie. Wil je hogerop komen op de werkvloer, dan zijn communicatieve eigenschappen van belang. Bij extroverte personen zit het met die communicatie en het omgaan met anderen meestal wel snor.

Betere sociale vaardigheden

Extraversie betekent immers ook dat mensen betere sociale vaardigheden hebben. Een introvert persoon trekt zich sneller terug en is graag alleen. Extraverten kicken op veel contacten en hebben daarom hun sociale vaardigheden beter ontwikkeld. Bij extroverte personen is het een van de belangrijkste levensbehoeften om veel en goede contacten te hebben. Alleen zijn vinden deze mensen vaak maar saai.

Voordelen van extraversie in relaties

Welke voordelen biedt extraversie in relaties?

Betere communicatie

Extraverte personen houden enorm van gezelschap. Aangezien ze van jongs af aan veel praten, is de communicatie vaak uitstekend ontwikkeld. Extraverten kunnen heel goed praten over hun gevoelens. In een relatie is dat een groot voordeel.

Betere sociale vaardigheden

Hoor je bij de groep extraverten, dan houd je veel van gezelschap. Op de basisschool kun je extroverte jongens en meisjes meestal al snel herkennen. Het gaat hierbij om kinderen die vaak in het middelpunt staan en die altijd wel hun zegje klaar hebben. Doordat ze met zoveel mensen contact hebben, ontwikkelen de sociale vaardigheden snel en goed. Vaak heeft een extravert persoon ook veel zelfvertrouwen. Ook is er een enthousiaste uitstraling. Dit zijn eigenschappen die veel mensen aanspreken.

Meer succes in dating en relaties

Trek je jezelf het liefst terug en mijd je grote groepen en gezelschappen, dan is daten lastiger. Ga je graag in je eentje wandelen op de hei, dan kom je minder snel een leuk persoon tegen dan op een groot festival. Verder hebben extroverte persoonlijkheden meer succes in relaties omdat er bij deze mensen zoveel spontaniteit en enthousiasme aanwezig is. Andere mensen zien personen die extrovert zijn al snel als open en spontaan en zullen eerder toenadering tot je zoeken. Extraverten maken dan ook gemakkelijk nieuwe vrienden.

Voordelen van extraversie voor het individu

Heeft het ook voordelen voor jou als individu wanneer je extrovert bent? Introverten moeten er natuurlijk niet aan denken om een leven als extravert te leiden. Toch heeft het zeker zo zijn voordelen voor jou als individu.

Meer zelfvertrouwen

Op zich is het vrij eenvoudig te verklaren dat extraversie gepaard gaat met meer zelfvertrouwen. Extraverte personen zijn meer op de buitenwereld gericht dan op hun eigen binnenwereld. Ze zullen dus minder last hebben van allerlei interne twijfels en overleggingen. Ben je extravert, dan zie je veel minder problemen. In je spontaniteit en enthousiasme neem je beslissingen en zeg je dingen zonder daar eerst lang over na te denken zoals een introvert. Omdat mensen over het algemeen erg genieten van personen die meer extrovert zijn, vergroot dit het zelfvertrouwen nog extra.

Meer plezier en tevredenheid

Extroverten gaan graag naar veel feesten en festivals. Wordt een introvert uitgenodigd voor een party, dan is de kans groot dat deze persoon de uitnodiging afslaat. Ben je een extravert, dan geniet je enorm van feesten en grote groepen mensen. Je zult dus veel plezier beleven en lekker genieten van muziek, eten, drinken en veel andere gezellige mensen. Dit leidt uiteraard tot een grotere tevredenheid.

Betere mentale en fysieke gezondheid

Introverten hebben nogal eens de neiging om veel te piekeren en na te denken. Ze nemen niet meteen een spontane beslissing, maar slapen er eerst eens een nachtje over. Ze zien eerder leeuwen en beren op hun weg. Je begrijpt dat een extrovert meestal een betere mentale en fysieke gezondheid heeft. Deze mensen houden van allerlei activiteiten. Heel regelmatig zal dit ook gepaard gaan met fysieke activiteiten. We weten allemaal dat dit goed is voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid.

Conclusie

Extraversie kan veel voordelen bieden op het werk, in relaties en voor het individu

De conclusie kan dus duidelijk zijn. Een extrovert doet het over het algemeen beter op het werk, in relaties en zal ook een betere gezondheid hebben. Uiteraard kun je niet zeggen dat dit altijd zo opgaat. Ben je een extrovert die elk weekend uitgebreid uitgaat en daarbij veel drank en ongezond eten nuttigt, dan is het nog maar de vraag of dat zo voordelig is. En je zult ook zeker introverte personen hebben die supergelukkig en erg gezond zijn. Maar de eigenschappen van extroverte mensen maken de kans op al deze voordelen gewoonweg een stuk groter.

Het is belangrijk om te leren hoe je jouw extraversie kunt benutten om het meeste uit het leven te halen

Hoe haal je als extrovert het meeste uit je leven? Wat zijn mogelijke valkuilen? Zoals je inmiddels weet, zijn er heel wat voordelen te noemen, maar uiteraard zijn er ook nadelen te bedenken.

  • Te veel van jezelf vragen
    Een extrovert vraagt vaak veel van zichzelf. Alles is leuk en er wordt geen uitnodiging afgeslagen. Nee zeggen komt eigenlijk niet in het woordenboek van extroverte personen voor. Het risico van een burn-out ligt op de loer als je altijd maar doorgaat.

  • Moeite met grenzen aangeven
    Extroverte mensen zijn bijna altijd bereid om anderen te helpen. Vaak zijn ze ook enorme pleasers. Heb je echter te weinig aandacht voor jezelf en leg je de focus continue op de buitenwereld, dan kun je aan jezelf voorbij lopen. Het is dus van belang om je ook bewust te zijn van je eigen gevoelens en verlangens. Wees zeker niet bang om zo nu en dan eens nee te zeggen.

  • Te veel in het middelpunt staan
    Als er in jouw omgeving veel mensen zijn die meer introvert zijn, dan kan het soms nodig zijn om even een stapje terug te doen. Aan de ene kant zullen introverte personen je dankbaar zijn. Jij regelt de dingen wel en dat is voor hen fijn. Maar je loopt ook het risico dat je aan andere mensen voorbij loopt. Probeer dus soms even een toontje lager te zingen en laat ook eens een introvert aan het woord.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je weten of je extravert of introvert bent?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of je extravert of introvert bent. Een eenvoudige manier is om naar je gedrag en voorkeuren in sociale situaties te kijken. Extraverte mensen houden ervan om in groepen te zijn en te socialiseren, terwijl introverte mensen vaak liever alleen zijn of met een klein groepje mensen omgaan. Extraverte mensen zijn vaak spraakzaam en energiek, terwijl introverte mensen vaak rustiger en stiller zijn.

Je kunt ook een persoonlijkheidstest doen om te bepalen of je extravert of introvert bent. Deze tests zijn beschikbaar op verschillende websites en kunnen je helpen om meer te weten te komen over je persoonlijkheid en hoe je in sociale situaties omgaat.

Het is belangrijk om te onthouden dat extraversie en introversie op een continuüm voorkomen en dat niemand helemaal extravert of helemaal introvert is. Je kunt dus zowel extravert als introvert zijn, afhankelijk van de situatie.

Is extraversie hetzelfde als uitbundigheid?

Extraversie en uitbundigheid zijn niet hetzelfde. Hoewel extraverte mensen vaak sociaal en uitgaand zijn en van het gezelschap van anderen genieten, betekent dit niet dat ze per se uitbundig zijn.

Uitbundigheid is een specifiek gedrag dat kan voorkomen bij mensen van alle persoonlijkheidstypen. Het betekent dat iemand opvallend, levendig en expressief is en dat hij of zij veel aandacht trekt. Uitbundige mensen zijn vaak vriendelijk en opgewekt en houden ervan om het middelpunt van de aandacht te zijn.

Aan de andere kant kan iemand extravert zijn zonder uitbundig te zijn. Extraverte mensen kunnen bijvoorbeeld rustig en verlegen zijn, terwijl ze wel sociaal en uitgaand zijn.

Kan extraversie of introversie iemands gedrag beïnvloeden?

Ja, extraversie en introversie kunnen het gedrag van iemand beïnvloeden. Mensen met een extraverte persoonlijkheid zijn vaak sociaal en uitgaand en houden ervan om in groepen te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat ze vaker initiatief nemen in sociale situaties en gemakkelijker praten met anderen. Extraverte mensen zijn vaak energiek en spraakzaam en hebben een hoog activiteitenniveau.

Aan de andere kant kan een introverte persoonlijkheid ervoor zorgen dat iemand rustiger en stiller is en liever alleen of met een klein groepje mensen omgaat. Introverte mensen zijn vaak minder spraakzaam en energiek en hebben een lager activiteitenniveau. Dit kan ervoor zorgen dat ze minder initiatief nemen in sociale situaties en minder makkelijk praten met anderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat extraversie en introversie beide kunnen voorkomen en dat niemand helemaal extravert of helemaal introvert is. Iemand kan dus zowel extravert als introvert zijn, afhankelijk van de situatie. Bovendien kan iemands gedrag ook beïnvloed worden door andere factoren, zoals zijn of haar omgeving, opvoeding en persoonlijke ervaringen.

10 Tips voor efficiënt vergaderen

10 Tips voor efficiënt vergaderen

In ons advieswerk komen we vaak teams tegen die klagen over vruchteloze, langdurige en inefficiënte vergaderingen. Het is niet ongewoon dat dit "coördinatievergaderingen" of "teamvergaderingen" tussen managers zijn. Ons wordt vaak gevraagd wat er kan worden gedaan om...

Heeft u een vraag aan ons?